חדשות רעות למשתמשים: מחירי הסמארטפונים צפויים לעלות
משברים בשוק המובייל גררו טיפוס של כ-10% במחיר מכשירי אפל, 15% במכשירי סמסונג ו-32% במכשירי וואן פלוס. ואולם, הזינוק יאפיין את קטגוריית מכשירי הפרימיום, בעוד מכשירי ביניים ודגמים מוזלים יותר יזכו ליותר תכונות עילית
מחירי הסמארטפונים, שצמחו בשנה האחרונה עם השקת האייפון X בהחל מ-1,000 דולר, צפויים להמשיך לעלות; ניתוח שביצע אתר cnet מלמד שהמגמה תימשך ואף תתרחב, מה שיגרום לפחות צרכנים לרכוש את הדגמים המתקדמים ביותר שהושקו.
לפי נתוני cnet, אם מכשיר אייפון ממוצע עלה לפני שני דורות כ-650 דולר, האייפון 8 כבר נשק ל-700 וה-8 פלוס כבר צמח לכ-800 דולר. האייפון X שבר את מוסכמות המחירים למכשירי פרימיום שאינם מסדרה מיוחדת והציג תג מחיר התחלתי של כ-1,000 דולר. מגמה זו נצפתה גם אצל סמסונג: הגלקסי S7 נמכר במחיר של כ-650 דולר, ה-S8 בכ-720 דולר וה-S9 כבר קיבל תג מחיר של כ-800 דולר.
מדובר בעלייה שנעה בין כ-8% עד 10% במכשיריה של אפל לכ-15% במכשירים של סמסונג. וואן פלוס הסינית הציגה את העלייה המשמעותית ביותר עם זינוק של כ-32% בין הוואן פלוס 3T ל-6.
מדוע התייקרו הסמארטפונים בצורה כה מורגשת?
השנה האחרונה היתה הקשה ביותר עבור יצרניות המכשירים. נתוני המכירות התרסקו וחברות מחקר ציינו ירידה ממוצעת של בין 8% עד 10% בהיקפן. הסיבות הן הגעת שווקי מפתח רבים לרוויה, ירידה בשיעור השדרוגים בשל שינויים זניחים יחסית בין דגמי פרימיום והדגמים שמחליפים אותם, ושאיפה של היצרנים להגדיל את שולי הרווח. ואולם, בעוד מכשירי הפרימיום התייקרו, מכשירי הביניים והדגמים המוזלים דווקא הפכו לנגישים יותר ואף זכו לתכונות שהיו בעבר נחלתם של הדגמים היקרים בלבד.
כיום אפשר להשיג בכ-150 דולר סמארטפונים בעלי מסכים ברזולוציה גבוהה, מעבדים חזקים ומהירים, תמיכה בתקני התקשורת האחרונים ועוד, ביניהם מתוצרת שיאומי ואף מוטורולה. סדרות הביניים שמחיר המכשירים בהן נע בין כ-250 עד 450 דולר, מציעות כיום מפרט המקביל לשל מכשירי פרימיום בני שנתיים עד שנה; בין השאר, זכו למסכים ללא שוליים, מצלמות בעלות שני חיישנים ויכולות בינה מלאכותית מובנות. מדובר בתכונות שעד לשנה האחרונה נשמרו לסדרות הגלקסי S של סמסונג, מכשירי סדרה P של וואווי או G של LG.
אם מנתחים את התכונות של הוואן פלוס 6, למשל, אפשר לראות שהמכשיר מציע אחד לאחד כמעט את כל התכונות שתמצאו באייפון X או בגלקסי S9 למעט עמידות למים ואבק ורזולוציה גבוהה - והוא אף יותר זול ממכשירי דגל מ-2016.
השורה התחתונה היא שעבור הצרכן החכם שאינו מחפש סמל סטטוס אלא פונקציונליות, אין סיבה לדאגה: אמנם מכשירי הפרימיום יהפכו ליקרים יותר, אך מי שיבחר במכשירי ביניים או מוזלים יוכל ליהנות מרוב תכונות דגמי העילית. מי שבכל זאת חייב להחזיק במכשיר דגל ולא רוצה לחכות שתכונות העילית יגיעו לדגמים המוזלים, יוכל פשוט לקנות מכשיר דגל בן שנה. במקרים רבים השדרוגים בין דורות הטלפונים זניחים למדי, כמו למשל בין ה-S8 וה-S9 של סמסונג. מחירי הפרימיום ימשיכו לעלות כי עבור היצרניות מדובר בשולי רווח - נתון חשוב למשקיעים ולביצועי המניה. אך הצרכן יוכל להמשיך וליהנות מהתכונות המובילות בטלפונים החדשים, גם בלי להוציא אלפי שקלים.