$
דו"ח טכנולוגי

דו"ח טכנולוגי

מנהל הסייבר בפייסבוק לשעבר: "מאוחר מכדי למנוע התערבות זרה בבחירות 2018"

מנהל אבטחת המידע היוצא של פייסבוק מסביר מדוע הנשיא פוטין וגורמים אחרים יצליחו להשפיע על בחירות אמצע הקדנציה בארצות הברית, על אף הצהרות החברה; מחקר חדש מוכיח קשר בין שימוש ברשתות חברתיות ופשעי שנאה; ומשהו מוזר מאוד עובר על סנאפצ'ט

לימור גיטלסון 14:3023.08.18

"מאוחר מכדי להגן על בחירות 2018"

 

כך אומר אלכס סטאמוס, מנהל אבטחת המידע היוצא של פייסבוק - חרף הבטחותיו החוזרות והנשנות של צוקרברג מהשנה האחרונה שהכל תחת שליטה. בטור שפורסם אמש במגזין Lawfare, הוא מגיב בין היתר לפרסומים על מהלכים שביצעו מיקרוסופט ופייסבוק עצמה לעצירת קמפיינים זרים להטיית דעת הקהל האמריקאית. סטאמוס מפנה את האצבע המאשימה מפייסבוק דווקא אל ממשלת ארה"ב: "אם התגובה החלשה של ממשל אובמה סימנה לאויבי אמריקה כי ארה"ב לא תגיב בעוצמה למתקפה אפשרית, אז הפעולות שננקטו על ידי הרפובליקנים בקונגרס והנשיא טראמפ סימלו לאויבי ארה"ב שהם יכולים לצפות מנבחרי ציבור אמריקאים בכירים לעזור לגורמי חוץ עוינים להסתיר מתקפות נגד האופוזיציה", כתב.

 

פוטין לא צריך לדאוג פוטין לא צריך לדאוג צילום: רויטרס

 

 

סטאמוס, שדעותיו בנוגע לעידוד שקיפות ונקיטת עמדה מוסרית נחשבות לחריגות בעמק הסיליקון, מבהיר כי לא רק רוסיה עושה מאמצים נמרצים לחבל בתוצאות הבחירות בארה"ב ובמדינות נוספות - ושגם איראן הצטרפה לחגיגה. במאמרו הציע מספר פתרונות חלקיים ופעולות נגד למניעת התערבות בבחירות 2020 לנשיאות, אך רובם מחייבים צעדים בשיתוף פעולה עם הממשלה, ובעיקר את מעורבותו של הנשיא טראמפ - המבלה ככל הנראה זמן שווה בוושינגטון הבירה ובכיסו של ולדימיר פוטין; כנראה שלא משם תצמח הישועה.

 

 

 

אלכס סטאמוס והבוס שלו לשעבר, מארק צוקרברג אלכס סטאמוס והבוס שלו לשעבר, מארק צוקרברג צילום: בלומברג, רויטרס

 

 

וכמו באוטופיה ליברטריאנית, מה שהממשלה לא עושה בכלל הסקטור הפרטי עושה היטב: חברת ביטחון המידע LookOut וחברת אחסון הענן DigitalOcean יצרו קשר עם ה-DNC, מועצת המפלגה הדמוקרטית בארה"ב, והזהירו מפני ניסיון לגניבת מידע של מצביעים, לאחר שהאקרים העלו עמוד כניסה מזויף שנועד לרמות את חברי המועצה. אנשי ה-DNC יידעו את ה-FBI שפתחה בחקירה. הדמוקרטים דיווחו שאף עובד לא נפל בפח טרם הסרת הדף, כך שמידע אישי של מצביעים לא עבר לידי ההאקרים, לפחות לא בסיבוב הזה.

 

פיד של שנאה

 

ערוצי המדיה החברתית למיניהם הם קרקע פורה להצמחת פשעי שנאה, ועתה זה מוכח מחקרית. חוקרים מאוניברסיטת וורוויק ניתחו 3,335 פשעי שנאה שבוצעו נגד פליטים בגרמניה, במטרה למצוא מכנים משותפים בקרב הפושעים ובקרב קורבנותיהם. בין השאר, התייחסו החוקרים למדדים כמעמד סוציואקונומי, דמוגרפיה, השתייכות פוליטית, מספר הפליטים באוכלוסיה, מספר ההפגנות, מספר פשעי השנאה בעבר וכו'.

 

 

שנאה ברשת? בעיקר בפייסבוק שנאה ברשת? בעיקר בפייסבוק

 

 

ואולם, המכנה המשותף הבולט ביותר הוא לא אחר מאשר שימוש ניכר ברשתות חברתיות, בדגש על פייסבוק; הוא חזר על עצמו במקרים רבים, גם כאשר שאר המשתנים נעדרו מהם.

 

החוקרים גילו כי אחד מכל עשרה פשעי שנאה שמתבצעים בגרמניה מונע על ידי הרשת החברתית. הם הדגישו שלא מדובר בגישה לאינטרנט, אלא שימוש ספציפי בפייסבוק. גם בקהילות בהן קיבלו - לפחות בתחילה - את הפליטים בזרועות פתוחות מורגשת ההשפעה של פייסבוק, שהפכה בעשר השנים האחרונות ממדורת שבט בתיבול עדין של קנדי קראש למקום בו מדליקים לפידים ויוצאים למתקפות זנופוביות.

 

שרים ובוכים

 

משהו מוזר עובר על סנאפצ'ט. האפליקציה הצעירה והמבטיחה לשעבר מתדרדרת מבחינה ארגונית, רעיונית וכלכלית כבר זמן מה. אסונות יח"צ מתוקשרים עם קיילי ג'נר וריהאנה ברבעון הראשון של 2018 לא בדיוק עזרו לעניינים (למעשה, עזיבת השתיים הובילה להפסדים של יותר משני מיליארד דולר) ונראה שהנהלת סנאפצ'ט אובדת עצות.

 

אולי לא אובדת עצות, אבל קשה להגדיר במילים חברה שחלק מרכזי מהאתוס העסקי שלה הוא "לא מה שפייסבוק וגוגל עושות". כך קורה שבמקום לצוד משתמשים מהפלטפורמות המתחרות, העובדים שלה יושבים במעגלי שיתוף סביב קריסטלים ונרות ומספרים סיפורים מהילדות שלהם, בעוד המנכ"ל אוון שפיגל מחליף ראשי מחלקות בקצב מסחרר ומסתיר מהעובדים מידע בסיסי כמו תנאים לקבלת בונוס.

 

 

אופטימי ומנותק. אוון שפיגל אופטימי ומנותק. אוון שפיגל

 

 

ומה הפתרון לרעיון טוב בבסיסו, שמוקף בחברה מתדרדרת? הדיוטות אולי יגידו מנכ"ל עם ניסיון עסקי, או תקשורת פנים ארגונית משופרת, אך שפיגל חושב אחרת. הוא הכניס לתמונה קואוצ'ר עסקי מפורסם בשם סטיבן מיילס לפני יותר לשנה; בעוד העובדים של סנאפצ'ט עדיין לא חשים בשיפור השיטה הניהולית, שפיגל סיפר שמיילס הוא שגרם לו לבצע צעדים נועזים כמו לשאול עובדים בסקר אנונימי האם הם מרוצים, או לגשת אל אנשים בחברה ולפתוח איתם בשיחה, על אף המבוכה החברתית שהוא חש.

 

כתבת בלומברג שרה פרייר שדיווחה על ההתרחשויות כנראה קיבלה אליהן גישה כחלק ממסע שיפור תדמית ששפיגל מנסה לעשות לסנאפ, רק שלא בטוח שתדמית זו הבעיה המרכזית של סנאפצ'ט. נראה אם תצליח החברה לשקם את הכאוס ששורר בה לפני שהאפליקציה גוועת. 

  

קצרצרים

 

1. עוד פלטפורמה חברתית שמנסה לעשות שינויים היא טוויטר, שהשיקה אתמול תכונה חדשה - כלי שמסנן הודעות פרטיות. בגלל שמדובר בכל זאת בטוויטר, דאגו שלא להשיק פיצ'ר יותר מבוקש כמו אפשרות לערוך ציוצים, או יותר אפקטיבי כמו אפשרות לסנן לפי תוכן - אלא בהפרדה של מסרים ישירים לשני תיבות: נעקבים, ובקשות לשליחת הודעה. אל דאגה, אין תקלה במטריקס, הדה ז'ה וו שאתם חשים הוא מוצדק: זה אכן אחד לאחד שירות ההודעות של פייסבוק.

 

לא מקורית במיוחד. טוויטר לא מקורית במיוחד. טוויטר צילום: שאטרסטוק

 

 

2. חברת IBM הגישה פטנט על משלוחי קפה מבוססים מזל"ט ובינה מלאכותית. הנוזלים הרותחים יוטסו במיכלים חסיני נזילה בכדי למנוע תאונות, אך זה לא אומר שאין ממה לחשוש: לפי פרטי הפטנט, המזל"טים יזהו לא רק בקשות ונפנופים מעובדי משרד ולקוחות עייפים - אלא גם יסרקו אנשים ויחפשו סימנים לא-מודעים כמו התרחבות אישונים. בנוסף, יזהו הרובוטים המעופפים מי מהמזמינים הכי מפורסם או פופולרי, כדי לוודא שיקבל ראשון את הקפה שלו.

 

 

 

3. חדשות חשובות לקוראים עם יותר משתי רגליים וקילוגרמים עודפים: לא פחות משלוש חברות שונות השיקו קולרים למעקב אחר תנועה ותזונה עבור כלבים. על אף שהטכנולוגיה עדיין בחיתוליה - שתיים מתוכן עדיין לא מנטרות דופק - יש לה שוק פוטנציאלי עצום: כ-50% מהכלבים והחתולים בארצות הברית סובלים מהשמנת יתר - ולפי הערכות, שוק המחשוב הלביש לחיות מחמד יגיע לכ-8 מיליארד דולר בשש השנים הקרובות.
בטל שלח
    לכל התגובות
    x