$
המזרח התיכון

קנדה התערבה בענייני סעודיה ונענשה בהקפאת יחסי הסחר

הדיון הציבורי המתנהל בקנדה על מצב זכויות האדם בסעודיה עבר כל גבול לדעת ריאד והיא קבעה צעדי ענישה קשים. מלבד איסור על חתימת חוזים וביטול קשרי התעופה, הסטודנטים שלומדים שם במימון סעודי נקראו לחזור הביתה, וכך גם הרופאים

דורון פסקין 20:0307.08.18

סעודיה מחריפה את צעדי הענישה שהכריזה נגד קנדה בראשית השבוע. בנוסף להקפאת הסחר בין המדינות ואיסור על חתימת חוזים חדשים עם חברות קנדיות, קראה ריאד לסטודנטים הסעודים הלומדים באוניברסיטאות הקנדיות, לעזוב מיד. כמו כן היא תבטל את הטיסות הישירות של חברת התעופה הסעודית לקנדה וממנה.

 

 

 

 

 

התגובה הסעודית החריפה, ויש האומרים מוגזמת, הגיעה לאחר שמשרד החוץ הקנדי קרא בסוף השבוע "לשחרר לאלתר" פעילי זכויות אדם ופמיניסטיות, בהם אזרחית קנדית, שנעצרו באחרונה על ידי השלטונות בריאד.

מימין ראש ממשלת קנדה ג'סטין טרודו והנסיך מוחמד בן סלמאן מימין ראש ממשלת קנדה ג'סטין טרודו והנסיך מוחמד בן סלמאן צילום: איי פי, איי אף פי

 

 

לפי הערכות, מי שעומד מאחורי התגובה הוא יורש העצר ושר ההגנה הנסיך מוחמד בן סלמאן. המהלכים מהדהדים את אלה שיזם נגד השכנה קטאר בשנה שעברה, אז הכריזו הסעודים על שורה של צעדי ענישה. השיא היה ניתוק היחסים בין המדינות על רקע האשמות כי הקטארים מממנים טרור.

 

 

שרת החוץ הקנדית כריסטיה פרילנד. יחסים צוננים שרת החוץ הקנדית כריסטיה פרילנד. יחסים צוננים צילום: רויטרס

 

 

המשבר הנוכחי עם קנדה מגיע בסיומו של תהליך שהביא לצינון משמעותי ביחסי שתי המדינות בשנתיים האחרונות. הפרשה החלה להתגלגל ב־2014, אז חתמו הסעודים על הסכם רכש צבאי בשווי 12 מיליארד דולר עם הממשלה השמרנית הקודמת של קנדה. הסעודים התעקשו שפרטי ההסכם לא יודלפו, מתוך הבנה לרגישות הקיימת לגבי נושאי זכויות אדם בקנדה. עם זאת, ב־2016 עלתה העסקה לכותרות, לאחר שתמונות ממזרח סעודיה הראו שימוש ברכבים משוריינים מתוצרת קנדה במהלך פיזור הפגנות מחאה של האזרחים השיעים באזור.

 

 

 

 

למרות שהאספקה של הציוד זכתה לאשרור של ראש הממשלה החדש ג'סטין טרודו, הדיון הציבורי בקנדה לגבי מצב זכויות האדם בסעודיה לא פסק. הביקורת החריפה מצד התקשורת ופוליטיקאים הביכה את הממלכה, המתאמצת לייצר תדמית אחרת, בהובלת בן סלמאן.

 

היחסים בין המדינות הוסיפו להידרדר, כשהסעודים טוענים להתערבות קנדית בענייניהם הפנימיים. בערב הסעודית בטוחים, כי רק לקנדה יש מה להפסיד ולראייה הם ציינו את היחלשות הדולר הקנדי מאז פרוץ המשבר הנוכחי.

 

אף כי היחסים הכלכליים בין ערב הסעודית לקנדה הם היסטוריים, הפוטנציאל שלהם מעולם לא מומש במלואו. היקף הסחר ההדדי עמד על כ־4 מיליארד דולר בממוצע בעשור האחרון, כ־65% מהם יבוא קנדי, בעיקר של נפט. הסעודים מייבאים מקנדה בעיקר כלי רכב, מיכון ומוצרי פארמה. כעת לא ברור מה יעלה בגורל הסחר כמו גם עסקת הנשק והשקעות הדדיות בין המדינות.

 

גם ההחלטה להוציא את 20 אלף הסטודנטים הסעודים מקנדה היא מכה כלכלית לא פשוטה, שכן ממשלת סעודיה מימנה את שהייתם ואת שכר הלימוד. מעבר לכך, רק לפני מספר חודשים בישרה קרן סעודית על הענקת חוזים שמנים לשתי אוניברסיטאות קנדיות למימון תוכניות הכשרה לסעודים. אלה כבר לא יתממשו בקרוב. בעשורים האחרונים הכשירה קנדה גם כ־5,000 רופאים סעודים. עתה הורתה סעודיה לא רק לרופאים, אלא גם לחולים המטופלים בקנדה על חשבון המדינה, לעזוב למדינות אחרות.

 

בסעודיה סבורים כי הקפאת היחסים הכלכליים תוציא חברות קנדיות מפרויקטים של חזון 2030, שנועד לנתק את התלות של המשק הסעודי בנפט.

 

הכותב הוא מנהל חברת קונקורד המזה"ת www.concordmena.com

בטל שלח
    לכל התגובות
    x