$
המזרח התיכון

סעודיה מבריחה את הזרים ותישאר בלי עובדי ניקיון ובנאים

התוכנית לצמצם את מספר העובדים הזרים בממלכה באמצעות הגדלת המיסוי עליהם אמורה להוריד את האבטלה בקרב האזרחים הסעודים. הבעיה: הם מועסקים בעיקר במשרות מעוטות הכנסה והסעודים לא ששים להחליף אותם

דורון פסקין 15:4731.07.18

תוכנית להגדלת המיסוי על עובדים זרים בסעודיה שנכנסה לתוקף לפני שנה, מביאה לבריחה של מאות אלפי עובדים. לפי נתונים רשמיים, מאז תחילת 2017 ועד לסוף הרבעון הראשון של 2018 עזבו את הממלכה בין 700 ל־800 אלף עובדים זרים ובני משפחותיהם ומספרם בממלכה עומד עתה על כ־10.2 מיליון.

 

 

 

עד כה היוו הזרים כשליש מאוכלוסיית הממלכה המונה כ־33 מיליון נפש. כ־85% מהזרים בסעודיה הגיעו ממצרים, תימן וסודאן, וממדינות אסיה - הודו, פקיסטן, בנגלאדש ואינדונזיה - ותפסו כ־80% מהמשרות במגזר הפרטי. בפועל הם מילאו את החלל שהשאירו הסעודים המעדיפים משרות "בטוחות ומכובדות" במגזר הציבורי על פני משרות שמציעות הכנסה נמוכה בדרך כלל, בין השאר בענפי הניקיון, הבנייה, הנהיגה והקמעונאות. סקרים שבוצעו במדינה הראו כי רוב המועסקים הזרים בענפים הללו, שהסעודים מדירים מהם את רגליהם, השתכרו לא יותר מ־800 דולר בחודש.

 

 

מוחמד בן סלמאן מוחמד בן סלמאן צילום: איי אף פי

 

הוציאו כסף גם בצנע

התוכנית לצמצום מספר הזרים במדינה היא חלק מהרפורמה הכלכלית חזון 2030 שאותה מוביל יורש העצר הסעודי והאיש החזק בפוליטיקה של ממלכת הנפט, הנסיך מוחמד בן סלמאן. בין השאר שואפת התוכנית להפסיק את זרימת ההון מהממלכה על ידי העובדים הזרים. בשנים 2013־2017 שלחו העובדים הזרים למשפחותיהם במולדתם כ־200 מיליארד דולר, זאת גם בשנים שבהן הכריזה סעודיה על תוכנית צנע בעקבות הצניחה במחירי הנפט.

 

נכון לחמשת החודשים הראשונים של 2018, שווי הכספים שהוציאו עובדים זרים מהמדינה רשם ירידה מזערית של 0.2%, לכ־16 מיליארד דולר.

 

במקביל לצמצום נוכחות הזרים שואפת תוכנית חזון 2030 להגביר את הסעודיזציה של שוק העבודה, זאת במטרה לשלב יותר צעירים ולצמצם את ממדי האבטלה מ־12% כיום ל־9% ב־2020.

 

אבל חזון לחוד ומציאות לחוד. נכון לנתונים הרשמיים האחרונים שפורסמו בסעודיה, לא רק שיציאת הזרים לא מביאה לירידת האבטלה, כי אם להיפך. בסוף הרבעון הראשון של 2018 עלתה האבטלה לרמת שיא של 12.9% בקרב הסעודים, לאחר מספר רבעונים שבהם שמרה על רמה יציבה של 11.8%.

 

לפי הערכות כלכלנים במגזר הפרטי, הנתונים הרשמיים מוטים מטה ואינם משקפים נאמנה את מצב האבטלה בקרב הסעודים. כך למשל, בשבוע שעבר הפתיע חבר ועדת הכלכלה במועצת השורא (מעין פרלמנט), מוחמד בן ג'מעה, כאשר בראיון טלוויזיוני ציין כי בפועל עומד שיעור האבטלה בקרב הסעודים על לא פחות מ־34%.

 

לעזיבת מאות אלפי הזרים יש השלכות על המשק הסעודי ועל מגזרים מסויימים בו. הדברים אמורים באופן מיוחד לגבי מגזר הנדל"ן, שם מדווחת צניחה של כ־40% בפעילות השכרת הדירות. בעוד הסעודים יכולים לברך על הירידה במחירי השכירות כתוצאה מהירידה בביקושים, הם צפויים להתאכזב מההאטה הצפויה במגזר הבנייה. לפי נתונים רשמיים, למעלה מ־100 אלף עובדים זרים עזבו את מגזר הבנייה מאז החל יישום התוכנית. מרבית העובדים הללו השתכרו לא יותר מ־400 דולר בחודש, ולפיכך אין מדובר במקצוע שצפוי למשוך סעודים. בהיעדר תחליפים באופק, ימשיכו הסעודים להתלונן על מחסור בדיור לצעירים או לחילופין על מחירים שהם מחוץ להישג ידם של רוכשי דירה ראשונה.

 

 

 

האקסודוס של העובדים הזרים צפוי לתת את אותותיו גם בפעילות המסחרית במשק הסעודי השנה. יש לזכור כי בשנה שעברה סיים המשק הסעודי עם צמיחה שלילית של 0.7% בתוצר. עם זאת, התקווה של הצמרת הכלכלית בסעודיה היא שהעלייה בהכנסות מנפט תוביל השנה לצמיחה חיובית.

 

הזדמנויות חדשות לסעודים

למרות העלייה בשיעור האבטלה מאז תחילת שנת 2018, כלכלנים בממלכה שומרים על אופטימיות. לטענתם, בכל מדינה העוברת תהליך משמעותי של רפורמה כלכלית נרשמת עלייה באבטלה במהלך תקופת ההסתגלות. לפיכך, על פי הערכות, העלייה שנרשמה ברבעון האחרון בשיעור המובטלים בממלכה עדיין לא מבשרת על כישלון תוכנית הסעודיזציה, אלא נדרש עוד זמן בכדי שהשינוי יתבטא בנתונים. על מנת להפחית את רמות האבטלה יש צורך לייצר הזדמנויות תעסוקה חדשות עבור הסעודים, לפי הממשלה הסעודית זה יקרה עוד השנה, עם הפניית תקציבים מיוחדים לכך.

 

כמו כן, ההיתר לנשים סעודיות לנהוג שנכנס לתוקף רק באחרונה צפוי אף הוא לתרום בחודשים הקרובים לירידה ברמות האבטלה בקרב הנשים. לפי סקרים אחרונים, מספר הסעודיות המובטלות עולה על מיליון, פי שניים כמעט לעומת מספר הגברים המובטלים.

 

האתגר בו נמצא שוק העבודה הסעודי הוא גדול והוצאת הזרים אינה מספיקה. לשלב הזה בתוכנית צריכה להתלוות רפורמה ממשית בחינוך ובהכשרה. מחקרים שנערכו בממלכה מצביעים על חוסר התאמה בין תחומי ההכשרה של המקומיים לבין צורכי השוק. נתוני שנת 2014 למשל מלמדים כי למעלה מ־65% מבוגרי האוניברסיטאות הם מתחומי מדעי הרוח והחברה. פחות מ־17% מהבוגרים הגיעו מתחומי ההנדסה והמדעים, שנדרשים עבור משרות מעודדות צמיחה במגזר הפרטי.

 

אבל לא רק תוכנית הסעודיזציה מקרטעת כרגע. סימן שאלה גדול מרחף גם מעל סעיף מרכזי בחזון 2030, וזו ההנפקה המתוכננת של ענקית הנפט אראמקו. עם הכרזת החזון הצהיר בן סלמאן כי 5% ממניות יצרנית הנפט הגדולה בעולם יונפקו לציבור. לפי הערכות, ההנפקה הזו היתה אמורה לשלשל לקופת קרן ההשקעה הציבורית - זרוע ההשקעות של הממשלה הסעודית - כ־100 מיליארד דולר. סכום זה אמור היה לסייע לקרן להפנות את המשאבים הנחוצים לפרויקטים מחוץ למגזר הנפט, ובכך להגביר את הזדמנויות התעסוקה ואת גיוון מקורות ההכנסה של המשק הסעודי.

 

ההנפקה היתה אמורה להתרחש השנה, אך מעטים בסעודיה מאמינים עתה שזה יקרה. מחירי נפט נמוכים, חילוקי דעות לגבי מיקום ההנפקה - ניו יורק או לונדון - כמו גם התנגדות עממית למהלך הביאו לגרירת רגליים בקרב מקבלי ההחלטות.

 

 

עובדים זרים בריאד עובדים זרים בריאד צילום: בלומברג

 

על רקע הקשיים, מוקדם יותר החודש הכריזו בסעודיה על עסקת ענק מתוכננת שככל הנראה מסמלת לעת עתה את גניזת התוכנית להנפקת אראמקו. זו היתה אמורה להיות הגדולה בהיסטוריה וגם לסמן עידן חדש של שקיפות במשק הסעודי.

 

עוד עיכוב בהנפקת אראמקו

ממשלת סעודיה הודיעה כי אראמקו תרכוש את חלקה של קרן ההשקעות הציבורית בחברת סאבכ, יצרנית הפטרוכימיקלים הרביעית בגודלה בעולם. לפי השווי העכשווי של מניית סאבכ הנסחרת בבורסה הסעודית, עסקה זו תניב לקופת קרן ההשקעות כ־70 מיליארד דולר. עסקה זו גם תחסוך לממשלת סעודיה את כאב הראש הכרוך בפתיחת הספרים של אראמקו בפני משקיעים זרים וגם תמנע עימות עם אחת מבנות בריתה, ארה"ב או בריטניה, לגבי מיקום הבורסה שבה תבוצע ההנפקה.

 

 

 

עבור אראמקו מדובר בעסקה חשובה שתאפשר לה להסתמך פחות על יצוא נפט ולהעמיק את חדירתה לתחום התעשייה הפטרוכימית. בהקשר זה כבר הודה מנכ"ל אראמקו אמין אלנאסר, כי אם עסקת סאבכ אכן תצא אל הפועל, הרי שהדבר ישפיע על לוח הזמנים של ההנפקה. בחוגים הפיננסיים מפרשים הודעה זו כדחייתה עד להודעה חדשה של מכירת נתח מחברת אראמקו.

 

הכותב הוא מנהל חברת קונקורד המזה"ת
בטל שלח
    לכל התגובות
    x