יועצי בטיחות יפצו משפחת הרוג בבניין
בית המשפט קיבל טענת קבלן כי על ממונה הבטיחות להשתתף בפיצוי ליורשי פועל שנהרג, והטיל על "אילן כרמון בטיחות" לשלם כ־200 אלף שקלים מהסכום
ממונה בטיחות ישלם פיצוי למשפחת פועל בניין שנהרג באתר בנייה שבו נשכר לתת את שירותיו, כך הכריע לאחרונה נשיא בית המשפט המחוזי בירושלים אהרן פרקש. חברת "אילן כרמון בטיחות בע"מ" תשלם 20% מתוך 965 אלף שקל (193 אלף שקל) שנפסקו כפיצוי למשפחת ההרוג, מאג'ד עבד אללטיף ג'עאפרה, בן 25, פלסטיני מתרקומיא שליד חברון.
- עלייה של 25% במספר ההרוגים בתאונות בנייה מתחילת השנה
- מתחילת השנה: זינוק של 30% במספר מקרי המוות של פועלי בניין
- ההפקרות באתרי הבנייה נמשכת: פועל נהרג בבסיס קציעות
תאונות העבודה הקטלניות באתרי בנייה גברו בשנים האחרונות. גם החמרת הסנקציות של משרד העבודה נגד קבלנים המתרשלים בבטיחות, הכוללת קנסות מינהליים של מאות אלפי שקלים וסגירת אתרי בנייה, עדיין אינה מניבה תוצאות, כאשר בחציון הראשון של 2018 בלבד כבר נהרגו 20 פועלים בתאונות בענף. בעוד שעד כה נהוג היה להצביע על הקבלן כאחראי הראשי והבלעדי למקרי המוות כעת מצביע פסק הדין על גורם נוסף החולק אתו את האחריות — ממונה הבטיחות, חברת “אילן כרמון בטיחות” במקרה זה.
שיטות ודוחות לקויים
מפסק הדין עולה כי בנובמבר 2013, עבד ג'עאפרה כברזלן באתר בנייה ברחוב ירמיהו בשכונת רוממה בירושלים בפרויקט לבניית תשעה בנייני מגורים של חברת "תנובת הארץ וירושלים בע"מ", שאותו ביצעה עבורה החברה הקבלנית "שייקה אלה". בעת עבודתו באתר נשמטה מידיו של אחד מעובדי הטפסנות ששהה בקומה ה־11 תבנית במשקל של כ־60 ק"ג, שברה את מעקה הבטיחות ונחתה על ראשו של ג'עאפרה שנהרג במקום.
בעקבות התאונה, תבעה משפחתו של ההרוג את חברת “שייקה אלה” ונפסקו לה תשלומי פיצויים של 965 אלף שקל. בתביעת צד ג' שהגיש הקבלן נגד כרמון טען כי חלק מהאחריות לתאונה חלה גם עליה, בשל שורה של מחדלים שהתגלו בדיעבד בעבודתה. ביניהם: נוהל הבטיחות לתבנית נכתב רק אחרי התאונה; דוחות לקויים שנערכו על ידה ולא התייחסו לשיטות עבודה לקויות; היא לא תדרכה את העובדים בעניין התבניות ושינועם ועוד.
מנגד טענה כרמון, כי אין מקום להטיל עליה את האחריות כיוון ששימשה רק כיועצת בטיחות ולא מונתה רשמית כאחראית על הבטיחות באתר. עוד טענה כי הקבלן מינה מנהל עבודה לא מוסמך, שלא היה מודע לתקנות הנדרשות ויצר מערך של קבלני משנה שפעלו ללא תיאום עם יתר הגורמים.
חיי אדם על הכף
"הגעתי למסקנה, כי יש מקום לקבל את ההודעה נגד כרמון ולהטיל עליה אחריות יחסית לתאונה". כתב השופט פרקש בפסק דינו. "כרמון מילאה את אחד התפקידים החשובים במסגרת פרויקט בנייה שמטרתו העיקרית היא בטיחות בעבודה ושמירה על חיי העובדים והנמצאים באתר העבודה. במקום בו חיי אדם מונחים על הכף, אם סברה כרמון כי אין באפשרותה לבצע את עבודתה... היה עליה לסיים את התקשרותה מול הנתבעת".
עם זאת הדגיש השופט כי שני הצדדים התרשלו בתפקידם. "התנהלותם הרשלנית של הצדדים... מהווה הפרה של חובתם כלפי התובע והיא זו שהובילה לאירוע התאונה", נכתב. לגבי החברה המבצעת קבע השופט כי התרשלה כאשר לא גידרה את השטח ולא עשתה שימוש במנוף לשינוע התבניות.
מפסק הדין עלה כי לחברת כרמון היו מקרים נוספים בה נתבעה בהיותה ממונה או יועצת בטיחות. במקרה אחר נתבעה על ידי עובד שנפגע מחבית שנפלה מגג בניין. גם שם נפסק כי תישא ב־30% מתשלום הפיצויים. במקרה נוסף, נהרג עובד כאשר קרסה עליו תבנית יציקה וגם בו הטיל עליה בית המשפט תשלום 20% מהפיצוי.