וינה הדיחה את מלבורן מראש דירוג הערים הטובות ביותר בעולם
בירת אוסטריה וינה קיבלה ציון כולל של 99.1% בדירוג השנתי שמחשב יציבות, שירותי בריאות, תרבות, איכות סביבה וחינוך ב-140 ערים ברחבי העולם. באיזה מקום נמצאות תל אביב וניו יורק ומי היא העיר המדורגת אחרונה בדירוג 140 הערים שנבדקו?
מלבורן איבדה את תואר העיר הטובה בעולם למחיה לאחר שהחזיקה בו במשך 7 שנים, לבירת אוסטריה - וינה, ודורגה השנה רק במקום שני. כך קובע דירוג הערים הטובות ביותר למחיה בעולם ל-2018 של ה-Economist Intelligence Unit. הדירוג נבנה על סמך מבחני קטגוריה בתחומי התחבורה, איכות הסביבה, החינוך, הבריאות והשתיתות. תל אביב מוקמה השנה במקום ה-76 מבין 140 ערים שנבדקו במחקר.
- לפני ניו יורק ולונדון: ת"א וירושלים בין 10 הערים היקרות לשכירת דירה ב-Airbnb
- מציריך ועד תל אביב: אלה הערים היקרות ביותר בעולם
- אלה הערים השלוות בעולם - האם יש נציגה לישראל?
מלבורן מפגרת אחרי וינה ב-0.7% בלבד. וינה קיבלה ציון כולל של 99.1% בדירוג השנתי שמחשב יציבות, שירותי בריאות, תרבות וסביבה, חינוך ותשתית ב-140 ערים ברחבי העולם.
ה-EIU מייחס את עלייתה של אוסטריה לראש הרשימה בשל רמת ביטחון גבוהה. הדחתה של מלבורן אינו השינוי היחיד ברשימה לאחר שנים של יציבות בדירוג הערים שבמקומות הראשונים.
אוסקה (מקום שלישי) וטוקיו (מקום השביעי) היפניות טיפסו במעלה הרשימה ונכנסו לעשר הראשונות. שתי הערים השיגו את הניקוד הגבוה ביותר שלהן בסקר הודות לירידה בשיעור הפשע והשיפורים בתחבורה הציבורית בהן.
"אוסקה מתבלטת במיוחד, לאחר שטיפסה 6 מקומות למקום השלישי בששת החודשים האחרונים, וסגרה את הפער ממלבורן", מסכם הדוח השנתי של ה-EIU. "היא כעת רחוקה מהמקום הראשון ב-0.7% בלבד. שיפור הניקוד של אוסקה באיכות וזמינות התחבורה הציבורית, וכן בשיעור הפשע, תרמו לניקודה הגבוה גם בקטגוריות התשתית והיציבות".
העיר המבורג בגרמניה ובירת פינלנד הלסינקי, שהחזיקו במקומות העשירי והתשיעי בשנה שעברה, הודחו מרשימת עשר הראשונות.
ניו יורק במקום 57
אך בעוד אוסטרליה אינה מחזיקה עוד במקום הראשון, שלוש מעריה עדיין נמצאות ברשימת עשר הראשונות, עם אדלייד (96.6%) וסידני (97.4%) שנמצאות מאחורי מלבורן במקומות העשירי והחמישי בהתאמה.
קנדה הציגה גם היא ביצועים יפים, כאשר טורונטו נמצאת יחד עם טוקיו במקום השביעי (97.2%), וקלגרי (97.5%) וונקובר (97.3%) תפסו את המקומות הרביעי והשישי בהתאמה.
על פי הדוח, מרכזי עסקים גלובליים נוטים להיות קורבנות של הצלחתם שלהם. "'באז העיר הגדולה' שהם חווים יכול להוות נטל על התשתיות שלהם ולהביא לשיעורי פשיעה גבוהים", נאמר בדוח.
ניו יורק למשל (מקום 57), לונדון (48), ופריז (19) כולן מרכזים יוקרתיים שמציעים הרבה פעילויות פנאי, אך כולן סובלות משיעורי פשיעה ועומס תחבורתי גבוהים ובעיות בתחבורה הציבורית שגורמות להן להיות הרבה פחות נוחות. עם זאת, "הן עדיין נמצאות בליגה העליונה של טיב המחיה, במיוחד לעומת הערים הגרועות ביותר".
למרות זאת, הבירה הצרפתית ומנצ'סטר הבריטית, אשר דירוגן נפל בשנים האחרונות עקב מתקפות טרור, רשמו את השיפורים המרשימים ביותר ב-12 החודשים האחרונים בניקוד הכללי וביציבות. "למרות שהן סבלו ממתקפות טרור קשות בשנים האחרונות, אשר ערערו את היציבות והובילו לאמצעי ביטחון מכבידים, שתי הערים הפגינו עמידות מול הסכנה", נאמר בדוח.
נזקי ההוריקן בפורטו ריקו
הדוח מכיל גם חדשות טובות להונג קונג, שהשיגה ניקוד של 91.5% והגיעה למקום ה-35 לאחר שדירוגה נפל דרמטית ב-2015. אך ערים אסייתיות אחרות כמו קואלה-לומפור, קטמנדו, קולומבו ודאקה לא השיגו ניקודים טובים, וכולן מדורגות בקרב 9 הערים שדירוג האיכות שלהן ירד השנה.
סן חואן מפורטו ריקו, שנפגעה ע"י הוריקנים ב-2017, חוותה את הנפילה החדה ביותר – 21 מקומות, והגיעה רק למקום ה-89 עם ניקוד של 69.8%.
באופן לא מפתיע בתחתית הרשימה נמצאת דמשק קרועת הקרבות עם ניקוד של 30.7%. דאקה מבנגלדש ולאגוס הניגרית נמצאות מיד מעליה במקומות ה-139 ו-138 עם 38% ו-38.5% בהתאמה.
במבט רחב יותר, איכות החיים הכוללת ברשימה עלתה השנה, זה השנה השנייה ברציפות, והגיעה ל-75.7% לאחר שבשנה שעברה עמד הממוצע על 74.8%.
אלו הן עשר הערים הטובות ביותר בעולם:
1. וינה, אוסטריה
2. מלבורן, אוסטרליה
3. אוסקה, יפן
4. קלגרי, קנדה
5. סידני, אוסטרליה
6. וונקובר, קנדה
7. טורונטו, קנדה
8. טוקיו, יפן
9. קופנהגן, דנמרק
10. אדלייד, אוסטרליה