למרות זינוק של 40% בהכנסות - ארדואן הפיל את הרווח הנקי של חמת
הלוואה שנטלה חברת הברזים ומוצרי הקרמיקה ביורו לצורך הקמת מפעל בטורקיה, הקפיצה את הוצאות המימון שלה ב־342%. עקב כך, למרות עלייה בהכנסות, ברווח התפעולי וברווח הגולמי - הרווח הנקי של החברה ירד ב־14%
המשבר בלירה הטורקית הגיע לחברת חמת הישראלית. התרסקות המטבע במדינה שבראשה עומד הנשיא רג'פ טאיפ ארדואן היתה מהגורמים ששחקו את הרווח הנקי שרשמה החברה שעוסקת בשיווק מוצרי קרמיקה ואינסטלציה, ברבעון השני של 2018. לפי הדו"חות הכספיים של חמת, הוצאות המימון שלה זינקו ב־342% לעומת הרבעון השני אשתקד. חמת הקימה מפעל לייצור ציוד סניטציה בטורקיה, ונטלה באפריל האחרון הלוואה לצורך מימון ההקמה. אלא שההלוואה נלקחה ביורו - מה שהקפיץ את הוצאות המימון לחברה.
- מודי'ס הורידה דירוג ל-20 בנקים בטורקיה והלירה הטורקית שוב צוללת
- ארדואן: על הטורקים לגלות נחישות בפני "המתקפה הכלכלית"
- ארדואן ריסק את הלירה הטורקית, אך האנליסטים מרגיעים
חמת דיווחה על הוצאות מימון של 4.3 מיליון שקל ברבעון השני לעומת 982 אלף שקל ברבעון המקביל אשתקד. במחצית הראשונה של השנה זינקו הוצאות המימון בשיעור חד יותר - 695%.
קנייה חזקה | קנייה | המתן | מכירה | מכירה חזקה |
החברה־הבת של חמת הפועלת בטורקיה נקראת מאניסה (Manisa), שוהוקמה לצורך ייצור כלים סניטריים. חמת מציינת בדו"חות הכספיים כי עיקר רכישות הנכסים בטורקיה בוצעו ביורו. מה שמעודד מבחינת המשקיעים הוא שהתוצרת של מאניסה - הכלים הסניטריים - תימכר ביורו, כך שהחשיפה העתידית עשויה להצטמצם. במחצית הראשונה רשמה החברה־הבת בטורקיה הוצאות מימון של 6.4 מיליון שקל, מתוכם 3.5 מיליון שקל ברבעון השני.
המפעל החדש בטורקיה ממוקם כ־40 ק"מ מאיזמיר, שבמערב המדינה. מדובר במפעל בשטח בנוי של כ־21 דונם, שמשתרע על פני שטח של כ־30 דונם. בשלב זה המפעל נמצא בשלבי הרצה, וצפוי להתחיל בפעילות ייצור ומכירה מסחרית בתחילת 2019.
הדו"חות של חמת מלמדים על רבעון מוצלח. ההכנסות עלו ב־39.6% והסתכמו בכ־107.4 מיליון שקל. הרווח התפעולי רשם קיפאון יחסי וצמח ב־3.3%, על אף זינוק של 65% ברווח הגולמי. הסיבה לשחיקה ברווח התפעולי היא עלייה בהוצאות החברה בפעילותה האמריקאית, באמצעות החברה־הבת האוזר (Houzer). הרווח נקי של חמת הגיע ל־6.1 מיליון שקל - ירידה של 13.7% לעומת רווח נקי של 7.1 מיליון שקל ברבעון השני אשתקד.
בסוף 2017 הודיעה חמת על רכישת פעילות הקרמיקה של רשת חזי בנק, לפי שווי משוער של כ־93 מיליון שקל. העסקה הושלמה בסוף ינואר השנה, והיא מתבררת כמוצלחת מבחינת הקבוצה. ברבעון השני של 2018 רשמו הפעילויות המסורתיות של חמת (מכירת ברזים, כלים סניטריים, פלסטיק ואינסטלציה, והפצה) כולן ירידה במכירות ביחס לתקופה המקבילה. הכנסות הפעילות של חזי בנק הוסיפו 33.6 מיליון שקל ברבעון השני, ו־55 מיליון שקל במחצית הראשונה כולה, שרק חלקה נכללת בנתונים בגלל שהרכישה נעשתה במהלכה. ההכנסות של חזי בנק היו 31.3% מכלל ההכנסות של חמת.
בהקשר של פעילות חזי בנק, ניתן לראות עלייה בהיקף המכירות מהרבעון הראשון לשני ב־2018. ברבעון השני זינקו המכירות ב־51% ביחס לחודשי הפעילות הרלבנטיים ברבעון הראשון. לפי הנתונים החצי־שנתיים של חזי בנק, מדובר בקצב מכירות שנתי של 111.4 מיליון שקל. לפי נתוני הרבעון השני, מדובר בקצב גבוה יותר - כ־134 מיליון שקל. הפעילות רווחית, ומהדו"חות של חמת עולה שהרווח התפעולי של חזי בנק ברבעון השני הסתכם בכ־3.64 מיליון שקל - כ־10.7% מההכנסות באותה תקופה.
שווי השוק של חמת היה 381 מיליון שקל בתום שבוע המסחר. את החברה מנהל רועי רגרמן. בעל השליטה בקבוצה הוא יואב גולן, שמחזיק בכ־55.8% מהמניות. בין בעלי העניין בקבוצה נמצאים בית ההשקעות פסגות, המחזיק ב־7.3% מהחברה; ובית ההשקעות ילין לפידות, המחזיק ב־5.3%.