בלעדי לכלכליסט
רפאל וסטולרו ימשיכו במגעים לרכוש את אירונאוטיקס
לאחר שהציעו 430 מיליון שקל ונדחו, הקונים צפויים להציע כעת 450‑500 מיליון שקל. הקרנות בעלות השליטה צפויות לדרוש 650 מיליון שקל
חברת רפאל ואיש העסקים אביחי סטולרו נערכים לכניסה למשא ומתן שקט עם בעלות השליטה באירונאוטיקס, הקרנות ויולה, KCPS ובראשית, כדי לנסות ולהגיע להבנות על שווי חדש למכירת החברה, כך נודע ל"כלכליסט". השווי שאליו מכוונות הקרנות הוא של כ־650 מיליון שקל, גבוה בכ־50% משווי ההצעה הקודמת. על פי הערכות, המתעניינים ברכישה יסכימו להציע כ־450‑500 מיליון שקל. זאת לאחר שביום חמישי האחרון הודיעה אירונאוטיקס כי הדירקטוריון שלה החליט לדחות את ההצעה של רפאל וסטולרו לרכישת החברה תמורת 430 מיליון שקל בעסקת מיזוג משולש הופכי.
- אירונאוטיקס דחתה הצעת הרכישה של רפאל - בשל המחיר הנמוך
- איך יגיעו בעלי השליטה באירונאוטיקס להסכמה
- תוך כדי חקירה: אירונאוטיקס תמכור לצבא תאילנד מל"טים ב-30 מיליון דולר
המשמעות היא כי הדירקטוריון שנשלט על ידי נציגי שלוש הקרנות, אכן מעונייין למכור את החברה, אך בשווי גבוה יותר. הסכום שהציעו רפאל וסטולרו לפני כעשרה ימים היה גבוה בכ־11% מהשווי בבורסה באותו יום, ובמהלך המסחר זינקה המניה מעבר למחיר של ההצעה. המניה המשיכה לעלות גם לאחר דחיית הצעת הרכש, והחברה סגרה את המסחר ביום חמישי האחרון בשווי של 453 מיליון שקל, כלומר כ־5% מעל השווי שהציעו רפאל וסטולרו.
אירונאוטיקס הונפקה בבורסה באמצעות הצעת מכר ביוני 2017 לפי שווי של כמיליארד שקל, ואיבדה מאז יותר מ־60% משווייה. הסיבה לירידה בשווייה היתה תוצאות עסקיות חלשות ובעיקר פתיחת חקירה פלילית בקשר לעסקה שביצעה, שפרטיה נמצאים תחת צו איסור פרסום.
גורמים שונים בתחום התעשיות הביטחוניות טוענים כי הסיכון לחברה איננו מגולם כולו במחיר המניה וכי יש סיכון לא מבוטל לירידה נוספת, אולם בשלוש הקרנות סבורים כי הסיכון מגולם כבר במחיר המניה ואף בצורה מוגזמת.
אירונאוטיקס צפויה לפרסם בימים הקרובים את דו"חותיה לרבעון השני של השנה. ברבעון הראשון של 2018 רשמה החברה הפסד נקי של כ־1.8 מיליון דולר לעומת רווח של 180 אלף דולר ברבעון המקביל ב־2017. הכנסותיה הסתכמו ב־31 מיליון דולר, ירידה של 5% בהשוואה לרבעון המקביל ב־2017, וזאת בשל ירידה במכירות של מערכות בלתי מאוישות, ולמרות עלייה במכירות של מערכות אלקטרואופטיות.
הסיבה שרפאל לא רוכשת לבדה את 100% מאירונאוטיקס היא היותה חברה ממשלתית, ובמידה שתרכוש מעבר ל־50% ממניות אירונאוטיקס, תהפוך זו לחברה ממשלתית בעצמה ותהיה כפופה לכללים של חברה ממשלתית, שימנעו ממנה את הכוח להתנייד מהר במכרזים, מבלי להזדקק לאישורי מדינה, וכן לפעול במדינות שכחברה ממשלתית אינה יכולה לעשות כן.
אירונאוטיקס, שהמפעל שלה נמצא ביבנה, עוסקת בפיתוח פתרונות מודיעיניים על בסיס מערכות בלתי מאוישות, עם מגוון של מל"טים (כלי טיס בלתי מאוישים), מערכות אלקטרואופטיות וכן מערכות חישה ותקשורת, בלוני תצפית ורחפנים. מנכ"ל החברה הוא עמוס מתן, והיו"ר שלה הוא האלוף (במיל') ידידיה יערי, לשעבר מנכ"ל רפאל, שהחליף לאחרונה בתפקיד את מפקד חיל האוויר לשעבר, האלוף איתן בן אליהו. כיום מוחזקות כ־36% ממניות אירונאוטיקס בידי שלוש הקרנות, 5.7% בידי בנק לאומי שזרוע ההשקעות שלו לאומי פרטנרס השקיעה 53 מיליון שקל בהנפקת החברה ומופסדת מחצית הסכום, 21% בידי גופים מוסדיים ו־37% בידי הציבור.