$
בארץ

הכללית מחפשת מושיע

בחירה במועמד בעל ניסיון ניהולי בקופה למנכ"ל שירותי בריאות כללית כנראה תהיה ראויה. השאלה היא האם במצבה העגום של הכללית זה מספיק, או שעדיף לבחור במועמד חיצוני חזק כמו הממונה על התקציבים באוצר אמיר לוי

אדריאן פילוט 11:4827.08.18

קופת חולים כללית אינה סתם עוד קופת חולים. מדובר בקופה הגדולה בישראל שמספקת שירותי בריאות לכ־4.5 מיליון איש ‑ יותר מחצי מאוכלוסיית המדינה. היא עושה זאת באמצעות עשרות מרפאות, 14 בתי חולים, מכונים, מעבדות ו־39 אלף עובדים - מספר שקרוב לכלל עובדי המערכת הבנקאית בישראל - והמחזור שלה עומד על יותר מ־33 מיליארד שקל בשנה. אך מצבה של הקופה הגדולה ביותר רע מאוד. מ־2016 ל־2017 הגירעון שלה הוכפל והגיע ל־1.3 מיליארד שקל ‑ יותר מכל הקופות האחרות ומיליארד שקל יותר מהבאה בתור אחריה, קופת חולים לאומית. המנכ"ל הפורש של הקופה נועז בר ניר, והקופה עצמה, מסבירים זאת בתקצוב מפלה מצד המדינה. בין אם מקבלים את ההסבר הזה ובין אם לא, המספרים מוכיחים עד כמה קשה מצבה של הכללית ומבהירים את הצורך שבמציאת מנכ"ל חדש, שיחזיק בתפקיד יותר משנה, שינהיג רפורמות עמוקות, יחזיר את הקופה ליציבות או לפחות יעצור את ההידרדרות באופן מיידי, ושלא יאשים את הרצפה בעקמומיות. לכן הפעם אין מקום לטעויות.

 

 

 

מועמדים מבפנים ומבחוץ

 

השאלה החשובה היא את מי צריך למנות לתפקיד המאתגר הזה. כמו בכל מירוץ לתפקיד בכיר, ישנם מועמדים מתוך המערכת וישנם מועמדים מחוץ למערכת.

 

 צילום: אוראל כהן, ענר גרין

 

כפי שנחשף ב"כלכליסט", שני המועמדים המנוסים בניהול מערכות בריאות הם מנהל סורוקה פרופ' אהוד דודסון ואיתן חי־עם, מנכ"ל משרד הבריאות לשעבר. בנוסף אליהם מועמדים גם ראש חטיבת התכנון של הקופה סיגל רגב־רוזנברג, שכיהנה כסמנכ"לית הכספים של הכללית, ואלי כהן, מנהל מחוז צפון של הקופה. שניהם מכירים היטב את התחום התפעולי של הקופה. ועדת האיתור פנתה גם לזאב וורמברנד, מנכ''ל מאוחדת הפורש, שסירב להתמודד לתפקיד אחרי שלא קיבל הבטחה שמינויו יאושר. וורמברנד מסיים קדנציה של שש שנים במאוחדת. לבחור באחד מהמועמדים הפנימיים יהיה ללכת על בטוח.

 

השאלה היא אם במצבה הנוכחי של הכללית זה מספיק, שאלה שמובילה לקבוצת המתמודדים השנייה, שמגיעים מחוץ למערכת. בראש הקבוצה הזו ניצב הממונה על התקציבים באוצר לשעבר אמיר לוי. חשיפת מועמדותו ב"כלכליסט" הצליחה להעיר את האריות מרבצם. "עם כל הכבוד ללוי, ויש לי כבוד, אין אפשרות למנות למנכ"ל קופת חולים אדם שלא מגיע ממערכת הבריאות. אם היית הממונה על התקציבים, זה לא אומר שאתה מכיר את מערכת הבריאות", אמר גורם שמכיר היטב את המערכת והוסיף "לוי ניהל 50 עובדים שהם האליטה. זה כמו למנות את מפקד סיירת מטכ"ל לרמטכ"ל. לוי יכול להיות רמטכ"ל?. הוא יכול להיות מנכ"ל משרד הביטחון, אבל לא רמטכ"ל".

 

מי ימנה את המנכ"ל

 

אלא שבמקרה של לוי לא מדובר בעוד בכיר במגזר הציבורי לשעבר שמחפש ג'וב. לוי עמד בראש אגף תקציבים תקופה ארוכה. מדובר באחד התפקידים הקשים במגזר הציבורי, שכן הוא מופקד על כספי ציבור בהיקף של 460 מיליארד שקל, שכל הפוליטיקאים מנסים לשים עליו יד. לוי, ששב לארץ לאחר שנה שבה כיהן כעמית מחקר בבית הספר קנדי באוניברסיטת הרווארד, יודע להתמודד ולנהל דיאלוג עם כולם - מראש הממשלה ועד לעובדים דעתניים, אנשים מהמגזר העסקי ואפילו עם מנכ"ל האוצר הנוכחי שי באב"ד שעמו היתה לו מערכת יחסים סבוכה, בין היתר משום שהאחרון ניסה להכפיף אליו את האגף של לוי. אין ספק שהמנכ"ל הבא של הכללית יידרש לשיחות עם שלל גורמים, אחרת לא יצליח במשימה הגדולה שמחכה לו - הבראה של גוף חולה מאוד.

 

כעת נשאלת השאלה מי ימנה את המנכ"ל הבא של כללית. התשובה לכאורה ברורה: ועדת האיתור בראשות היו"ר אדמוני. אלא שבשטח התשובה אינה כה מוחלטת. יתכן שאדמוני וועדת האיתור יבחרו את המנכ"ל הבא, אך יתכן שמי שיכריע את הכף הוא יו"ר ועד העובדים פרוספר בן־חמו, שעומד כבר עשור בראש הוועד. בן־חמו היה מי שהתנגד בנחרצות למינוי בר ניר למנכ"ל. יש הסבורים כי ההתנגדות של בן־חמו היא הסיבה שבר ניר התקשה להגשים את התוכניות שלו בכללית, שכן כמו בחברת החשמל, ברכבת ישראל ובנמלים, את הקופה הזו קשה מאוד עד בלתי אפשרי לנהל כשיו"ר הוועד לא נותן לך את ברכתו. האם אדמוני יאפשר לבן־חמו לקבוע את זהות המנכ"ל הבא? ואם לא, והיו"ר יבחר במועמד חיצוני, האם הוא יצליח להתגבר על המכשול שנקרא בן־חמו?

בטל שלח
    לכל התגובות
    x