$
בארץ

סמנכ"ל הכספים של נעמת: "אני מגייס 1,200 מטפלות כל שנה ‑ אבל 80% עוזבות"

הבעיה העיקרית של מפעילי המעונות היא לא גובה השכר ‑ אלא הקושי למצוא למי לשלם. שתי רפורמות טריות במערכת החינוך ‑ חינוך חובה חינם מגיל שלוש ומטפלת שנייה בגן ‑ "שתו" למעונות היום מטפלות שהעדיפו לעבור לגני הילדים

שחר אילן 08:2703.09.18

אף ש־1,400 מעונות היום שבפיקוח לא פתחו אתמול (א') את שנת הלימודים, והורים ל־100 אלף ילדים התקשו למצוא להם סידור ‑ הצדדים ממשיכים בהאשמות הדדיות. במגעים שנערכו במוצאי שבת בין משרד האוצר למשרד העבודה והרווחה לא הושגה הסכמה על שכר המטפלות. ואילו בארגונים שמפעילים את המעונות, ובהם ויצ"ו, נעמת ואמונה, טוענים שזומנו אתמול לפגישה עם סגן שר האוצר יצחק כהן, וכשהיו בדרכם אליה קיבלו הודעה על ביטולה. בלילה הושג הסכם והמעונות נפתחו הבוקר כסדרם. 

 

את הטיפול בשביתה אי אפשר להגדיר אלא כמחדל. שר העבודה והרווחה חיים כץ טען אתמול שלאורך כל החודש האחרון סרבו באוצר לפתוח במשא ומתן, ושהפגישה הראשונה נערכה ביום שישי, יומיים לפני תחילת שנת הלימודים. באוצר, מנגד, מאשימים את הארגונים בהפרת הסכם על שקט תעשייתי עד סוף 2019, ואת כץ בטרפוד פנייה לבית הדין לעבודה להוצאת צווי מניעה.

 

אנשי האוצר טוענים שהציעו למטפלות הצעות נדיבות של אלפי שקלים בשנה, ותולים את ההתנגדות של מפעילי מעונות היום ברצונם לנתב את הכסף למטרות אחרות. בארגונים משיבים שקיבלו הצעות מבישות: עשרות שקלים לחודש למטפלת.

 

שר הרווחה חיים כץ. באוצר טוענים שהתעלם משכר המטפלות בדיונים על תקציב משרדו שר הרווחה חיים כץ. באוצר טוענים שהתעלם משכר המטפלות בדיונים על תקציב משרדו צילום: עמית שעל

 

אבל השכר הנמוך הוא לא הסיבה היחידה למשבר. אמנם, מטפלת מתחילה משתכרת רק שכר מינימום ועוד תוספת מיוחדת של 400 שקל שהשיג השר כץ ‑ סך הכל 5,700 שקל בחודש. סמנכ"ל הכספים של נעמת ירון מלך אומר שהשכר הממוצע ברוטו של מטפלת בארגון הוא 6,800 שקל. באוצר מזכירים שההסכם שנחתם עם ארגוני המעונות לפני שנתיים מבוסס על שכר של 7,800 שקל ברוטו למטפלת, וטוענים שהארגונים יוכלו לשלם משכורות גבוהות יותר אם יקצצו את שכר הבכירים. את כץ הם מאשימים שלא העלה את סוגיית שכר המטפלות בדיונים על תקציב משרדו.

 

אבל הבעיה העיקרית של מפעילי המעונות היא לא גובה השכר ‑ אלא הקושי למצוא למי לשלם. שתי רפורמות טריות במערכת החינוך ‑ חינוך חובה חינם מגיל שלוש (2012) ומטפלת שנייה בגן (2015) ‑ "שתו" למעונות היום מטפלות שהעדיפו לעבור לגני הילדים. "בכל שנה אני מגייס 1,200 מטפלות", מספר מלך, "אבל בהמשך עוזבות אותי 80% מהן. רק באוגוסט עזבו אותי 217 עובדות".

 

מדוע המטפלות מעדיפות גנים? הסיבות רבות: הטיפול בילדי הגן קל יותר; שעות העבודה קצרות יותר; והחופשות ארוכות בהרבה. מה שברור הוא שכדי למשוך עוד מטפלות למעונות, כל הסכם שיסיים את השביתה חייב לקבוע מה יהיו התנאים המינימליים שלהן ‑ לא של הארגונים. רק כך יימנעו הוויכוחים בשאלה לאן נעלם הכסף.

קמפיין נרחב שנערך לפני חודשיים תבע להחיל פיקוח ציבורי גם על מעונות היום הפרטיים. השביתה הנוכחית, שמתנהלת דווקא במעונות המפוקחים, ודאי גרמה לאלפי הורים לשמוח שהם שולחים את ילדיהם למעונות פרטיים. הלקח מהמשבר הוא שפיקוח של המדינה לא מבטיח שהמעון של הילד שלך יעמוד בתקנים של המדינה: הכל תלוי שאלה כמה תקציב הוא יקבל, מה יהיה שכר המטפלות, ואם יוצעו להן תנאים טובים יותר בגני הילדים.

 

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x