הכרעה לפני החגים: מייל האמת של דנקנר
רגע האמת של נוחי דנקנר יגיע מחר לסלולרי שלו: בצעד חריג הסכימו סנגוריו שפסק הדין שיכריע האם יילך לכלא באשמת הרצת מניות, יישלח בדואר האלקטרוני. מה סיבת הבהילות? הרחמנים יזכירו שזמן אלול הוא זמן סליחות
אתמול קיבלו הסנגורים של אנשי העסקים נוחי דנקנר ואיתי שטרום שיחת טלפון מבית המשפט העליון: איך תעדיפו לקבל את פסק הדין בערעור שהגשתם - באולם או בדואר האלקטרוני? סנגורי דנקנר, גיורא אדרת, מיכל רוזן־עוזר ואפרת ברזילי, אישרו את אופציית המייל. הסנגוריות של שטרום, איריס ניב סבאג ונוית נגב התלבטו ארוכות, ולבסוף הצטרפו לעמדה זו.
במידה רבה מדובר בהפתעה. בבית המשפט העליון מקובל לקרוא פסקי דין פליליים בנוכחות הנאשמים. לוח הדיונים של יום רביעי מגלה שעל אף שאין בעליון דיוני הרכב, שניים משופטי ההרכב שדן בערעוריהם של דנקנר ושטורם - ניל הנדל וג'ורג' קרא - דווקא נמצאים בבית המשפט, ודנים לבדם במשפטים אחרים.
כשתגיע ההודעה לתיבת הדואר האלקטרוני, ימהרו הפרקליטים לסוף המסמך שם תיכתב הכרעת שופטי ההרכב: האם יותירו על כנו את עונש המאסר של שנתיים שנגזר על דנקנר, האם ישנו את משכו ואולי ידהימו בזיכוי מהדהד. בכל מקרה, זאת אמורה להיות שריקת הסיום לעלילה שנפתחה בזימון דנקנר לחקירה יום לאחר שאיבד את השליטה באי.די.בי אחזקות בינואר 2014, וזאת בחשד שהיה מעורב בהרצת מניות התאגיד לקראת הנפקה ב־321 מיליון שקל. ביולי 2016 הוא הורשע בבית המשפט המחוזי בתל אביב, ובשנה שעברה הגיש את הערעור.
לא ראוי להמר האם ההחלטה לשלוח את ההכרעה בדואר האלקטרוני מרמזת שהשופטים ירשיעו או יזכו את דנקנר, אולם יש לה השלכה ברורה: היא תצמצם את הדרמה התקשורתית ותחסוך עוגמת נפש גדולה. השאלה היא מי ישמח שאין מצלמות בסביבה: דנקנר ושטרום או הפרקליטות?
כל תוצאה תהיה סוג של סנסציה. תמיכה מסוימת להימור המזכה ניתן למצוא בעיתוי המוכר בשמו "לפני החגים", שפירושו: אם מדובר בבשורות טובות, מוטב לשחררן מוקדם כדי שיהודים ישמחו בחגים ולא יתייסרו ביום הכיפורים גם בגין חוסר הידיעה. אינדקיציית זיכוי נוספת היא שלאחר הרשעה מתקיים דיון על מועדי הכניסה למאסר, ובהרשעה באמצעות המייל הדיון לא מתקיים.
השלג נמס
הדיון בערעור התרכז במידה רבה במשקל המתכרסם של עד המדינה בתיק, עדי שלג. שופטי ההרכב, הנדל, קרא ודוד מינץ ביקשו מהתובעת עו"ד חנה קורין מפרקליטות מיסוי וכלכלה במחוז תל אביב לשכנע אותם שההרשעה של השופט המחוזי חאלד כבוב תעמוד על כנה גם אם מוציאים מהפאזל המרשיע את תרומתו של שלג. כזכור, בדיון במחוזי התברר שראיית הזהב בתיק, "פגישת ההנחייה" שבה הורה לכאורה שטרום לשלג להריץ את מניית אי.די.בי - כלל לא התקיימה.
לאחר שגרעין עדותו של עד המדינה קרס, הפכה המדינה את הראיות הנסיבתיות שנועדו לתמוך בעדותו, לראיות המרכזיות: הטלפון שהרים דנקנר לבנק הבינלאומי כדי שיאשר לשטרום הלוואה להמשך רכישת המניות, ההלוואה שנתן לו בעצמו והפניית משקיעים להנפקה במקום לרכישת מניות.
התזה שהציגה המדינה בתחילה היתה ששטרום היה איש קש של דנקנר, אולם גם טענה זו התרופפה ונזנחה. בסיום, כבוב הפך את שלג לנוכח־נפקד בהרשעה:
הפגישה עם שטרום לא התקיימה, אבל ניכרים בגרסתו דברי אמת.
שופט סנגוריאלי
בערעור נחשפה גם טעות עובדתית של כבוב, שקבע שהקשר הפסול בין דנקנר ושטרום נוצר רק בערבו של היום הראשון לשלושת ימי ההרצה ואילו שיחת דנקנר לבינלאומי התקיימה בצהרי אותו היום. בערעור, חידדה ההגנה את הטענה שהרצון של דנקנר ששטרום יקנה מניות, והאמונה של שטרום במניית אי.די.בי היו לגיטימיים. המדינה הדגישה שהסיוע שנתן דנקנר לשטרום מצביע על השפעה שלו על שער המניה של אי.די.בי.
ראש ההרכב הנדל ידוע כשופט סנגוריאלי. אמנם כל שופט יצהיר שדי בספק סביר כדי לזכות נאשם, אבל הנדל נמנה על אלה שגם מיישמים זאת. לטענת ההגנה, קריסת עד המדינה מעניקה את הספק הסביר הדרוש, וההכרעה תהיה בשאלה אם גם בלי עדותו ניתן להגיע למסקנה בלעדית באשמתם של דנקנר ושטרום, או שבכוחן של הראיות הנסיבתיות לספק הסבר לגיטימי ומזכה.