$
חדשות הבריאות

מניעת התעללות במאושפזים חסרי ישע: החוק להצבת מצלמות במוסדות סיעודיים צובר תאוצה

החוק המחייב בתי חולים גריאטריים ומוסדות סיעודיים בהתקנת מצלמות עבר בקריאה ראשונה. היעד: השלמת המשך החקיקה עוד במהלך מושב הכנסת הנוכחי

יונתן סידון 09:5805.07.18

בשיתוף מערכת זירת הבריאות

 

האם במסגרת המאבק למניעת התעללות במאושפזים קשישים וחסרי ישע יחויבו בתי החולים הגריאטריים והמוסדות הסיעודיים בישראל להתקין ולהפעיל בתחומן מצלמות? בימים האחרונים אישרה הכנסת בקריאה ראשונה את הצעת החוק הממשלתית להצבתן של המצלמות לשם הגנה על חסרי הישע. כעת עובר החוק לדיונים במסגרת ועדת העבודה, הרווחה והבריאות של הכנסת.

 

ממשרד הבריאות נמסר כי לבקשתו של סגן שר הבריאות יעקב ליצמן ובתיאום עם יו"ר הוועדה, ח"כ אלי אלאלוף (כולנו), סוכם לפעול להשלמת המשך החקיקה עוד במהלך מושב הכנסת הנוכחי.

ח"כ אלי אללוף (כולנו), יו"ר ועדת העבודה, הרווחה והבריאות של הכנסת   ח"כ אלי אללוף (כולנו), יו"ר ועדת העבודה, הרווחה והבריאות של הכנסת צילום: נמרוד גליקמן

 

הרתעה, בקרה, ענישה

הצעת החוק היא פרי עבודה משותפת של כמה משרדי ממשלה ובהם משרד הבריאות ומשרד המשפטים. בראשית הצעת החוק נכתב בין היתר: "בעת האחרונה התפרסמו באמצעי התקשורת כמה אירועים שבהם תועדו מקרי התעללות קשים ואכזריים כלפי מאושפזים קשישים בבתי חולים סיעודיים מצד הצוות המטפל. בעקבות אירועים אלה, החליט שר הבריאות לפעול לתיקונה של פקודת בריאות העם, במטרה להעניק לו סמכות לחייב בתקנות כל בית חולים שבו מחלקה המיועדת מעצם טבעה לאשפוז חסרי ישע, להתקין ולהפעיל מצלמות לשם הגנה על חסרי הישע המאושפזים בה".

 

על פי הצעת החוק, התקנת המצלמות נועדה להשיג שלוש מטרות עיקריות: "הרתעה שתסייע במניעת פגיעת במאושפזים, איתור מקרי פגיעה באמצעות בקרה שוטפת ויכולת שימוש בתיעוד פגיעה שקרתה – וזאת לצורך חקירה וענישה".

 

בהמשך הצעת החוק צוין: "מוצע לקבוע כי המצלמות יותקנו במחלקות האמורות בבית החולים, הן במרחב המשותף לכלל המאושפזים במחלקה והן במרחב הפרטי, ויופעלו באופן המאפשר השגחה בכל זמן שבו המאושפז שוהה במחיצת מטפל וככל הניתן בזמן זה בלבד".

 

 צילום: Bru-nO/Pixabay

 

"התקנת המצלמות תסייע בהבטחת שלומם של הקשישים"

"זהו צעד מבורך לטובת האוכלוסייה המבוגרת השוהה במוסדות לקשישים", הדגיש ח"כ יעקב ליצמן (יהדות התורה), סגן שר הבריאות. לדבריו, "אני מצפה מהכנסת להעביר את החוק במהרה גם בקריאה שנייה ושלישית. קואליציה ואופוזיציה כאחד". ליצמן הוסיף עוד: "אנו נדאג יחד עם חברי הממשלה לתקצוב דחוף של הנושא. אסור שתמונות כאלו יחזרו. אנחנו נכבד ונבטיח את הביטחון של הסבים והסבתות שלנו".

 

ח"כ אלי אללוף (כולנו), העומד בראש ועדת העבודה, הרווחה והבריאות של הכנסת, התייחס גם הוא לנושא ואמר: "אני מברך על הצעת החוק החשובה הנותנת מענה למקרי ההתעללות שנחשפו באחרונה כלפי קשישים בבתי חולים סיעודיים. התקנת המצלמות תסייע בהבטחת ביטחונם ושלומם של הקשישים – ההורים של כולנו. יתרה מכך, להצבת המצלמות יש תפקיד מניעתי ולא רק ביקורת לאחר מעשה. הצבת המצלמות תסייע לפיקוח על המטפלים הסיעודיים והידיעה כי הדברים מצולמים תסייע להכוונת התנהגות ולמיגור התנהגות אלימה מלכתחילה. בנוסף, יש להבטיח כי רק הגורמים המוסמכים שקיבלו הדרכה והרשאה מתאימה יהיו רשאים לצפות במצלמות וכי המעקב אחר המצולם יהיה בתדירות גבוהה וזאת להבטחת ביטחון הקשישים, והכל תוך שמירת פרטיותם".

 

 

לכתבות נוספות היכנסו אל זירת הבריאות >>

x