"רשת של חשבונות מזויפים ובוטים צייצו בניסיון להשפיע על השיח הפוליטי"
כך טוען ההאקר והאקטיביסט נעם רותם, שחשף את פעילות הרשת. לדבריו, "זו הפעם הראשונה, שנחשפת רשת צייצנים עם מטרות פוליטיות"
בתקופה האחרונה פעלה בטוויטר רשת של חשבונות מזויפים ובוטים שצייצו בעברית בניסיון להשפיע מימין על השיח הפוליטי ברשת החברתית – כך טוען ההאקר והאקטיביסט נעם רותם, שחשף את פעילות הרשת. "זו הפעם הראשונה, למיטב ידיעתי, שנחשפת רשת צייצנים עם מטרות פוליטיות", אמר רותם ל"כלכליסט"
רותם, שחשף את הרשת בבלוג שלו, אמר שהחל לבדוק את הנושא בעקבות תחושה כללית של ריבוי בוטים בטוויטר. "לפני מספר שבועות ביקשתי מידידי לשלוח לי חשבונות בהם הם חושדים, וקיבלתי מאות מהם", הוא כתב בפוסט שפרסם. "מתוך אותן מאות, הצלחתי לאשר באמצעים שונים שלא מדובר בבוטים אלא בבני אדם. זה לא תמיד קל, כי יש אנשים שאינם, איך לומר, הכפיות החדות ביותר במגירה, אבל הגעתי לרמת ודאות סבירה שאפשר לפסול אותם כבוטים. את אלה הנותרים הכנסתי לרשימה עליה רץ סקריפט קטן שהביא מידע על ציוצים שלהם ואותו הכנסתי למטחנה נוספת על מנת לנסות ולמצוא דפוסים".
לדברי רותם, בדרך זו הצליח לזהות מספר רשתות נפרדות, שכל אחת סובבת סביב נושא מעט שונה ומכילה צייצנים אחרים. בבדיקה שעשה הוא התמקד באחת מהן, שנעזרת בפלטפורמה לניהול קמפיינים של מדיה חברתית בשם SocialReport, שמאפשרת לתזמן ציוצים בין מספר חשבונות, כך שציוץ של חשבון אחד יפורסם בשעה מסוימת, וחשבונות אחרים יפיצו אותו בשעות אחרות.
"הצייצנים שחלק מציוציהם נשלחים דרך הפלטפורמה הזו עוקבים כולם זה אחרי זה, מפברטים ומרטווטים זה את ציוציו של זה", כתב רותם. "רוב החשבונות מתחזים להיות נשים צעירות, חלקן חיילות, שבין ציוץ פוליטי אחד למשנהו עוסקות בפרסום תמונות מנופי ארצנו וברכות שבת שלום מושקעות. חלק מהחשבונות פשוט מעתיקים מילה במילה ציוצים של אנשי ימין דה לה שמאטע ומצייצים אותם כפי שהם. אני לא יודע אם לאותם אנשי ימין יש קשר לרשת הזו, אבל המסרים שלהם זוכים להפצה על ידיה. למשל, ציוץ של נחמיה גרשוני, פעיל ימין המקורב לכמה מוקדי כח בפוליטיקה הישראלית, שמכנה אותי יהודי-נבל, וזוכה מיד להפצת המסר שלו על ידי הבוטים. מעניין. הבוטים לא מצטטים רק אנשי ימין מובהקים כמו בדוגמה להלן, אבל למיטב מציאתי כן מהדהדים רק מסרים שנוחים לימין".
אחד החשבונות ברשת מזוהה כ"לימור גרבי". ואולם, לדברי רותם התמונה שמופיעה בו היא של כוכבת פורנו לא ישראלית בלבוש של חיילת צה"ל. פרופיל אחר של "דניאל לימור" עושה שימוש בתמונה של הדוגמנית יעל שלביה. "וככה זה בכל הפרופילים שבדקתי. כל אחד ואחד מהם מופעל על ידי הפלטפורמה של Social Report, וכל אחד ואחד מהם מציג תמונה של דוגמנית או כוכבת רשת שחלקן מעדיפות לפרסם את עצמן לבושות במעט מאוד בגדים, אם בכלל. אני מציין את העובדה הזו רק משום שבציוציהן המסורת והדת תופסות מקום מרכזי, ולכן הדיסוננס", הוסיף רותם.
התכנים עצמם, כתב רותם, נוטים לצד הימני של המפה: "לעתים, אפשר למצוא שם פנינים כמו כזו שמכנה את נשיא ארצות הברית 'משיח'. עוד מהדהדים החשבונות תקיפה על רקע גזעני ואת הטענה שלפיה 'השמאל' מממן את המחאות השונות סטייל הפרוטוקולים של זקני ציון. חלק מחברי הרשת מתעניינים מאוד במונדיאל בקטאר ומצייצים אודותיו לא מעט, וראיתי גם מספר ציוצים המתייחסים באופן חיובי משהו לאיראן".
רותם סיפר עוד שהצליח למפות את הרשת מכיוון שנבנתה בצורה חובבנית. "לטוויטר יש שירות כזה שמאפשר לשחזר את הסיסמה שלכם במידה ושכחתם אותה. ברם, מה קורה אם שכחתם גם את חשבון הדוא”ל באמצעותו נרשמתם? או את מספר הטלפון? אז לטוויטר יש טריק קטן בו הוא לא יספר לכם מה המייל או הטלפון, אבל כן ירמוז. אז בדקתי. לכמעט כל החברים ברשת המייל באמצעותו הם נרשמו לטוויטר הוא: is***@s*******.***. לא משהו נפוץ במיוחד, ומשותף לרבים מהפרופילים.
"לאדם אמיתי אין שום סיבה לתת לפלטפורמה לניהול קמפיינים גישה לחשבון שלו. ואם תמונת הפרופיל גנובה, המייל דרכו נרשם הפרופיל דומה (או זהה), הצייצנים עוקבים זה אחרי זה, מחבבים ומפיצים זה את מסריו של זה, ולא עושים כמעט דבר פרט לדברים האלה, אפשר לומר במידה לא קטנה של ודאות שמדובר ברשת הבוטים העברית הראשונה שנחשפה לחלוטין".
בשיחה עם "כלכליסט" הוסיף רותם שמיפוי רשתות בוטים אחרות צפוי להיות מורכב יותר: "הצלחתי להתחקות באמצעים טכניים פשוטים ולהראות שהיא אכן רשת ושהחשבונות השותפים בה הם 'בוטים' שמצייצים בעיקר על פוליטיקה מהצד הימני של המפה בניסיון חובבני להשפיע על השיח. הרשת הספציפית הזו היא רשת פשוטה וחובבנית, אך הרשתות האחרות נראות משוכללות הרבה יותר, וחלק מהן עשויות לקדם מטרות שאינן לטובת המדינה".