התאחדות הסטודנטים נגד כחלון: "העיכוב במכרז המחשוב לבנקים חדשים פוגע בתחרות"
רם שפע, יו"ר התאחדות הסטודנטים, שלח מכתב לשר האוצר ובו כתב: "ללא הקמת תשתיות מחשוב המונופול בענף יוותר בעינו. כל יום שהמכרז מעוכב הוא כזריית חול בעיני הציבור"
התאחדות הסטודנטים פנתה לשר האוצר משה כחלון בחשש מהפרת החוק להגברת התחרות במערכת הבנקאית (חוק שטרום). לידי "כלכליסט" הגיע מכתב ששלח יו"ר ההתאחדות רם שפע שבא בטענות לשר האוצר משה כחלון על עיכובים בפרסום מכרז להקמת תשתית טכנולוגית לאספקת שירותי מחשוב שאמורים לאפשר לשחקנים חדשים להשתמש בשירותים האלו כדי להקים בנקים מתחרים למערכת הבנקאית הקיימת.
- מהו המהלך שיניב תחרות בבנקים?
- חוק שטרום לא יצליח לחולל את התחרות על האשראי שכחלון ייחל לה
- לראשונה: לאומי חתם על הסכם הנפקה ותפעול של כרטיסי כאל
"אדוני שר האוצר, בכדי להשלים את המהלך ההיסטורי שהתחלת לפתיחת ענף הבנקאות לתחרות, אנו שמים בך מבטחים שתעמוד במילתך לציבור ותקיים הבטחותיך", כותב שפע.
התאחדות הסטודנטים הודיעה לאחרונה כי גם היא בוחנת הקמת בנק דיגיטלי. בינואר 2017 נחקק חוק שטרום. לפי לשון החוק, בתוך 9 חודשים מיום חקיקת החוק נדרש משרד האוצר לפרסם, "מכרז להקמת תשתית טכנולוגית לאספקת שירותי מחשוב", זאת כחלק מהשינויים הרגולטורים אשר יאפשרו את פתיחת שוק השירותים הבנקאיים הקמעונאיים לתחרות, ובתוך כך בניית תשתית טכנולוגית (IT) ממשלתית. אלא שלדברי שפע, "כשנה וחצי לאחר מכן, פרסם משרד האוצר התחייבות לפרסום המכרז בתאריך 10.8.18. נכון ליום זה, טרם פורסם מועד רשמי לקיום מכרז. כבר 11 חודשים שמשרד האוצר מקפיא את התהליך ולא מקדמת את הנושא. כל יום שבו המכרז מעוכב, הוא כזריית חול בעיני הציבור בעניין השלמת הרפורמה".
שפע מתייחס ליוזמה של רשות שוק ההון: "לאחרונה, מספר גופים פרטיים וציבוריים, ביניהם התאחדות הסטודנטים והסטודנטיות הארצית, הביעו נכונות להיכנס אל שוק הבנקאות, במטרה להגביר את התחרותיות ולייצר הוזלת עלויות משמעותית לאזרחי ישראל בתחומי הבנקאות. ללא הקמת תשתיות מחשוב כמתחייב, לא תתאפשר כניסת שחקנים חדשים והמונופול בענף, שמתקיים כבר למעלה מחמישה עשורים, יוותר בעינו".
לדברי שפע, "בלתי סביר שמשרד האוצר בכפיו הוא זה שמעכב את השחקנים המחכים על הסף, אלה הנכונים לייצר שינוי של ממש בענף הבנקאות. הגיעה השעה לקיים את ההפרדה שאמורה להתקיים בין הרגולטור, בנק ישראל, ובין הבנקים עצמם. במקום שתהא בקרה, פיקוח ודאגה לאינטרס אזרח הקצה, נדמה ששתי הקצוות איחדו כוחות במטרה להפוך מספר מצומצם של בעלי כוח במדינה לחזקים ועשירים יותר".
שפע סיכם "כל עוד משרד האוצר אינו מקדם את פתרון תשתיות המחשוב, הבנקים ימשיכו להונות את הציבור בדמות אפליקציות סלולר כגון ביט ופפר שוב יגביהו את המשוכות בפני בנקים חדשים, שייצרו תחרות של ממש".