$
דעות

פרשנות

השוט הקצר של בן זאב

כשמנכ”ל הבורסה מעכב את הנפקתה בתגובה לסכסוך העבודה - הוא מונע מהעובדים לממש את המניות שבידיהם. אבל הוא לא יוכל לעשות זאת זמן רב

גולן חזני 06:5412.09.18

ביום חמישי האחרון הודיע מנכ”ל הבורסה איתי בן זאב כי הוא מבטל את התוכנית להנפקת הבורסה השנה, בעקבות סכסוך העבודה שהכריזו העובדים. זאת לאחר שהוא סירב לתביעתם לבונוס של חמש משכורות והגנה מפני פיטורים למשך 10 שנים מההנפקה. בהסכם מול קרן מאניקיי - שרכשה יחד עם ארבעה משקיעים בינלאומיים 71% ממניות הבורסה - התחייב בן זאב לקיים את ההנפקה עד סוף 2019, אלא שהוא ביקש ביוזמתו להקדים את המהלך בשנה, ולהעביר את הבורסה לידי הציבור.

 

ההנפקה תוכננה להתבצע במתכונת מיוחדת, שלא תכלול שלב מוסדי אלא מכרז ישיר לציבור שיוכל לרכוש 31.7% לפחות ממניות הבורסה. ההודעה המפתיעה של בן זאב נמסרה דווקא בישיבה שבה היתה אמורה הנהלת הבורסה לאשר את טיוטת התשקיף שתוגש לרשות ניירות ערך.

 

בבורסה טוענים ש־6% מהמניות שקיבלו העובדים בהסכם הקודם כוללים כל תרחיש של העברת בעלות, כולל הנפקה, וכי אין לעובדים שום זכות להטבות נוספות, מה גם שהם ייהנו מההנפקה.

 

הבורסה אמורה להיות מונפקת לפי שווי של כ־550 מיליון שקל, כלומר החלק שיועבר אל העובדים יהיה בשווי כספי של כ־33 מיליון שקל, שהם כ־132 אלף שקל לכל עובד בממוצע.

 

התגובה המהירה של בן זאב לסכסוך העבודה שהכריז ועד העובדים של הבורסה נבעה ככל הנראה משני מניעים. הראשון הוא משפטי: נושא ההנפקה לא הוכנס להסכם העבודה האחרון שנחתם עם העובדים בינואר 2017. בהסכם עוגן רק נושא העברת הבעלות. הנהלת הבורסה לא הפרה את ההסכם עמם ולכן נאחזים העובדים בסעיפים שלדעתם אינם חלק מההסכם - כלומר הנפקה.

עם זאת בתוכנית התגמול שעליה חתמו העובדים, ושמהווה פועל יוצא של ההסכם הקיבוצי, הוזכרה ההנפקה, והעובדים חתמו על כך שהם מכירים במגבלות המכירה של מניותיהם באירוע כזה.

 

איתי בן זאב איתי בן זאב צילום: בלומברג

המניע השני הוא כלכלי. העובדים קיבלו כאמור בהסכם 6% ממניות הבורסה. אלה הן מניות רדומות שרק בהנפקה יצברו ערך כלכלי ויאפשרו לעובדי הבורסה למכור אותן. עצירת ההנפקה מעכבת את האפשרות למימוש הנכס על ידי העובדים. זהו סוג של שוט שמחזיק בן זאב.

 

תנאי שכר מופלגים

 

מרחב תל אביב של ההסתדרות אישר את הסכסוך שעליו הכריזו 250 העובדים ביום רביעי ושנחשף לראשונה ב”כלכליסט”.

 

המשמעות היא שעובדי הבורסה — שהם כיום בקרב השכירים בעלי השכר הגבוה ביותר במשק הישראלי, ושהובטח להם, כאמור, מענק מכירה של כ־132 אלף שקל — לא מסתפקים בכך, ומעוניינים בתוספת של כרבע מיליון שקל לכל עובד.

 

בן זאב לא יוכל להימנע מהנפקה זמן רב, מאחר שהתחייב לגביה. מהבחינה הזו הוא נמצא בין הפטיש לסדן. עם זאת, בהיבט הציבורי, המאבק של העובדים צפוי להיתפס כבעייתי לאור תנאי השכר המופלגים שלהם והעובדה שהשכר החודשי הממוצע של עובד עמד ב־2017 על 47 אלף שקל, גבוה בהרבה מהשכר הממוצע במשק.

עם כניסתו לתפקיד חיבק בן זאב את העובדים ודיבר בשבחם. העימות עתה מעמיד את היחסים במצב אחר. בן זאב אמר בשיחות פרטיות כי למד על דרישות הוועד דרך העיתון. ההערכות הן שבזמן הקרוב יפתח בן זאב במו"מ עם הוועד המיליטנטי, צעד שאותו סירב לעשות עד כה.  

בטל שלח
    לכל התגובות
    x