יחי המלכה החדשה: מלבורן כבר לא העיר הטובה בעולם
מדד איכות החיים של מגזין "האקונומיסט" דירג את וינה כעיר עם איכות החיים הגבוהה בעולם. אוסטרליה וקנדה עדיין שולטות ללא עוררין בעשירייה הראשונה
העיר וינה חתמה באחרונה את שלטון שבע השנים של מלבורן האוסטרלית כעיר עם איכות החיים הגבוהה בעולם, לפי מחלקת המחקר של מגזין "האקונומיסט" (EIU). הבירה האוסטרית השיגה ציון כמעט מושלם, של 99.1 נקודות מתוך 100, כאשר מדדי המפתח כללו את רמת היציבות המוניציפלית, טיב שירותי הבריאות, החינוך ואיכות הסביבה. ערים באוסטרליה ובקנדה נטלו שישה מתוך עשרת המקומות הראשונים בדירוג, בעוד ערי ארה"ב נעדרו גם השנה מהעשירייה הפותחת.
נראה כי מרכזים פיננסיים גדולים דוגמת לונדון (שהגיעה למקום ה-48) וניו יורק (57) סובלים מהצלחותיהם שלהם. כך, לפי EIU, מערכות התחבורה הציבורית המסועפות יתר על המידה, רמת הפשיעה הגבוהה, צפיפות האוכלוסין וגודש התנועה המאפיינים ערים אלה, פוגעים בקסמן ובאיכות החיים שהן מספקות לתושביהן.
עשר הערים עם איכות החיים הגבוהה בעולם
1. וינה (אוסטריה)
2. מלבורן (אוסטרליה)
3. אוסקה (יפן)
4. קלגרי (קנדה)
5. סידני (אוסטרליה)
6. ונקובר (קנדה)
7. טוקיו (יפן),
8. טורונטו (קנדה)
9. קופנהגן (דנמרק)
10. אדלייד (אוסטרליה)
הונג קונג (מקום 35) הקדימה במעט את שכנתה סינגפור (37), אחרי שהתקדמה כמה שלבים במדד היציבות המוניציפלית. נציגות אסייתיות נוספות הן אוסקה וטוקיו, שטיפסו למקום הגבוה ביותר שלהן בדירוג מזה יותר מעשור - 3 ו-7, בהתאמה (טוקיו חלקה את המקום השביעי עם טורונטו הקנדית). זאת, לאחר שהצליחו להוריד את שיעורי הפשיעה ולשפר משמעותית את מערכות התחבורה הציבורית שלהן.
הערים "המצטיינות" בדירוג "האקונומיסט" הן בסדר גודל בינוני, ומצויות במדינות עשירות בעלות צפיפות אוכלוסין מתונה יחסית. הונולולו, נציגת ארה"ב שהגיעה למקום הגבוה ביותר, כבשה את המקום ה-23 בדירוג, ואחריה פיטסבורג (32).
בתחתית הרשימה, במקום ה-140, ממוקמת בירת סוריה דמשק, השסועה לאחר שנים של מלחמת אזרחים. שאר הערים בתחתית הרשימה, כמו הארארה בירת זימבבואה, סובלות מפיגור חמור בתשתיות. אחרות, דוגמת דאקה בירת בנגלדש, נתונות לזיהום אוויר חמור.
מחירי הבתים מרקיעים שחקים
כמו בכל הערים הקרובות לה ברשימה, גם בווינה מחירי הנדל"ן גבוהים במיוחד. מחירי הדירות בעיר עלו בעקביות מאז הרבעון השלישי של 2004, כשמ-2003 ועד 2013 נסקו מחירי הבתים ב-99.6% (61.7% במונחים ריאליים). מצד שני, מחירי הנכסים בשאר חלקיה של אוסטריה עלו בתקופה המקבילה בשיעורים פחותים בהרבה, של כ-37% (כ-11% במונחים ריאליים).
מהי הסיבה לפערים האלה בין וינה לשאר ערי המדינה? ייתכן שהדבר קשור בכך שקשה מאוד לבנות במרכז וינה, כך שההיצע שם מוגבל למדי. סיבה אפשרית נוספת היא סביבת הריבית הנמוכה בשנים האחרונות, שמביאה אנשים להשקיע בעיקר בנכסים להשכרה, בעוד וינה מציעה תנאי שכירות נוחים למדי - כחלק מתוכנית הדיור הסוציאלית המתקדמת שלה - שבהם התשואות למשקיעים אינן גבוהות. גורם משפיע נוסף הוא העובדה שרוב נכסי המגורים בווינה (כ-70%) מוחזקים בידי משקיעים מוסדיים, בהם בנקים וחברות.
לכתבות נוספות היכנסו אל זירת הנדל"ן >>
הכתבה תורגמה מהאתרים: www.bloomberg.com, www.globalpropertyguide.com