במקום סנקציות: פוטין רוצה קרטל עם ארה"ב בשוק הגז
מפגש הפסגה הראשון בין נשיא רוסיה לנשיא האמריקאי דונלד טראמפ אתמול בהלסינקי הסתיים במסיבת עיתונאים משותפת, שבה הציע פוטין "לפקח ביחד על מחירי הגז הגלובליים"
פגישת הפסגה הראשונה בין נשיא ארה"ב דונלד טראמפ לבין נשיא רוסיה ולדימיר פוטין התרחשה היום (ב') בהלסינקי, כשברקע חקירת הבולשת הפדרלית האמריקאית (FBI) על התערבות הקרמלין בבחירות לנשיאות ארה"ב ב־2016. המפגש הסתיים במסיבת עיתונאים משותפת, שבה הציע פוטין "לפקח ביחד על מחירי הגז הגלובליים".
- המגדל שמקשר בין פוטין, טראמפ ומכבי ת"א
- חוקרי IDC: אין ראיות לכך שקספרסקי משתפת פעולה עם פוטין
- פוטין לצד טראמפ: סיכמנו להבטיח את גבול ישראל-סוריה
במסיבת העיתונאים המשותפת, פוטין ניצל את ההזדמנות להכחיש שוב את הטענות כי סוכנויות הביון הרוסיות התערבו בבחירות בארה"ב. טראמפ, מצידו, אמר שהוא העלה את הנושא בפגישה וציין שלנשיא רוסיה "יש רעיון מעניין" על הנושא, אך מבלי לפרט. אף שטראמפ הודיע לפני הפגישה כי הוא ופוטין ידונו במגוון נושאים "מצבא, לסחר ועד לחימוש גרעיני", הנושא המרכזי שעל הפרק היה ככל הנראה הסנקציות הכלכליות שהטילה ארה"ב על רוסיה.
כבר ב־2014 הטילו האיחוד האירופי וממשל אובמה סנקציות על רוסיה בעקבות סיפוח קרים. עם זאת, ההשפעה של הסנקציות הללו שככה בשנתיים האחרונות בעקבות ההתאוששות במחירי הנפט, שהגיעו לרמה של פחות מ־30 דולר לחבית בינואר 2016. כיום נע מחיר הנפט סביב 70 דולר לחבית.
פגיעה באוליגרכים
האשמות בדבר מעורבות רוסית בקמפיין הבחירות לנשיאות ארה"ב ב־2016, כמו גם פעילות סייבר זדונית ותמיכה במשטר אסד, גררו מספר סבבים של סנקציות חריפות מצד הממשל האמריקאי החל באביב 2018. בחודש מרץ השנה הממשל הפדרלי הטיל סנקציות פיננסיות על סוכנויות ביון של ממשלת רוסיה וגורמים נוספים במדינה.
חודש לאחר מכן, ארה"ב הטילה סנקציות על שבעה אוליגרכים, 12 חברות שבבעלותם או בשליטתם ו־17 חברי ממשל המקורבים לנשיא רוסיה פוטין. המהלך כלל הקפאת נכסים בארה"ב, בין השאר בבעלות איל האלומיניום אולג דריפסקה והמיליארדר וחבר הסנאט סולימן קרימוב, שבשליטת משפחתו חברת הזהב הגדולה ברוסיה, פוליוס. "ממשלת רוסיה מעורבת במגוון פעולות זדוניות ברחבי העולם, כולל המשך כיבוש קרים והסתה לאלימות במזרח אוקראינה, אספקת סיוע ונשק למשטר אסד בעודו מפציץ את אזרחיו, ניסיון לערער דמוקרטיות מערביות ופעילויות סייבר זדוניות", כך בהודעת שר האוצר האמריקאי סטיב מנוצ'ין, באפריל.
זעזוע באלומיניום
הסנקציות שהופנו נגד האוליגרכים נועדו לפגוע בכמה מהתעשיינים העשירים ברוסיה, זאת משום שבעיני המערב, הם מוסיפים לצבור הון בזכות התוקפנות הגוברת והולכת של ממשל פוטין. בסבב הסנקציות שהופנה נגד מקורבי הנשיא נכלל גם חתנו, קיריל שאמאלוב, המקיים קשרים עסקיים הדוקים עם אחד מחבריו הוותיקים של פוטין, גנאדי טימצ'נקו. עוד נכלל ברשימה איגור רוטנברג, בכיר בגזפרום ובנו של המיליארדר ארקדי רוטנברג, לשעבר שותף הג'ודו של פוטין. חברות שבשליטת רוטנברג האב זכו במגוון חוזים ממשלתיים, כולל חוזה להקמת גשר מרוסיה לקרים.
אך הפגיעה הבולטת ביותר של הענישה האמריקאית היתה בענקית המתכות רוסאל. מניותיה ומניות החברה־האם שלה +EN, צנחו ביותר מ־50% לאחר הטלת הסנקציות על הבעלים דריפסקה, שנאלץ להתפטר מדירקטוריון החברה. למרות הזעזוע הראשוני, מידת האפקטיביות של המהלך לטווח הארוך עוד לא ברורה.
על רקע החקירה הפדראלית על הקשרים בין קמפיין טראמפ לבין רוסיה, פעל הקונגרס, בשיתוף פעולה בין־מפלגתי נדיר, לשלול מהנשיא את הסמכות הבלעדית להסרת סנקציות על רוסיה. לפני שנה בדיוק, ביולי 2017, אישר הקונגרס חוק על פיו כל הסרה של סנקציות על רוסיה מצד הנשיא תהיה חייבת לעלות לדיון בקונגרס ולקבל אישור לפני שהיא תיכנס לתוקף. הקונגרס אף כפה על טראמפ הטלת סנקציות נוספות על רוסיה באותה הזדמנות, ולראשונה הזהיר כי ארה"ב שומרת לעצמה את הזכות להטיל סנקציות על חברות זרות שמעורבות בייצוא גז מרוסיה. "הרשימה הזאת שולחת איתות ברור לפוטין, כי אנחנו לא חוששים לרדוף את חבריו וגם את ילדיהם", כך לפי אלינה פולייאקובה, מומחית לזירה הרוסית במכון ברוקינגס, שאמרה את הדברים ל"ניו יורק טיימס" באפריל. "יש כאן מחשבה אמיתית מאחורי הדברים".
שר החוץ הרוסי הבטיח "תגובה נחרצת" ואמר כי התנהלותה של וושינגטון בהידוק הסנקציות הינה מהלך כלכלי אנטי־תחרותי.