$
ספורט עולמי

הוצאה מחוץ לקופסה

הוצאות חוץ אחראיות בממוצע ל־12 דקות מ־90 דקות של משחק כדורגל. אך קבוצות כמעט שלא מתאמנות עליהן ותפקיד מאמן זריקות חוץ עדיין מעורר גיחוך של פרשנים. עכשיו זה מתחיל להשתנות

אוריאל דסקל 11:5512.09.18

במהלך שידור של beIN SPORTS הפרשן המוביל של הרשת, אנדי גריי, גיחך על מאמן זריקות החוץ של ליברפול. תומאס גרונמארק הובא לקבוצה על ידי יורגן קלופ כדי לסייע לקבוצה לנצל בצורה טובה יותר את זריקות החוץ שלה וגריי צחק על הנושא. "הנה שיעור בהוצאות חוץ עבורכם", אמר גריי בטון מזלזל. "תרים את הכדור, שים אותו מאחורי הראש, זרוק אותו לחבר. שמור שתי רגליים על הקרקע".

 

 

 

 

בין 25% ל־33% מהשערים בעונה מובקעים ממצבים נייחים ־ ועדיין לא מתאמנים על אלו מספיק. רוב הקבוצות משקיעות רק 15 דקות אימון בשבוע על מצבים נייחים בין 25% ל־33% מהשערים בעונה מובקעים ממצבים נייחים ־ ועדיין לא מתאמנים על אלו מספיק. רוב הקבוצות משקיעות רק 15 דקות אימון בשבוע על מצבים נייחים צילום: גטי

 

גרונקמארק בן ה־42 לא התרגש יותר מדי מכך שפרשן כדורגל כינה את העבודה שלו "מיותרת". "כל אחד צריך להיות עם דעה משלו" אמר הדני לתקשורת הדנית. "אבל אולי הוא יכול להיות טיפה יותר סקרן לגבי העבודה שלי".

 

בשלב הזה גרונקמארק ירה נתונים: "בממוצע יש 40 עד 50 זריקות חוץ במשחק. הן והסיטואציות שהן מייצרות לוקחות כ־12 דקות מהמשחק, כלומר — בערך 13% מהמשחק הוא מסביב זריקות חוץ. אבל קבוצות לא מתאמנות מספיק עליהן ומאבדות את הכדור יותר מ־50% מהמקרים בזריקות חוץ. האם אי פעם שמעת מישהו אומר משהו על זריקת חוץ גרועה? לא. זה בגלל שהציפיות מהן הן מאוד נמוכות. הן כל כך גרועות שאף אחד לא שם לב. ולעיתים הוצאת חוץ גרועה מובילה לשער של היריבה ־ ברמות הגבוהות ביותר. בגמר ליגת אלופות 2011, אריק אבידל הוציא חוץ בצורה רעה, ברצלונה איבדה את הכדור ושבע שניות לאחר מכן וויין רוני כבש עבור מנצ'סטר יונייטד".

 

זריקת חוץ ל־51 מטר

 

גרונמארק, שהיה ספורטאי מצטיין בדנמרק (היה אצן והתחרה במזחלות), תמיד התעניין בזריקות חוץ. בטכניקה ובכוח שהן מצריכות מהזורק. הוא בעצמו, אחרי שאימן את עצמו, זרק כדור חוץ 51.33 מטר — שיא עולמי. ב־2004 התחיל לעבוד בקבוצות כדורגל בדנמרק — והגיע לקבוצת הכדורגל הדנית FC מיידטלנד. בשנה שעברה מיידטלנד כבשה 10 שערים מזריקות חוץ — יותר מכל קבוצה אחרת בליגה. לשם השואוה, קבוצות, בדרך כלל, לא מבקיעות יותר מ־2–3 שערים בעונה ממצבים שנובעים מזריקות חוץ.

 

גרונמארק, ששיפר את הזריקה של המגן הצעיר של מיידטלנד, אנדראס פולסן, מסביר איך זריקות חוץ יכולות להוות השפעה אדירה על ההצלחה ההתקפית של הקבוצות שלוקחות אותן ברצינות. "פולסן זרק בהתחלה כדור ל־24.25 מטר. אחרי שנה איתי הוא כבר הגיע ל־37.9 מטרים. זה אומר שהוא מכסה הרבה יותר שטח ־ מ־923 מטר מרובע על המגרש ל־2,256 מטר מרובע על המגרש. הרבה יותר מפי 2. זה מייצר הרבה יותר חללים בין השחקנים מה שפותח הזדמנויות הבקעה".

 

גרונמארק חושב שעם זריקה נכונה אפשר להוציא התקפות מתפרצות מהירות ואפשר גם לייצר התקפות יותר חכמות. "צריך לזכור גם שאין אופסייד בזריקת חוץ, כך שאפשר להפוך אותה לחלק מהמשחק שממש פותח את היריבה ומותח את שחקני ההגנה ־ מה שמייצר המון חללים שבהם שחקני ההתקפה יכולים לנצל".

 

קלופ, כאמור, התלהב מהנתונים של גרונמארק וגייס אותו לליברפול. הדני ממשיך לעבוד במיידטלנד וגם בקבוצה גרמנית. "אתה חייב כמה שיותר מומחים סביבך" הסביר קלופ את המינוי. "אני הבחור שמקבל את ההחלטות על איך להשתמש בהם, אבל אין דבר כזה מספיק מומחים. תמיד צריך יותר".

 

יש לציין שיש כבר מאמנים שמתמקדים רבות בהוצאות חוץ. מאוריציו סארי, מאמן צ'לסי, תכנן ובנה מספר רב של הוצאות חוץ בזמנו בנאפולי ובקבוצותיו הרבות. נת'אניאל שאלובה, ששיחק אצלו בנאפולי, סיפר לפודקאסט "גולאצו": "אף פעם לא התאמנתי על הוצאת חוץ בחיי, אבל כשהגעתי לנאפולי הביאו לי פתק עם 10 סימנים שהייתי צריך ללמוד. כולם היו קשורים לתרגילים בהוצאות חוץ".

 

 

יורגן קלופ: אתה חייב כמה שיותר מומחים סביבך. אני הבחור שמקבל את ההחלטות על איך להשתמש בהם, אבל אין דבר כזה מספיק מומחים. תמיד צריך יותר" יורגן קלופ: אתה חייב כמה שיותר מומחים סביבך. אני הבחור שמקבל את ההחלטות על איך להשתמש בהם, אבל אין דבר כזה מספיק מומחים. תמיד צריך יותר" צילום: רויטרס

 

פרויקט מדעי

 

גריי, כחלק מהזלזול העמוק שלו באימון זריקות חוץ, טען גם ש"אולי צריך מאמן לבעיטות פתיחה". וגם בנושא הזה לטד קנוטסטון, יו"ר חברת האנליטיקס בכדורגל, StatsBomb היה מה לומר. "מועדונים בגרמניה ובאוסטריה מנסים להיות חדשניים כבר מבעיטת הפתיחה כבר הרבה מאוד זמן" אמר קנוטסטון ל־Training Ground Guru, פורטל מאמנים באנגליה. "למשל, אפשר להתחיל את ההתקפה ולרוץ עם 9–7 שחקנים לעבר רחבת היריב כדי להגיע להזדמנות טובה לשער. רד בול לייפציג עשתה זאת בעבר וכבשה מיד עם תחילת המשחק".

 

קנוטסטון, איש מספרים, מכיר את גרונמארק מהעבודה המשותפת שלהם במיידטלנד. הוא טוען ש"בקושי גירדנו את השטח" עם מה שאפשר לעשות מהמצבים הנייחים במגרש ־ ביניהם הוצאות חוץ.

 

קנוטסטון היה אחד מהיועצים ב־ FC מיידטלנד שב־2014 נרכשה על ידי איש העסקים הבריטי מת'יו בנהאם, שאת הונו הרוויח בהימורים. הקבוצה, לה תקציב צנוע יחסית, חיפשה יתרון יחסי כלשהו בכדורגל הדני ומצאה אותו בניצול מקסימלי של המצבים הנייחים. במועדון הפכו את המצבים הנייחים לל"פרויקט מדעי".

 

קנוטסטון יצא מתוך נקודת הנחה מבוססת מספרים שבין 25% ל־33% מהשערים בעונה מובקעים ממצבים נייחים או ממצבים שנוצרים ממצבים נייחים, ועדיין לא מתאמנים על אלו מספיק. רוב הקבוצות משקיעות רק 15 דקות אימון בשבוע על מצבים נייחים ־ למרות החשיבות שלהם.

במיידטלנד התחילו ב־2014 להתאמן 15 דקות באימון על מצבים נייחים. כמו כן, פעם בחודש ראשי הקבוצה, צוות האימון, מספר שחקנים ו"מומחה אורח" (מאמן כדורסל, שחקן NFL, מאמן הוקי וכו') מגיעים לפגישה בקשר למצבים נייחים. הם מדסקסים על שיטות למצות כל מצב נייח בצורה הטובה ביותר. הפרויקט הזה הפך את הקבוצה לאחת מהכובשות הטובות ביותר במצבים נייחים באירופה. בעונה הראשונה של הפרויקט כבשה מיידטלנד52% משעריה ממצבים נייחים. כיום הקבוצה כובשת כמעט שער אחד במשחק ממצב נייח. השערים הללו עזרו לה לזכות בשתי אליפויות בארבע שנים.

 

העניין הוא שהיריבות התחילו להעתיק את העבודה של מיידטלנד וצמצו פערים במצבים נייחים. אם ב־2014/15, עונת האליפות הראשונה של מיידטלנד, הקבוצה כבשה 25 שערים במצבים נייחים והקבוצה הכי קרובה אליה בקטגוריה הזו כבשה 11, בעונת האליפות השנייה, 2017/18, מיידטלנד ־ שמעסיקה מאמני מצבים נייחים במשרה מלאה ־ כבשה 25 שערים במצבים נייחים והקבוצה הכי קרובה אליה 24. ובסך הכל 10 קבוצות כבשו בעונה שעברה בדנמרק יותר מ־10 שערים במצבים נייחים בהשוואה ל־4 ב־2014/15. "האקו־סיסטם השתנה לחלוטין בגלל הניתוח וההתמחות של קבוצה אחת במצבים נייחים" הסביר קנוטסטון בבלוג שלו. ולמרות שכל הקבוצות משקיעות יותר במצבים נייחים, זה לא הופך את המשחק למשעמם או סטטי יותר ־ ההפך. נכבשים יותר שערים בליגה הדנית.

 

ב־2014/15 נכבשו 55 שערים במצבים נייחים ובעונת 2017/18 כבר 75 במצבים נייחים. מבחינת ממוצע שערים למשחקים, ב־2014/15 נכבשו 2.41 שערים למשחק ובעונה שעברה 2.91 שערים למשחק. "מספר השערים למשחק במצבים נייחים עלה ב־0.2 שערים" כתב קנוטסטון. "אבל בסך הכל מספר השערים עלה ב־0.5 שערים למשחק. כלומר, התמקדות מיוחדת במצבים נייחים לא הקטינה את מספר השערים ממשחק שוטף. ההפך. והאם מיקוד של 15 דקות בסוף כל אימון על מצבים נייחים התקפיים הפכו את ההגנות הדניות לרעות יותר? ובכן, מהנתונים ומהניסיון ניתן לראות שקבוצות מתאימות את עצמן לתוכנית הבסיסית של כל קבוצה. עם זאת, אם אתה חכם בתכנונים שלך במצבים נייחים ־ זה כמעט בלתי ניתן לעצירה."

 

אנליטיקס וניתוח מתקדם שינוי באופן דרמטי את הדרך בה משחקים בייסבול וכדורסל. זה לא רק עניין של מציאת "השחקן הנכון במחיר הנכון" זה עניין של יצירת סגנון משחק שהוא "נכון" אנליטית ויהיה אפקטיבי. זה גם עניין של התאמת הסגנון שלך למציאות המשתנה ולמספרים.

לגחך על אנליסט, מאמן הוצאות חוץ או אפילו מאמן לבעיטות פתיחה ־ זה מגוחך. וזה כי מאמן הוצאות חוץ כזה עשוי להיות שווה 7־10 שערים בעונה. שערים שלא היו נכבשים בלעדיו. כמה משלמים כיום על שחקן שכובש 7־10 שערים בעונה? גלן רידרשלום, שהוביל את מיידטלנד לאליפות הראשונה שלה, מסכם: "בכדורגל כולם יודעים כמעט הכל. לכן אתה צריך משהו אקסטרה". ואם המשהו אקסטרה הזה הוא ניצול נכון של הוצאות חוץ ־ וזה יוביל אותך לכבוש 10% יותר שערים מאשר היריבות, אז כנראה שהמשהו אקסטרה הזה משתלם".

 

שערים ממצבים נייחים בליגה הדנית ־ עונת 2014/15

FC מיידטלנד ־ 25 שערים*

IK הורבו ־ 11

אודנסה בולדקלוב ־ 11

FC ראנדרס ־ 10

FC קופנהגן ־ 9

 

שערים ממצבים נייחים בליגה הדנית ־ עונת 2017/18

FC מיידטלנד ־ 25*

AC הורסנס ־ 24

ברונדבי ־ 20

סונרויסקה פודבולד ־ 14

AGF ארהאוס ־ 14

* אלופה

 

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x