$
בארץ

בנק ישראל הותיר את הריבית על 0.1%; תחזית הריבית - ללא שינוי

הבנק העלה את תחזית הצמיחה ל-3.7% ב-2018 ו-3.5% ב-2019; הנגידה פלוג: "ההחלטה שלי לפרוש - סופית"; הדולר ירד ב-0.5% ושערו היציג נקבע על 3.618 שקלים, היורו התחזק ב-0.2% ל-4.265 שקלים

עמרי מילמן 16:4309.07.18

הוועדה המוניטרית של בנק ישראל הודיעה היום (ב') כי הותירה את הריבית על 0.1%. שיעור הריבית נותר ללא שינוי מאז מרץ 2015.

הוועדה העלתה את תחזית הצמיחה ל-3.7% ב-2018, אך השאירה את תחזית הצמיחה ל-2019 ללא שינוי - בשיעור של 3.5%. בנוסף, בנק ישראל הותיר גם את תחזית הריבית ללא שינוי - צפויה לעלות ל-0.25% עד סוף השנה, ולעלות פעם נוספת לרמה של 0.5% ברבעון השלישי של 2019, זאת בהנחה שתחזית האינפלציה תתממש.

במסיבת העיתונאים לאחר ההודעה אמרה הנגידה קרנית פלוג כי "ההחלטה שלי לפרוש - סופית. זה הזמן המתאים מבחינתי לעזוב, אחרי שאני מסיימת קדנציה מוצלחת. את עיתוי ההודעה על העזיבה בחרתי על מנת לספק את הזמן המתאים לבחור את האדם הנכון לתפקיד".

במסגרת הודעת הריבית ציין בנק ישראל כי האינפלציה צפויה להסתכם השנה בשיעור של 1.4% לעומת 1.2% בתחזית הקודמת. הוועדה המוניטרית מעריכה כי קצב האינפלציה השנתי יימצא בתוך תחום היעד כבר מהרבעון השלישי של 2018, והאיפלציה הצפויה באותה עת תימצא אף היא בתחומיו.

לקראת מסיבת העיתונאים של הנגידה פלוג, הדולר ירד ב-0.5% ושערו היציג נקבע על 3.618 שקלים, היורו התחזק ב-0.2% ל-4.265 שקלים

 

 

 

לדברי הנגידה "הוועדה המוניטרית שבה וציינה שבכוונתה להותיר את המדיניות המרחיבה על כנה, כל עוד הדבר יידרש כדי לבסס את סביבת האינפלציה בתוך תחום היעד. בתדרוך העיתונאים הקודם ציינתי, שבראייה של הוועדה, ניתוח סביבת האינפלציה מצריך בחינה של השילוב שבין האינפלציה בפועל, תוך שימת דגש על המדדים לאינפלציה בניכוי השפעות חד פעמיות שונות, לבין הציפיות לאינפלציה לטווחים הקצרים. בעוד שהאינפלציה בפועל ב-12 החודשים האחרונים עדיין נמוכה מהיעד, הרי שהיא צפויה להיכנס לטווח היעד בחודשים הקרובים, ועל פי מרבית התחזיות והציפיות, היא צפויה להיות מעט מעל הגבול התחתון של היעד בשנה הקרובה."

 

הנגידה הוסיפה כי "לאור זאת, בשבועות האחרונים קיימה הוועדה דיונים לגבי המשמעות של 'התבססות' של סביבת האינפלציה ביעד. מהדיונים עלו שתי נקודות עיקריות: האחת, היא שיעד האינפלציה הוא, כידוע, בין 1-3%, והוועדה אינה מכוונת דווקא לכך שהאינפלציה תהיה במרכז היעד בהתייחסותה לשאלת ההתבססות. אולם, לאור העובדה שהאינפלציה נוטה להיות תנודתית, מצב בו סביבת האינפלציה הצפויה תהיה קרובה מאוד לגבול התחתון של היעד, לא מהווה התבססות של האינפלציה ביעד. הנקודה השנייה, היא שכדי לקבוע שסביבת האינפלציה התבססה ביעד, הוועדה תרצה להיות בטוחה, ככל שניתן, שהחזרה של האינפלציה לתחום היעד לא תימשך חודשים ספורים בלבד. נצטרך, אם כן, להמתין ולראות כיצד מתפתחת סביבת האינפלציה לפני שנוכל לקבוע שהיא התבססה בתחום היעד. בינתיים, המדיניות המוניטרית המרחיבה תמשיך לתמוך בעליית האינפלציה לתוך יעד יציבות המחירים. אזכיר, שהעלאת הריבית לפני שהאינפלציה התבססה, עלולה לעכב את התבססות האינפלציה ביעד ובסופו של דבר להאט גם את תוואי עליית הריבית".

 

בנוגע לשוק הדיור אמרה פלוג כי "מאז הגיעו מחירי הדירות לשיא הם ירדו במצטבר ב-2.4%. ככל הנראה הירידה במספר העסקאות נבלמה, ומסתמנת גם עלייה מסויימת בקצב נטילת המשכנתאות במהלך השנה האחרונה, לאחר הירידה המתמשכת של השנתיים הקודמות. בצד ההיצע, הירידה החדה והמתמשכת במספר התחלות הבנייה היא מדאיגה, וחשוב שהממשלה תמשיך לפעול לשם הגדלת היצע הדיור. אציין, כי ניתוח ההתפתחויות בשוק הדיור לוקה בחסר לנוכח העובדה שפרסום סדרת הנתונים על מלאי דירות חדשות למכירה שהופסק באוקטובר 2016 בשל בעיה באיכות הנתונים, טרם חודש במלואו, ונתון זה נדרש כדי להעריך האם הירידה בהתחלות הבנייה משקפת תגובה לירידה בביקוש, או בעיות בצד ההיצע".

 

על שער החליפין אמרה כי " מזה למעלה משנה שער החליפין האפקטיבי יציב יחסית, ובחודשים האחרונים נרשם פיחות מול הדולר; חלק מהפיחות מול הדולר משקף התחזקות של הדולר בעולם, עקב האיתנות שהפגינה הכלכלה האמריקאית והמשך העלאת הריבית של ה-Fed; מאחר ובישראל המדיניות המוניטרית נותרה מרחיבה, פער הריביות תרם להיחלשות השקל, שתרמה לעלייה באינפלציה, וככל הנראה גם באינפלציה הצפויה".

 

מדד המחירים לחודש מאי, שפורסם באמצע יוני עלה ב- 0.5%, גם במצטבר ב-12 החודשים האחרונים (אפריל 2018 לעומת אפריל 2017) עלה המדד ב-0.5%.

 

משרד האוצר דיווח היום במסגרת תחזית הקונצנזוס שלו כי בעוד שבדיווח הקודם מרבית החזאים צפו כי הריבית המקומית תישאר נמוכה, בדיון האחרון חלק מהמומחים עדכנו את ציפיותיהם לעלייה מהירה יחסית של הריבית. השינוי נתמך גם בציפיות לעלייה מהירה יותר בקצב אינפלציה. המגמות שהוזכרו שתומכות בהעלאה כזאת היא ריבית ריאלית שלילית השוררת כיום, העלאת הריבית בארה"ב ועלייה בקצב האינפלציה בעולם שתחלחל גם לישראל דרך התייקרות הסחורות המיובאות. מעבר לכך, האטרקטיביות של המיסוי בארה"ב עלולה לפגוע בהשקעות ולהביא לפיחות השקל לעומת הדולר.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x