משפחת ריגלי שריגשה את באפט - עכשיו בעסקי הג'וינטים
וויליאם ריגלי ג'וניור חיסל את העסק המשפחתי כשמכר את המותג למארס, בעסקה שנחתמה בסיועו של המשקיע המיליארדר. כעת ריגלי ג'וניור מתכוון להשתמש בניסיון שצבר כדי להזניק את מכירות סורטרה וולנס המתמחה במריחואנה רפואית
כעשור לאחר שמכר את אמפריית המסטיקים ריגלי למארס ופרש מתפקיד מנכ"ל, וויליאם ריגלי ג'וניור מצא לעצמו תחום עניין חדש.
- יצרנית הבירה קורונה משקיעה 4 מיליארד דולר בקנאביס
- חברת קנאביס ראשונה השלימה הנפקה בנאסד"ק - גייסה 153 מיליון דולר
- שוק הקנאביס הקנדי יסמן את הדרך לשאר העולם
מוקדם יותר החודש מונה ריגלי (54), המכונה בקיצור בו, ליו"ר דירקטוריון סורטרה וולנס, סטארט־אפ למריחואנה רפואית. המינוי הגיע לאחר שזרוע ההשקעות של ריגלי, בראשה הוא עומד מאז פרישתו מהחברה, הובילה סבב גיוס של 65 מיליון דולר בחברת המריחואנה. מאז 2015 החברה של ריגלי השקיעה מעל 100 מיליון דולר בסורטרה. לחברה, שהוקמה ב־2014, רישיונות לפעול בפלורידה ובטקסס והיא מתכוונת להתחיל בניסויים קליניים כדי לטפל בחרדות, כאבים ותסמונת דחק פוסט טראומטית. "סורטרה מברכת על הצטרפותו של בו, מנהיג עסקי עם עשרות שנות ניסיון בינלאומי ומומחיות בבניית מותגים", מסר מנכ"ל סורטרה וולנס. "העובדה ששועל תעשייה ותיק כמו בו יהיה מעורב מקרוב בבניית העסק שלנו היא חדשות מרגשות לעתיד סורטרה, למטופלים שלנו ולתעשיית המריחואנה הרפואית כולה".
פוטנציאל רווח אדיר
ריגלי נכנס לתעשייה הנושאת פוטנציאל רווח עצום, אך גם כזו שחווה לאחרונה קשיים בשל מדיניות הממשל האמריקאי. מריחואנה רפואית חוקית כעת ב־29 מדינות בארה"ב, כשבעשר מדינות נוספות גם מריחואנה לצורכי פנאי כבר זכתה ללגליזציה. מדינות נוספות שהבינו את פוטנציאל הרווח צפויות להצטרף בקרוב.
משכך, המעבר של מיליארדי דולרים מהשוק השחור לכלכלה האמריקאית החוקית מושך עניין רב מצד משקיעים. לאחרונה אף אישר ה־FDA לראשונה תרופה המבוססת על צמח הקנאביס. עם זאת, ריגלי ג'וניור טוען כי נכנס לעסקי המריחואנה דווקא בשל ההטבות הרפואיות. "כשהבנתי את ההטבות העצומות, השתנתה לגמרי דעתי על התעשיה", אמר בראיון לבלומברג. והוסיף כי כבר הרבה זמן לא התרגש בצורה כזו מעסק. "המטרה היא לעזור לאנשים. זה יכול להעניק להם חיים נורמליים, לאפשר להם ללמוד ולהיות אנשים רגילים בחברה".
ריגלי עדיין לא משקיע בתעשיית המריחואנה לצורכי פנאי, אך עוקב אחר ההתפתחויות. להערכתו, הממשל הפדראלי ינקוט בהמשך בצעדים להקלת הרגולציה. בשלב זה החוקים הפדראליים בארה"ב מונעים מבנקים וממשקיעים מוסדיים להשתתף בקדחת ההשקעות סביב הקנאביס.
ריגלי מתכוון להשען על ניסיונו הרב כדי להזניק את מכירות סורטרה. הוא מונה לתפקיד מנכ"ל ונשיא אמפריית המסטיקים המשפחתית ב־1999 כשהוא בן 35 בלבד, בעקבות מותו של אביו במפתיע מדלקת ריאות. בו הוא דור רביעי למנהלי החברה, וגם האחרון. את ריגלי הקים הסבא רבא שלו וויליאם ריגלי ג'וניור ב־1891. ריגלי החלה את דרכה כחברה לממכר אבקת אפייה שחילקה מסטיקים כמתנה ללקוחות. אולם לאחר שריגלי המייסד הבין שהמסטיק פופולרי יותר מהאבקה, הוא החליף מוצר.
בו הוביל את החברה להתרחבות גם מעבר למסטיקים באמצעות רכישות. הוא רכש את אלטוידס (Altoids) ולייף סייברס מתאגיד קראפט תמורת 1.46 מיליארד דולר.
כשנכנס לתפקיד, נחשבה ריגלי ליצרנית המסטיקים הגדולה בעולם. היא חלשה על 50% מהשוק האמריקאי ומכירותיה עמדו על 2 מיליארד דולר. לפני מכירת החברה המשפחתית ב־2008 לענקית הממתקים מארס עבור 23 מיליארד דולר, המכירות זינקו ל־5.4 מיליארד דולר. עסקת מארס יצאה לפועל בסיועו של וורן באפט. באמצעות חברת ההשקעות שלו ברקשייר הת'אוויי, רכש באפט אחזקה של 10% בחברת המסטיקים תמורת 2.1 מיליארד דולר. "אני מעריץ גדול של המודל העסקי של ריגלי כבר שנים", הסביר באפט. "כשחושבים על עסק קל להבנה ועם הנהלה מוכשרת ואמינה, ישר חושבים על ריגלי".
ריגלי פרש רשמית מהחברה ב־2010, ותיכנן "להתמקד ביוזמות עסקיות ופילנתרופיות בשיקגו וברחבי העולם".
"המטרה לא היתה למכור בשביל הכסף, אני רוצה לראות אותנו גדלים", אמר בעת חתימת העסקה. עם זאת, לפי חלק מהדיווחים, מלבד המניות, הוא אף קיבל בונוס של 20 מיליון דולר על כך שפרש מרצונו מתפקיד היו"ר. בכך הסתיים הקשר בין משפחת ריגלי וענקית המסטיקים שייסדו. מאז פרישתו משמש ריגלי כמנכ"ל ריגלי מנג'מנט המייעצת לחברות ועומד בראש חברת ההשקעות WWJr. Enterprises. ריגלי נמנה גם עם מייסדי היגי (higi), פלטפורמת תמריצים שאמורה לעודד אנשים למדוד ולנהל את רווחתם הנפשית והגופנית.
עסק מורכב יותר ממה שנדמה
ריגלי מדורג במקום 859 ברשימת המיליארדרים של מגזין "פורבס" עם הון של 2.9 מיליארד דולר. ב־2007 זכה בתואר הרווק המבוקש ביותר בשיקגו מטעם המגזין. בתואר הזה החזיק חודשים ספורים בלבד, עד שנישא לשחקנית הת'ר אן רוזבק. לזוג ילד משותף, ולבו שלושה ילדים מנישואיו הקודמים.
למרות המחסומים הרגולטוריים, שוק המריחואנה לצרכי פנאי צפוי לגלגל השנה מעל 5 מיליארד דולר. בשילוב המכירות הרפואיות יטפס השווי ל־11 מיליארד דולר, כך לפי דו"ח של חברות המחקר ארקוויו ו־BDS אנליטיקס.
ריגלי לא נותן למספרים לעלות לו לראש. "נראה שכולם נמצאים כאן כי הם חושבים שירוויחו המון כסף. חלק אכן ירוויחו, אבל אחרים יופתעו לרעה כשיבינו עד כמה העסק מורכב", אמר לבלומברג.