$
בארץ

בלעדי לכלכליסט

מחקר: הגברים אחראים על הגדלת הפערים בין יהודים לערבים

ההכנסה של משק בית יהודי היא יותר מפי שניים משל משק בית ערבי. הסיבה העיקרית לפער היא הכנסת הגברים ולא שיעור תעסוקת הנשים

שחר אילן 08:0913.08.18

רוב פערי ההכנסה בין משקי בית יהודים וערבים נובעים מהבדלי ההשכלה וההכנסה של הגברים הערבים. זאת בניגוד למה שמקובל לחשוב שבעיית ההכנסה העיקרית במגזר הערבי היא שיעור התעסוקה הנמוך של הנשים. כך עולה ממחקר משותף של זאב קריל, חוקר באגף הכלכלן הראשי במשרד האוצר ומריאן תחאוכו ממכון אהרן למדיניות כלכלית במרכז הבינתחומי.

 

 

ההכנסה משכר והון של משק בית יהודי לא חרדי עומדת על 22,800 שקל, קצת יותר מפי שניים (פער של 109%) מההכנסה של משק בית ערבי העומדת על 10,900 שקל. הבדל השכר בין גברים יהודים לא חרדים לגברים ערבים שעמדו על 52% בשנת 2000 צמחו מאז ל־58%.

ראש מכון אהרן פרופ' צבי אקשטיין ראש מכון אהרן פרופ' צבי אקשטיין צילום: אלדד רפאלי

 

 

המחקר מגלה ש־56% מהפער בהכנסת משק הבית נובע מהבדלי השכר, כלומר בעיה המאפיינת בעיקר גברים (שכן הרוב המכריע של הנשים לא עובדות) ורק 44% מהפער נובע מההבדלים בכמות שעות העבודה למשק בית (כלומר מכך שהנשים אינן עובדות). השכר הממוצע לגבר יהודי לא חרדי בשנות ה־30 לחייו עמד ב־2015 על 13,900 ושל ערבי על 8,700, פער של 5,200 שקל שהם 60%.

 

43% מפערי השכר בין גברים יהודים לא חרדים לגברים ערבים מוסברים בהבדלי ההשכלה הגדולים. 37% מהנשים הערביות בשנתונים הרלבנטיים (20־24) לומדות במוסדות להשכלה גבוהה (גידול מ־30% ב־2009) אבל רק 16% מהגברים הערבים. שיעור הגברים הערבים מהשנתון הלומד באוניברסיטה דורך במקום.

 

 

עם זאת החוקרים מצביעים על כך ששיעור האקדמאים הערבים שלמדו בחו"ל גבוה מאוד (כ־25%). אין נתונים כמה מתוכם הם גברים. בין

הסיבות ללימודים בחו"ל: קשיי קבלה למקצועות מבוקשים במגזר הערבי (למשל רפואה ורוקחות) בגלל ציון פסיכומטרי נמוך וכן הלימודים בעברית.

 

קריל ותחאוכו מצביעים על כך ששיעורי הנשירה בבתי הספר התיכוניים במגזר הערבי גבוהים מאוד - 13% בקרב בנים ערבים ו־8% בקרב בנות לעומת 1% בלבד בקרב יהודים לא חרדים. החוקרים מצאו שלעצם סיום התיכון יש תשואה משמעותית בשכר. השכר של בוגר 12 שנות לימוד ללא בגרות גבוה ב־14% משל מי שנשר והשכר של בוגר 12 שנות לימוד עם בגרות גבוה ב־25%.

 

ראש מכון אהרן פרופ' צבי אקשטיין אמר שהמטרה העיקרית של המדיניות בתחום הכשרת הגברים הערבים צריכה להיות הקטנת הנשירה בגיל תיכון. "עלינו ללמוד את התוכנית אשר הופעלה בהצלחה בחברה הדרוזית ומה ניתן ליישם במגזר הערבי".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x