הסנקציות פועלות: הריאל האיראני צנח ביום אחד ב-12.5% ל-112 אלף ריאל לדולר
הפעם האחרונה שבה נרשמה שחיקה יומית כל כך גדולה היתה בספטמבר 2012. השער הרשמי של הריאל עומד על 44,030 לדולר. האינפלציה עומדת על כ-200% לעומת השיעור הרשמי - 10.2% בלבד
על רקע חידוש הסנקציות מצד ארה"ב על איראן, הריאל האיראני צנח אתמול (א') ב-12.5% לשער של 112 אלף ריאל לדולר. הפעם האחרונה שבה נרשמה שחיקה יומית כל כך גדולה היתה בספטמבר 2012.
- רנו נערכת ליציאה מאיראן: "מחפשים הזדמנויות חדשות"
- מונה נגיד חדש באיראן, כשברקע הריאל האיראני ממשיך לצנוח
- איראן: רוסיה מוכנה להשקיע 50 מיליארד דולר בתעשיית הנפט שלנו
בששת החודשים האחרונים נמצא הריאל בסחרור כלפי מטה, אך מה שארע אתמול היה בפירוש צניחה חופשית – כך על פי פרשן "פורבס", סטיב האנקה (Steve Hanke).
בעוד השער הרשמי של הריאל עומד על 44,030 לדולר, בשוק החופשי מחירו 112 אלף. פירושו של דבר, כי מי שמתאפשר להם לרכוש את המטבע בשער הרשמי, יכולים ליהנות מרווח בזק של 154% במקביל לצניחת הריאל, כך גם גואה האינפלציה. על פי האנקה, מדובר באינפלציה של 203% (בקצב שנתי). זה כמעט פי 20 מהשעיור הרשמי העומד על 10.2% בלבד.
החלטתו של דונלד טראמפ לפני כחודשיים להטיל מחדש סנקציות על איראן מאיימת לפגוע בשווקי הנפט בעולם ועשויה להביא לביטולן של עסקאות בשווי מיליארדי דולרים.
הוראתו של טראמפ חוסמת חוזים חדשים ונותנת ארכה של 180-90 יום לחברות בעלות מחויבויות עסקיות קיימות כלפי איראן. אך עד אוגוסט או נובמבר, יהיה עליהן לעמוד במערך סנקציות נרחב שמטרותיו הן הבנק המרכזי והמגזר הפיננסי האיראנים, תעשיית הנפט, הספנות, ונקודות לחץ כלכליות נוספות של המדינה השיעית.
שתי חברות שייפגעו בעקבות הסנקציות הן איירבוס ובואינג, שיאבדו חוזים שהיקף של 39 מיליארד דולר לחידוש צי מטוסי הנוסעים המתיישן של איראן. רישיונה של בואינג למכור מטוסים לאיראן יישלל, לאחר שכבר חתמה על עסקאות בשווי של כמעט 20 מיליארד דולר למכירת מטוסי בואינג 737 לחברות איראניות.
"איראן צריכה לעשות מה שבולגריה עשתה ב-1997"
אף כי המצב מסכן חיים, ישנן דרכים לרפא את החולה, ומהר. לפי האנקה, "אני יודע את זה בוודאות כי החזרתי כמה מדינות מאפיזודות של היפר אינפלציה מסכנת חיים. למשל, בדיוק כמו בולגריה, שם כיהנתי כיועצו של הנשיא פטר סטויאנוב (2002-1997)".
בולגריה היתה נתונה בפברואר 1997 בהיפר אינפלציה – 242% בחודש, ועל מנת לרפא את המצב, מונתה מועצת מטבע מיוחדת.
המועצה רשמה הצלחה כבירה. היא הפסיקה את ההיפר אינפלציה, היא אפשרה לבולגריה להתמודד עם משברים פיננסים חיצוניים, כולל התרסקות הרובל הרוסי ב-1998 והמיתון הגדול של 2009. בנוסף, היא אפשרה למדינה להתמוד עם קריסת בנק KTB ב-2014.
מעל לכל, משום שהממשלה אינה מורשית לקחת הלוואות ממועצת המטבע, על הפוליטיקאים של בולגריה הוטלה משמעת פיסקאלית. מאז, גירעונות פיסקאליים נשלטים באופן הדוק ורמות החוב של בולגריה צנחו. משום כך, בולגריה היא כוכבת באיחוד האירופי בכל הונגע למשמעת פיסקאלית וצמצום חובות.
לפיכך לדברי האנקה, על מנת להפסיק את הסחרור המסוכן של הריאל, איראן צריכה לעשות מה שבולגריה עשתה ב-1997. איראן צריכה להקים מועצת מטבע. בולגריה השתמשה במארק הגרמני כבנצ'מרק, ואיראן צריכה לרתום את הריאל לזהב. כך, במקום להיות מטבע זבל, הוא יהיה שווה משקלו בזהב.