$
בארץ

בדיקת כלכליסט

התוספת לתיכונים ערבים תכסה שישית מהפער עם היהודים

בתגובה לנתונים על פערי מימון של 6,500 שקל בין תלמיד יהודי לערבי, הודיע משרד החינוך על תוספת שנתית של 130 מיליון שקל לתיכונים ערביים. בדיקה מעלה: הפער יצטמצם ב־1,200 שקל בלבד

שחר אילן 08:3923.07.18

תוספות התקציב לתיכונים ערביים שעליהן הודיע השבוע משרד החינוך יצמצמו רק חלק זעיר מהפער בינם לבין תיכונים יהודיים ‑ כך עולה מבדיקת "כלכליסט". המשרד הכריז על תוכנית התקצוב זמן קצר אחרי שפורסמו נתוני ביצוע התקציב לשנת 2017, שחשפו פער עצום של 6,500 שקל לטובת תלמידי תיכון יהודים. אבל ניתוח הנתונים מראה ש־130 מיליון שקל לשנה שמשרד החינוך מבטיח להוסיף לתיכונים הערביים יצמצמו את הפער ב־1,200 שקל בלבד, כלומר בשישית.

 

 

 

תוכנית צמצום הפערים שהמשרד פרסם בבהילות מבוססת על העלאה מדורגת של תקציבי התיכונים הערביים בתוך שלוש שנים: תוספת של 43 מיליון שקל בשנה הראשונה; 86 מיליון שקל בשנה השנייה; ו־130 מיליון שקל מהשנה השלישית ואילך. התקציבים לא יוסטו מסעיפים אחרים.

 

שר החינוך נפתלי בנט. התוכנית נשלפה בתגובה לנתונים המביכים שר החינוך נפתלי בנט. התוכנית נשלפה בתגובה לנתונים המביכים צילום: יואב דודקביץ

 

 

המניע לחשיפת התוכנית היה פרסומם ביום רביעי של נתוני ביצוע התקציב, שלפיהם הפערים החריפו מאוד בשנת הלימודים תשע"ז: בין כלל תלמידי התיכון, הפער בין יהודי לערבי גדל מ־26% ל־30%. בחמישון החלש, הפער זינק מ־45% ל-75%, ועומד על 17 אלף שקלים.

 

לנוכח הפערים האלה, התוספת שמבטיח משרד החינוך תהיה בבחינת לעג לרש.ניתחנו שני תסריטים: בראשון, 130 מיליון השקלים שיתווספו יתחלקו בין כל תלמידי התיכון הערבים. הנחנו שמספר התלמידים הערבים יגדל ב־3 השנים הקרובות ב־7.5%. במקרה כזה התקציב לתלמיד ערבי יעלה ב-1,200 שקל. בתסריט השני, כל הכסף יופנה ללמידים ערבים מהחמישון החלש, שם הפערים הם הגדולים ביותר. במקרה כזה כל תלמיד ערבי מהחמישון הזה יקבל תוספת גדולה יותר, של כ־1,900 שקל ‑ אך כיוון שגם הפער שם גדול יותר, התוספת תכסה רק 11% מההפרש.

 

 

 

במשרד החינוך אומרים שמדובר בתוכנית פורצת דרך שתהיה פיילוט לסיוע למגזר הערבי. היא מנסה שני מסלולי סיוע ‑ הוספת כיתות קטנות ותוספות תקציב ‑ כדי למצוא את הדרך היעילה יותר. במשרד אומרים שלתוצאות הניסוי יהיו השלכות על כל מערכת תקצוב התיכונים, ומוסיפים: "במשרד יש תנופת תקצוב למגזר הערבי שלא היתה כמוה מעולם, וכוללת תקצוב דיפרנציאלי בחינוך היסודי ובחטיבות הביניים, ותוספות לחינוך הבלתי פורמלי ולהכשרת מורים". בחינוך הטכנולוגי פועלת תוכנית חומש לשילוב המגזר הערבי, שאמורה גם היא להביא להגדלת תקציבים.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x