בלעדי לכלכליסט
פרשת השחיתות בראשל"צ: ביטן יורשה לגייס תרומות עבור הגנה משפטית
ועדת האתיקה החליטה להגביל את התרומות שיוכל ח"כ דוד ביטן לגייס לטובת מימון הוצאות משפטיות שמוערכות במאות אלפי שקלים. גם ראש הממשלה ביקש לגייס תרומות למטרה זו וממתין לאישור ועדת ההיתרים. ביטן: "אין לי כסף להוצאות משפט"
ח"כ דוד ביטן מהליכוד, שנחקר בפרשת השחיתות בראשון לציון, פועל לגייס כספים למימון ההוצאות המשפטיות המוערכות בכמה מאות אלפי שקלים, במידה שיוגש נגדו כתב אישום — כך נודע ל"כלכליסט". הפרשה עוסקת בחשד להטיית מכרזים בעיר, ובמסגרתה נעצרו בתחילת השנה הוא וכמה ממקורביו בחשד לעבירות שוחד.
ביטן נחשד בין היתר בקבלת שוחד, בהלבנת הון ובמרמה בתקופה שבה כיהן כסגן ראש העיר ראשון לציון, טרם בחירתו לכנסת. בשבוע שעבר נחקר פעם נוספת על ידי המשטרה. בדצמבר 2017 התפטר ביטן מתפקיד יו"ר הקואליציה בשל חקירותיו.
- הלוביסטית מרב שמולי חשודה בשוחד בפרשת ביטן, אך תוכל לשוב לעבוד בכנסת
- הסתיימה חקירתו השביעית של ביטן, ושגם בה שתק
- פרשת השחיתות בראשל"צ: ארנון גלעדי שוחרר למעצר בית, ביטן זומן לחקירה נוספת
ביטן פנה באחרונה אל ועדת האתיקה של הכנסת וביקש את אישורה לגייס כספים למימון ההוצאות המשפטיות. היועמ"ש לכנסת איל ינון פנה אל היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט, ובהתייעצות משותפת נקבע כי גובה התרומה המקסימלית שאותה יוכל ביטן לגייס מבית אב הוא 5,000 שקל בלבד. ראש הממשלה בנימין נתניהו קיבל גם הוא לאחרונה אישור לגייס תרומות למימון הגנה משפטית מבן דודו נתן מיליקובסקי ומחברו ספנסר פרטריץ', אך עבורו לא קבע היועמ"ש תקרה לגיוס.
ועדת האתיקה קיבלה החלטה ב־1997 שלפיה חברי הכנסת רשאים לגייס תרומות לצורך רפואי או למימון הוצאות משפטיות. ואולם, בעקבות פנייתו של ביטן אליה החליטה הוועדה שיש לשנות את ההחלטה כך שתחייב אישור מראש מאת ועדת האתיקה לגיוס התרומות, תיצור מנגנון של דיווח ושקיפות, ותגביל את סכום התרומה. פנייתו של ביטן לוועדה היא זו שהובילה לשינוי הנוהל ולהחמרת התנאים.
לפי החלטת הוועדה ובהתאם לעמדת היועמ"ש, חבר הכנסת יוכל לגייס תרומה של עד 5,000 שקל מבית אב, אבל מגבלת גובה התרומה המקסימלי לא יחול על תרומה שיקבל מבן משפחה: בן או בת זוג, הורה, הורי ההורה, ילד, אח, אחיין, גיס, דוד, בן דוד מקרבה ראשונה, חותן או חותנת ונכד.
לראשונה החליטה ועדת האתיקה לחשוף את שמות התורמים וגובה התרומה. חבר כנסת שיקבל אישור מוועדת האתיקה יעביר לוועדה מדי 1 בכל חודש או במועד אחר שתקבע הוועדה דיווח על אודות התרומות שקיבל, בציון שם התורם וגובה התרומה. ועדת האתיקה תפרסם את הדיווח באתר האינטרנט שלה, וכך יוכל הציבור לגלות מיהם התורמים של חבר הכנסת, בדומה לשקיפות שמונהגת לגבי תרומות שמגייסים מתמודדים בפריימריז. נאסר על חבר כנסת לקבל תרומה שניתנה בעילום שם או מתאגיד.
ועדת האתיקה קבעה כי חבר הכנסת לא יקבל תרומה שקבלתה מעוררת חשש לניגוד עניינים, וכי היא רשאית לדרוש מחבר הכנסת להחזיר תרומה שלדעתה קבלתה מעוררת חשש לניגוד עניינים. חבר הכנסת רשאי להתייעץ מראש עם ועדת האתיקה או עם היועמ"ש בשאלה האם תרומה מסוימת מעוררת חשש לניגוד עניינים.הנוהל שנקבע על ידי ועדת האתיקה לא יחול על שרים וסגני שרים, ויחולו עליהם ההוראות שנקבעו על ידי היועץ המשפטי לממשלה ומבקר המדינה.
ביטן אישר אתמול ל"כלכליסט" שבכוונתו לגייס תרומות. "אין לי כסף לשלם את ההוצאות, ולכן ביקשתי מוועדת האתיקה שאוכל לגייס תרומות. הסכמתי לכך שהכללים שאושרו על ידי ועדת האתיקה ב־1997 ישונו".
ממשרד המשפטים נמסר בתגובה לשאלה מדוע הוגבל גובה התרומה המקסימלית לביטן ולא הוחלט כך גם לגבי נתניהו כי "נתניהו מבקש לקבל תרומה מקרוב משפחה וחבר קרוב. מעת שהתקבלה הטענה, המתנה (כלומר התרומה ‑ צ"ז) ניתנת בגין הקרבה (לנתניהו ‑ צ"ז) ולא בגין היותו עובד ציבור. בנסיבות אלו, לא חל על נתניהו "חוק המתנות" האוסר על קבלת מתנות וכספים אך חל האיסור על ראש הממשלה לקבל טובת הונאה. בנסיבות אלה, על ראש הממשלה לפנות לקבלת היתר אישי מוועדת ההיתרים הפועלת ליד מבקר המדינה".
ועדת ההיתרים דנה בבקשת נתניהו לפני כ־10 ימים, אך טרם התקבלה החלטה בעניין.