השורה התחתונה
כשהשבבים עפים - יש חברה אחת מרוויחה
יצרניות השבבים הולכות בחודשים האחרונים בין הטיפות עקב מלחמת הסחר. המניות של הענקיות בענף עלו מתחילת השנה ב־13%, אך מיוני החלו לצנוח. הודות להסתמכותה על שני תחומי פעילות סקייורקס סולושנס תהיה היחידה שצפויה להמשיך לצמוח
מי שבוחן את ביצועי המניות של יצרניות השבבים מתחילת השנה, עלול לחשוב שהעסקים בענף פורחים. תעודת סל על מניות חברות השבבים בארה"ב רשמה תשואה נאה של 13% מתחילת השנה - גבוה משמעותית מהתשואה שרשמה תעודת הסל על מדד S&P 500. עם זאת, מתחילת יוני התמונה שונה - המניות של חברות מובילות בענף ירדו בשיעורים דו־ספרתיים. שילוב בין מלחמת הסחר בין ארה"ב לסין, חשש מירידה בצבר ההזמנות מאפל, ותוצאות כספיות חלשות של אינטל - השילוב בין כל אלה תרם לכך.
תעשיית השבבים העולמית מושפעת מאוד ממלחמת הסחר בין ארה"ב לסין. הסיבה העיקרית לכך היא הקשר העסקי ההדוק בין חברות טכנולוגיה בסין הזקוקות לשבבים כחומר גלם ליצרניות שבבים אמריקאיות. במובן זה, עליית המדרגה שלה אנו עדים באחרונה במלחמת הסחר בין שתי המעצמות, מביאה להטלת חסמים עסקיים, בולמת שיתופי פעולה ומשפיעה רבות על החברות בענף.
באחרונה זכינו להמחשה לכמה שהמתח הפוליטי יכול להעיב על פעילות עסקית בענף. ב־26 ביולי הרשות ההגבלים העסקיים בסין הטילה פצצה, כשסירבה לאשר את עסקת הענק בין שתי חברות השבבים – קוואלקום ו־NXP. במסגרת העסקה היתה אמורה הראשונה לרכוש את האחרונה לפי מחיר של 127.5 דולר למניה, ששיקף ל־NXP שווי של 44 מיליארד דולר. עקב הביטול התממשה מניית NXP בשיעור מצטבר של 12% בשלושת ימי המסחר הסמוכים לדדליין של העסקה.
זה לא ביטול העסקה הראשון בענף השבבים בנסיבות כאלה. הביטול המשמעותי מאז פרוץ מלחמת הסחר היה בין ברודקום, שרשומה בסינגפור, לקוואלקום. מה שהיתה אמורה להיות העסקה עם השווי הגבוה בהיסטוריה של ענף הטכנולוגיה - כ־103 מיליארד דולר - בוטלה עקב התערבות המועצה לביטחון לאומי, בהנחיית הנשיא דונלד טראמפ. ההשלכות של ביטולי העסקאות הן במישור של האקלים העסקי. מעתה כל עסקה הנדרשת לאישור הרגולטור בסין, תתקבל בספקנות רבה מצד משקיעים.
יצרניות השבבים נוקטות דרכים מגוונות בהתמודדות עם האתגרים הפוליטיים והעסקיים. שיטה אחת היא הורדת הילוך בפעילות הרכישות והתמקדות בצמיחה אורגנית, ושיטה שנייה היא רכישות שסין אינה צד רגולטורי בהן, כמו רכישת מובילאיי על ידי אינטל. שיטה שלישית היא לצמוח באמצעות רכישת חברות בתחום מקביל, כמו הצעת הרכש שהגישה באחרונה ברודקום ל־CA, הפועלת בתחום טכנולוגיית המידע (IT). שווי העסקה, אם תצא לפועל, יהיה 18 מיליארד דולר.
CA מתאימה לברודקום, משום שאינה פועלת בתחום השבבים אלא בתחום ה־IT. לפי חברת הייעוץ גרטנר, ההוצאה העולמית על IT ב־2018 צפויה להיות 3.7 טריליון דולר. ההוצאה על תוכנות ניהול (ERP), שהוא התחום העיקרי של CA, צפויה לצמוח השנה ב־9.5%.
לפי חברת הייעוץ גרטנר, ב־2020 יהיו בעולם כ־20.4 מיליארד מכשירים מבוססי אינטרנט - עלייה בקצב שנתי של 30% ביחס ל־2017. בנוסף, ההטמעה הגלובלית של טכנולוגיית התקשורת מסוג 5G צפויה להתחיל השנה, לפי חברת המחקר TrendForce. חברת שבבי התקשורת סקייוורקס סולושנס (SWKSׂׂ) צפויה ליהנות משתי המגמות יותר מחברות שבבים אחרות, מכיוון שהיא לא מתבססת על תחום אחד כמו החברות, אלא נמצאת גם בתחום המובייל וגם ב־IoT. השילוב של תמחור נמוך לחברה, הזדמנות שטמונה בשוק שבבי המובייל ובשוק המכשור מבוסס אינטרנט והנהלה איכותית הופך את המניה להזדמנות מעניינת להשקעה.
NXP Semiconductors (סימול: NXPI)
מתמחה בייצור שבבים לתחומי תשתיות האינטרנט, אפליקציות אבטחה ותעשיית המובייל. החברה נסחרת לפי שווי של 32 מיליארד דולר ומעסיקה 30 אלף עובדים בעולם. בשנה שהסתיימה ביולי רשמה הכנסות ותזרים מפעילות של 9.4 מיליארד דולר ו־2.4 מיליארד דולר בהתאמה. לאחרונה בוטלה הצעת רכש שהגישה קוואלקום לפי שווי של 44 מיליארד דולר. מנייתה נסחרת לפי 13.5 פעמים רווח שנתי נקי לרווחי 2018.
Intel (סימול: INTC)
המובילה בעולם בייצור שבבים למחשבים אישיים ולמרכזי מידע. החברה נסחרת לפי שווי של 223 מיליארד דולר, ומעסיקה 103 אלף עובדים בעולם. בשנה שהסתיימה ביוני רשמה הכנסות ותזרים מפעילות של 66.2 מיליארד דולר ו־27.2 מיליארד דולר בהתאמה. בשנה שחלפה השיבה החברה לבעלי המניות 5.5 מיליארד דולר כדיבידנד ו־6 מיליארד דולר ברכישה עצמית של מניות.
Broadcom (סימול: AVGO)
המובילה בעולם בייצור מעבדי תקשורת ושבבים לתעשיית המובייל. החברה נוצרה ממיזוג ב־2016 בין ברודקום ו־Avago. נסחרת לפי שווי של 91 מיליארד דולר ומעסיקה 14 אלף עובדים בעולם. בשנה שהסתיימה במאי רשמה החברה הכנסות ותזרים מפעילות של 19.6 מיליארד דולר ו־7.6 מיליארד דולר בהתאמה. תשואת הדיבידנד של המניה היא כ־3.3% לשנה.
השורה התחתונה: בענף השבבים אימצו אסטרטגיות להתמודד עם מלחמות הסחר: צמיחה אורגנית, עסקאות שלא קשורות לסין ורכישת חברות בתחומים מקבילים
הכותב הוא אנליסט מניות חו"ל במערך ייעוץ ההשקעות בבנק לאומי