חבילה של 650 מיליון דולר שכנעה את חמאס להפסקת אש ארוכה
בחסות מצרים מתגבש מתווה שאפתני לרגיעה בין חמאס לישראל לתקופה של חמש שנים, שבמהלכן יחל שיקום הרצועה ויטופל המשבר ההומניטרי בה. סימן שאלה גדול עדיין מרחף לגבי שיתוף הפעולה של הרשות הפלסטינית עם ההסכם
רצף האירועים והדיווחים בסוף השבוע יכול להעיד כי המגעים לשינוי המציאות ברצועת עזה נכנסו להילוך גבוה. השבוע צפויה משלחת בכירי חמאס לצאת לקהיר כדי לתת את תשובתה לגבי מתווה הרגיעה שהציעו המצרים ביחד עם האו"ם.
- האם המצב הכלכלי בעזה ימנע מלחמה?
- הלחץ עבד: חמאס הסכים להפסקת אש
- נתניהו: לא הסכמנו שחמאס ימשיך לשגר בלוני תבערה
ישראל היא כמובן צד למתווה ובלי הסכמות ישראליות לא יהיה הסכם. עצם כניסת ראשי חמאס לרצועה מלמד שישראל מעוניינת לקדם את ההסכמות ומעבירה את מסריה בעזרת מצרים ושליח האו"ם ניקולאי מלאדנוב. ישראל העניקה למצרים ערבויות ביטחוניות כי לא תפגע באיש מחברי הלשכה המדינית במהלך המו"מ.
השם הבולט מהנכנסים לרצועה הוא סגן יו"ר הלשכה המדינית סאלח אלעארורי. גם חוסאם בדראן, ממנהיגי חמאס, הורשה להיכנס כדי לקדם את ההסדרה. יש לזכור כי שיעור האבטלה בעזה הוא 45%, והיקף העוני כ־55%.
אם לשפוט לפי הדיווחים המגיעים מעיתונאים המקורבים לשליטי עזה, התשובה תהיה חיובית. מדובר במתווה שאפתני שנועד להביא להפסקת פעילות האיבה בין חמאס לישראל לחמש שנים, שבמהלכן יחל שיקום הרצועה ויטופל המשבר ההומניטרי בה. ביטול נסיעתו של ראש הממשלה נתניהו לקולומביה מחזקת אף היא את האפשרות כי ההכרעה בנושא עזה קרבה.
השלב הראשון יכריע
לפי התקשורת הערבית, מדובר בתוכנית רגיעה בת ארבעה שלבים. המתווכים מציעים לחמאס ביצוע פרויקטים לשיקום תשתיות הרצועה, שיפור במצב ההומניטרי, יצירת הזדמנויות תעסוקה ופתרון למועסקי המגזר הציבורי בעזה שמשכורתם קוצצה בחודשים האחרונים עקב הסנקציות של הרשות הפלסטינית.
השלב הראשון של ההסכם ייכנס לתוקף בתוך ימים ספורים מרגע הסכמת הצדדים המעורבים. שלב זה יכלול הפסקת הפרובוקציות הפלסטיניות ופעילות הטרור בגבול, כולל עפיפוני הטרור. בתמורה ישראל תפתח מחדש את מעבר כרם שלום והמצרים נתנו הבטחה לפתיחת מעבר רפיח. על סמך ההצלחה של שלב זה יוכלו הצדדים לגשת למימוש שלושת השלבים הבאים.
השלב השני אמור להתחיל לטפל בבעיות הכלכליות של הרצועה עם פתיחה מלאה של המעברים וחידוש אספקת זרם החשמל באופן רצוף, בשלב ראשון לעוד ארבע שעות ביממה. בשלב השלישי אמור האו"ם למלא את התחייבויותיו לביצוע פרויקטים כלכליים עבור תושבי הרצועה. בסביבתו של שליח האו"ם ניקולאי מלאדנוב מדברים כי עד כה הצליח לגייס סכום של כ־650 מיליון דולר לפרויקטים בעזה, ובכלל זה הקמת נמל ימי. האפשרות הנבחנת עתה היא שהוא יוקם באסמאעיליה המצרית השוכנת סמוך לתעלת סואץ, מאות קילומטרים מהרצועה. כמו כן אמורים לקום שדה תעופה שישרת את תושבי הרצועה, גם הוא על אדמת מצרים, ותחנת כוח בסיני. השלב הרביעי יכלול את המשך שיקום הרצועה, והוא יכלול הקמת תחנות להתפלת מים, הקמת תחנות כוח ועוד.
החורים השחורים בהסכם
כרגע מדובר במתווה כללי בלבד עם לוח זמנים רופף למדי והרבה "חורים שחורים" שמעמידים את מימושו בספק. כך, למשל, לפי מקורות פלסטיניים, עסקה להחלפת שבויים וגופות חללי צה"ל לא תהיה חלק אינטגרלי מהמתווה. בחמאס טוענים כי עסקה זו תצא לדרך רק חודשיים לאחר כניסת הסכם הרגיעה לתוקפו והתחייבות ישראלית לשחרר מחדש את עצורי עסקת שליט. סוגיה נוספת היא נמל הים ושדה התעופה. בחמאס דורשים כי הפיקוח לא יהיה ישראלי, דרישה שקשה להאמין שירושלים תקבל.
סימן שאלה גדול מרחף גם לגבי עמדתה של הרשות הפלסטינית. כרגע המו"מ מתנהל מעל ראשו של היו"ר אבו מאזן. אלא שהמצרים מפעילים לחץ אדיר עליו ומבטיחים לו כי בסופו של תהליך אנשי פתח יחזרו לשלוט ברצועה.
הכותב הוא מנהל חברת קונקורד המזה"ת www.concordmena.com