חשד: יבואנית מקיטה הכתיבה מחיר למפיצים
ארגנטולס, הספקית הגדולה בישראל של כלי עבודה חשמליים, נחקרת בחשד להכתבת מחיר וניסיון ליצירת קרטל. לפי הערכות, היא שולטת ב־50% מהשוק
ארגנטולס, הספקית הגדולה בישראל של כלי עבודה חשמליים וציוד בנייה, וכן היבואנית הבלעדית של מותג כלי העבודה הבינלאומי Makita, נמצאת תחת חקירה של רשות ההגבלים העסקיים בחשד להכתבת מחיר למפיצים. כך הותר הבוקר לפרסום. על פי הערכות, נתח השוק של ארגנטולס נושק ל־50% ואף למעלה מכך. על פי אתר החברה, ההון העצמי שלה עמוד מעל 30 מיליון דולר ויש לה נכסים בשווי של מעל 45 מיליון דולר.
במרכז החקירה עומד חשד לניסיון ליצירת קרטל בתחום. עם פתיחת החקירה הגלויה שלשום, פשטו חוקרי הרשות על משרדי החברה בראשון לציון, ועיכבו לחקירה את שני המנכ"לים המשותפים בחברה, יעקב לביא וינון שרז. כמו כן עוכבו לחקירה מפיצים של כלי העבודה ממרכז הארץ. המעורבים נחקרו באזהרה במשרדי הרשות, ושוחררו לבתיהם בתום חקירתם.
על פי החשד שעלה בחקירה, מפיץ של כלי העבודה פנה לבכירים בארגנטולס וביקש מהם שיפעלו להשפיע על מפיץ מתחרה לעלות המחירים. זאת לאחר שהמפיץ המתחרה, חנות למכירת כלי העבודה ממרכז הארץ, נחשף למחירונים שפרסם המתחרה שלו לכלי העבודה שארגנטולס מייבאת. בארגנטולס, כך החשד, פעלו מול אותו מפיץ על מנת שיעלה את המחירים ואף איימו על המפיץ שאם ימכור במחירים אלה, ארגנטולס תפסיק לעבוד איתו.
האיסור על הכתבת מחירים אנכית הוא נושא שהרשות אכפה בשנים האחרונות לא פעם באמצעים פליליים, למשל במקרה של שופרסל ותנובה. במקרה של שופרסל, הורשעו מנכ"ל החברה לשעבר, אפי רוזנהויז, וסמנכ"ל הסחר של הרשת לשעבר, אלי גידור, בכך שהפעילו לחצים על ספקים כגון אסם, שטראוס, קוקה קולה וויסוצקי, על מנת שיעצרו מבצע הנחות על מוצרים במגה שנמכרו במחיר נמוך משופרסל. על רוזנהויז נגזר עונש מאסר בפועל של חודשיים, 2.5 חודשים של עבודות שירות וקנס של 450 אלף שקלים. על שופרסל הוטל קנס של 3 מיליון שקל.
במקרה של תנובה, החקירה הסתיימה בצו מוסכם (הסדר פשרה), שבמסגרתו הודה מונופול החלב בהתערבות אסורה במחיר הסופי לצרכן של מוצרים ברשתות השיווק שופרסל ומגה. תנובה תשלם קנס של 25 מיליון שקל, שיוחזר ישירות לצרכנים באמצעות זיכוי בכרטיס אשראי. שניים מבכירי החברה בתקופת החקירה (2008–2011), המנכ"ל דאז אריק שור ומנהל חטיבת המכירות דאז ארז וולף, ישלמו קנס אישי של 75 אלף שקל כל אחד.
למרות שהרשות השתמשה בעבר בכלים פליליים לאכיפת הנושא של הכתבת מחיר, לא כל מקרה של הכתבת מחיר הוא בהכרח פלילי. על פי גילוי הדעת שפרסמה הממונה, מיכל הלפרין, הסדרים אנכיים (ספק וקמעונאי) אינם נפסלים באופן גורף ומסווגים כהסדרים כובלים. חוקיותם נבחנת בהתאם למידת החשש לפגיעה בתחרות שהם מעוררים. עם זאת, לפי גילוי הדעת, הכתבת מחיר יכולה להיות רק בגדר המלצה "טהורה" — הסכמה מפורשת או משתמעת בין הצדדים, כאשר הקמעונאי או המפיץ חופשי לסטות ממנה מבלי שיוטלו עליו סנקציות. כלומר, שאם יבואן למשל מאיים על הקמעונאי מפיץ שהוא יפסיק למכור לו אם לא יישר קו עם המחיר, ההסדר עשוי להיחשב כפלילי.
מארגנטולס נמסר: "החברה פועלת בשוק תחרותי תוך שהיא מקפידה לקיים את הוראות דיני ההגבלים העסקיים באופן מלא. ראשי החברה משתפים פעולה עם חוקרי הרשות, ובחברה בטוחים שלא נפל כל רבב בהתנהלותה, וכי החקירה תסתיים בלא כלום".