בלעדי לכלכליסט
מנכ"לית הפועלים שווייץ פורשת מתפקידה
אורית לרר, המחזיקה בשכר הגבוה ביותר בבנק הפועלים, שבה לישראל. לפי הערכות, ברקע ההחלטה - חשש ששמה ישורבב לחקירה האמריקאית
אורית לרר, המנהלת בעלת השכר הגבוה ביותר בבנק הפועלים, עוזבת את הבנק. ל”כלכליסט” נודע כי לרר המשמשת מנכ"לית הפועלים שווייץ, הודיעה לאחרונה למנכ"ל הפועלים אריק פינטו על החלטתה לעזוב את הבנק, שבו היתה אחד המנהלים הוותיקים.
- בנק הפועלים מחזר אחרי הלקוחות הפרטיים בשוויץ
- שכר הבכירים: בבנקים מחפשים פתרון למנכ"לי השלוחות בחו"ל
- בנק הפועלים יבצע הפרשה נוספת של 258 מיליון שקל על החקירה בארה"ב
ב־2016, עם כניסת החוק שהגביל את שכר הבנקאים ל־2.5 מיליון שקל בשנה, התפטרה עם חבילת פיצויים גדולה, אך המשיכה לעבוד בהסכם אישי שהעניק לה את השכר הגבוה בבנק. ב־2013 הגיעה עלות שכרה ל־7 מיליון שקל ומאז נע סביב סכום זה. ב־2017 היתה עלות שכרה של לרר 5.77 מיליון שקל.
באוקטובר האחרון סיכם הבנק עם קבוצת ספרא על מכירת מרבית הפעילות של בנק הפועלים שווייץ. ככל הידוע, המכירה לספרא עדיין לא הושלמה. הוויתור על הפעילות בשווייץ בא לאחר שב־2016 מכר הבנק את תיק הנכסים של לקוחות הבנקאות הפרטית באמריקה ב־2 מיליארד דולר, כך שהבנק סגר כמעט לחלוטין את פעילות הבנקאות הפרטית הבינלאומית שלו.
לאחר שתי המכירות, הפועלים נשאר עם אחזקתו בבנק הפועלים לוקסמבורג, שבו הפעילות היא בעיקר מול לקוחות ישראלים הפועלים באירופה, כמו קבוצות פתאל ואקירוב.
הוויתור על הפעילות הבינלאומית באה על רקע החקירה של רשויות החוק האמריקאיות נגד בנק הפועלים, בחשד שסייע ללקוחותיו בארה”ב להעלים מס. ראשי הבנק הבינו כי עם התמשכות החקירה, הסיכון בהמשך הפעילות של הפועלים שווייץ גבוה מדי. במקביל חוקרות הרשויות האמריקאיות גם מעורבות של הפועלים בשוחד לבכירי התאחדות הכדורגל הבינלאומית, פיפ”א.
גם בפיקוח על הבנקים בבנק ישראל העדיפו שהבנקים הישראליים ייפרדו מהפעילות בשווייץ ולאומי, דיסקונט והבינלאומי מכרו את פעילותם ב־2014 ו־2015.
החקירה האמריקאית כוונה נגד הפועלים, מזרחי־טפחות ולאומי, שסיים את ההתנהלות עם האמריקאים בפשרה של מיליארד דולר. היא לא שמה למטרה מנהלים באותם בנקים. עם זאת, זמן קצר לאחר פרסום החקירה נגד לאומי פרשו ממנו המשנה למנכ”ל הבנק צבי איצקוביץ' ומנכ"ל לאומי ארה”ב, יצחק אייל.
לרר, שמובילה את סגירת הפועלים שווייץ, מזוהה עם הקשר של הבנק עם לקוחותיו הבינלאומיים, ובעיקר האמריקאים. גורמים המעורים בתחום הבנקאות בשווייץ העריכו כי חשש מצד גופים שעמם היתה מקושרת, ששמה ישורבב בעתיד לחקירה נגד הפועלים, הביא לעזיבתה כעת. עם זאת, מדובר במנהלת ותיקה מאוד בבנק שייתכן שביקשה לפנות לתחומים חדשים. היא אמורה לחזור לישראל עם סיום תפקידה בסוף השנה.
ספרא פנתה למנהלים בכירים בבנק השווייצי, ביניהם המשנה של לרר, משה אלוש, והציעה להם להישאר בבנק ולייצב את המערכת הניהולית.
"היא היתה מתוחכמת מאוד וסללה את דרכה למעלה בצורה מיומנת ופקחית", העיד על לרר גורם בנקאי לשעבר שהכיר אותה. מקורבים לבנק הגדירו אותה אשת מקצוע, שלא לחינם קיבלה את תפקידיה.