$
בורסת ת"א

"המבנה הקודם מנע מהבורסה למלא את ייעודה באופן מיטבי"

רשות ניירות ערך העניקה אתמול היתרי שליטה בבורסת תל אביב לקרן מאניקיי האוסטרלית ולארבעה גופים פיננסיים זרים נוספים שהיא גייסה. משה טרי יחזיק בנאמנות 32.9% ממניות ארבעת הגופים עד למכירתן, לכל היותר בסוף 2019

גולן חזני 07:4820.08.18

צעד מהותי לקראת הפרטת הבורסה בתל אביב נעשה אתמול, כשרשות ניירות ערך אישרה את היתרי האחזקה לקרן מאניקיי ולארבעה גופים בינלאומיים נוספים, שזהותם נחשפה אתמול ב"כלכליסט". 

יו"ר הרשות ענת גואטה אמרה כי "ההיתרים מאפשרים לבורסה לצאת לדרך חדשה כגוף עסקי, תחרותי ומתקדם, כמקובל במדינות העולם המערבי. תפקידה העיקרי של הבורסה הוא לתמוך בפיתוח הכלכלה הישראלית, ומבנה הבעלות הקודם מנע ממנה למלא את ייעודה באופן מיטבי. בעולם החדש יוכלו אזרחי ישראל ליהנות ממגוון אפיקי השקעה ומהצלחת המשק, והכלכלה הישראלית תצא נשכרת. המהלך מתכתב עם צעדי הרשות להרחבת שוק ההון הציבורי, לפיתוח שוק תחרותי, מגוון ונגיש לציבור המשקיעים".

 

ענת גואטה יו"ר רשות ניירות ערך ענת גואטה יו"ר רשות ניירות ערך צילום: ענבל מרמרי

 

 

הרוכשים יוכלו לבצע אקזיט מיד לאחר ההנפקה

מכירת האחזקות נעשית לפי שווי של 551 מיליון שקל לבורסה, שאמורה להנפיק את מניותיה עד סוף 2019. קרן ההשקעות האוסטרלית מאניקיי תרכוש 19.99% מהמניות, וכל אחד מהגופים הנוספים — קרן הפנסיה האוסטרלית סנסופר, קבוצת השירותים הפיננסיים מאוסטרליה מואליס, דלתון האמריקאית המתמחה בהשקעות באסיה, וגוף ההשקעות הדני נובו נורדיסק — ירכוש 12.9% מהמניות ויעביר 8.25% מהן לנאמנות בידי משה טרי. מניות אלה יימכרו בהנפקה. הבורסה התחייבה לשווי מינמלי בהנפקה, שיהיה גבוה מזה שבו רכשו הקרנות את המניות.

 

טרי יחזיק ב־32.9% מהמניות בנאמנות מטעם הרוכשים, ויקבל זכויות הצבעה באסיפות בעלי המניות. למעשה, יהפוך טרי לגורם דומיננטי בקרב בעלי המניות, וההשפעתו תגדל ככל שתידחה ההנפקה. שכרו של טרי יעמוד על 400 דולר לשעה לפני מע"מ, והוא ישולם בידי המשקיעים עצמם ולא בידי הבורסה. עבודתו תתמצה בהצבעה באסיפות הכלליות, ומדובר בכ־50 שעות עבודה בשנה, כלומר כ־20 אלף דולר. טרי משמש מאז 2012 גם כנאמן המניות של בעלת השליטה בכלל ביטוח, אי.די.בי פתוח.

אף שההנפקה יכולה, מבחינה משפטית, להתרחש עד סוף 2019, בכוונת הבורסה, בניהולו של איתי בן זאב, לבצע אותה כבר ברבעון הרביעי השנה. לאחר ההנפקה יחזיקו חברי הבורסה הנוכחיים, הבנקים ובתי ההשקעות, ב־22.3% מהמניות, ועובדי הבורסה יחזיקו ב־6% נוספים. 32.9% יימכרו לציבור, 23.5% יוחזקו בידי ארבעה הגופים החדשים ו־20% בידי מאניקיי.

 

רשות ני"ע בחנה את הקרנות מחו"ל בהיבטים הנוגעים לשיקולי טובת הציבור, מהימנותם של מבקשי ההיתרים, קיומם של ניגודי עניינים פוטנציאליים והשלכות השינוי המבני על הניהול התקין וההוגן של הבורסה.

 

משה טרי משה טרי צילום: אוראל כהן

 

 

הסיבה לכניסת ארבעת הגופים הזרים לעסקה אינה ברורה, שכן הם רוכשים יחד 51.7% ממניות הבורסה, אך יוכלו לממש את אחזקותיהם מיד לאחר ההנפקה. הם אינם מקבלים השפעה בדירקטוריון, ומאניקיי תהיה הגורם היחיד שיוכל למנות דירקטור. הכניסה של הארבעה היא, ככל הנראה, לצורך השקעה פיננסית. מאניקיי היא שגייסה אותם לתהליך, מתוך שאיפה לרשום רווח כספי בהשקעה.

 

"דירקטוריון חזק שלא ינוהל בידי ההנהלה"

מאניקיי עצמה מאמינה כי ניתן להשביח את הבורסה, להגדיל את מחזורי המסחר שלה ולהביא גופים זרים לפעול בה. זאת לאור ההיכרות של הקרן — ובמיוחד של שיין פיינמור (Shane Finemore), המייסד והשותף המנהל שלה — שהוא בעל קשרים בשוקי ההון הבינלאומיים.

 

"חשוב שיהיה דירקטוריון מקצועי וחזק, שיפקח על ההנהלה, ולא ינוהל על ידה", אמר גורם בשוק ההון, שמכיר מקרוב את העסקה. הדברים נאמרים על רקע העובדה שביולי האחרון עזבו את דירקטוריון הבורסה שבעה נציגי הבנקים ובתי ההשקעות, וכיום נותרו בה רק שישה דירקטורים בלתי תלויים.

 

התיקון לחוק ני"ע קובע כי דירקטוריון הבורסה ימנה 15 חברים, ורוב חבריו יהיו בלתי תלויים. את הדירקטורים הבלתי תלויים תבחר ועדת איתור, שתמליץ עליהם לאסיפה הכללית. הוועדה תכלול שופט שימונה בידי שר המשפטים בהסכמת נשיא בית המשפט העליון, והוא ישמש יו"ר הוועדה, וכן את יו"ר הבורסה המכהן ואיש סגל אקדמי בכיר.

היו"ר המכהן אמנון נויבך צפוי לסיים את תפקידו באפריל 2019, ואז יחליטו אסיפת של בעלי המניות והדירקטוריון אם להאריך את כהונתו בשלוש שנים נוספות.על פי הערכות, הקרנות הרוכשות יצביעו בעד מינוי של גורם שנחשב דומיננטי בשוק ההון.

 

איתי בן זאב מנכ"ל הבורסה איתי בן זאב מנכ"ל הבורסה צילום: בלומברג

בטל שלח
    לכל התגובות
    x