בלעדי לכלכליסט
מכה לאינטל: אפל מוציאה אותה מהאייפונים העתידיים
רכיב תקשורת אותו פיתחה אינטל שאחראי לקשר בין המכשירים החכמים לרשתות אלחוטיות ובלוטות' לא ייכלל בדגם עתידי של האייפון. בכוונת אינטל להמשיך בפיתוח כדי שבשנת 2022 תוכל לזכות שוב במכרז לאספקת המוצר לאפל. לאחרונה הוציאה אפל את רכיבי אינטל ממחשבי המק
מכה קשה לאינטל העולמית: החברה לא תספק רכיב תקשורת אותו פיתחה למכשירי אייפון של אפל ב-2020 - כך נודע ל"כלכליסט". מדובר ברכיב תקשורת חדש שפיתחו באינטל במיוחד עבור אפל, שאותה מגדירים ביצרנית כ"לקוח המפתח של החברה בתחום המובייל". לפי הערכות בענף, אפל אחראית לכ־5% מהכנסות אינטל.
גורמים המקורבים לאינטל ולאפל אומרים כי רכיב התקשורת המכונה "Sunny Peak" ששמו נחשף כאן לראשונה, יצטרך לעבור רענון כדי שאפל תשלב אותו מחדש במוצריה. אם אכן יעשה בהם שימוש שוב, הדבר יקרה רק החל ב־2022.
- שר הכלכלה: אינטל בוחנת השקעה של 9 מיליארד דולר בארץ; אינטל: אין שום דבר על הפרק
- עזיבת מנכ"ל אינטל - עדות דרמטית לשינוי שחוללה תנועת MeToo
- מנכ"ל אינטל פורש מתפקידו בעקבות מערכת יחסים עם עובדת
הרכיב, שחלק מהפיתוח שלו נעשה בישראל, אחראי לקישוריות Wi-Fi ובלוטות'. כדי להצליח להכניס מחדש את Sunny Peak לקולקציית מכשירי המובייל של אפל ב־2022, באינטל מתכוונים לנתב מחדש את כוח האדם בחברה.
תקופה קשה לאינטל
אינטל קיבלה דריסת רגל ראשונה במכשירי האייפון כשחתמה על חוזה לאספקת רכיבי תקשורת למכשירי האייפון 7, שהושקו ב־2016. קודם לכן, והחל ב־2011, מי שסיפקה את הרכיבים הללו היתה חברת קוואלקום. כך למשל, בדור האחרון של האייפון כ־70% מהמכשירים שיוצרו עשו שימוש ברכיב התקשורת של אינטל - בעוד האחרים עשו שימוש ברכיבים של המתחרה קוואלקום.
בשבוע האחרון נפוץ גל שמועות על כך שאינטל תפסיק לספק את רכיבי התקשורת למכשירי האייפון. שמועות אלו החלו בעקבות דיווח של אנליסט חברת נורת'לנד גאס ריצ'רד.
עוד לפני סיום ההתקשרות עם אפל, מדובר בימים קשים עבור אינטל, בין השאר בעקבות התפטרותו של המנכ"ל בריאן קרזניץ' בשל יחסים שניהל עם עובדת זוטרה. לכך ניתן גם לצרף את החלטת אפל מאפריל האחרון להפסיק לרכוש מאינטל מעבדים עבור מחשבים המק שלה החל ב־2020.
תחרות סוערת
התחרות בין יצרניות השבבים על אספקת רכיבי התקשורת למכשירי האייפון סוערת. לפי הערכות בענף, מה שהכריע את התחרות לרעת אינטל היא סוגיית מהירות התקשורת, ובעיקרה הטמעת הדור החמישי של טכנולוגיית התקשורת הסלולרית. טכנולוגיה זו מאפשרת גלישה במהירות גבוהה בהרבה ממהירות הגלישה בדור הנוכחי.
לדברי גורמים בענף, באפל רואים חשיבות אדירה בהטמעת טכנולוגיית 5G בטלפונים החכמים שתוציא ב־2020. אותם גורמים מספרים גם שאפל דורשת שרכיבי התקשורת לדור הבא של האייפון ידעו להגביר שימוש בטכנולוגיית גלים מילימטרים ב־WiFi ולדבריהם הדבר מהווה "אתגר חדש ובלתי צפוי" עבור יצרנית השבבים.
לפי המידע שהגיע לידי "כלכליסט", גם לצוותי פיתוח ובקרת איכות במרכזים של אינטל בישראל היה ויש חלק בפיתוח רכיב Sunny Peak.
ברמה ההיסטורית, אינטל פספסה את עלייתם של הסמארטפונים ולא הצליחה להשיג דריסת רגל משמעותית באספקת שבבים לייצורם. ואולם בהמשך החליטו בחברה להשקיע בייצור רכיבי תקשורת עבור סמארטפונים, ולא רק למחשבים אישיים - שוק שבו היא שולטת ביד רמה. לאורך השנים, באפל לא התלהבו מההצעות של אינטל, על אף גודלה של החברה, ודחו אותן שוב ושוב - עד שלבסוף שולבו הרכיבים באייפון 7.
בתחום המעבדים למחשבים אישיים אינטל ספגה דחייה צורבת במיוחד לאחר שאפל החליטה להפסיק להשתמש במעבדים שלה ולהקים בעצמה תשתית לייצור עצמאי של הרכיבים.
לפי הערכות שפורסמו לאחר ההודעה שלפיה אפל תפסיק להשתמש במעבדי אינטל במחשבי מק, ההתקשרויות בין החברות אחראיות לכ־5% מכלל הכנסות אינטל.
באינטל, שבאופן מסורתי היתה מזוהה בעיקר עם מעבדים למחשבים אישיים, הבינו לפני כמה שנים שעליהם לגוון ולהרחיב את תחומי הפעילות העסקית. קרזניץ', שעזב את החברה לפני שבועיים, נחשב למי שהוביל את המהלך הזה בהצלחה גדולה.
בניסיונות ההתרחבות שלה, אינטל שמה דגש על תחום התקשורת הסלולרית בכלל ועל טכנולוגיית ה־5G בפרט. ההשקעה הזו נועדה לסייע לאינטל לחדור לשוק המכשירים הסלולריים, ובמידה רבה גם לתעשיית הרכב האוטונומי, שיזדקק לתקשורת עוצמתית, יציבה ואמינה במיוחד.
מאינטל נמסר כי "החברה אינה עוסקת בנושאים הקשורים בלקוחותיה".
ביום חמישי הרחיבה אינטל את תגובתה. "התקשרויותיה של אינטל עם לקוחות בתחום ה-5G ומפת הדרכים של החברה בתחום זה לא השתנו לשנים 2018 עד 2020. אנו נותרים מחוייבים לתוכניות ולפרוייקטי ה-5G שלנו".
מאפל לא נמסרה תגובה עד למועד סגירת הגיליון.