תנובה עתרה לבג"ץ: חייבו את כחלון לייקר את מוצרי החלב שבפיקוח ב-3.4%
בעקבות התנגדות שר האוצר להעלות את מחיר מוצרי החלב בפיקוח, למרות המלצת ועדת המחירים, עתרה נגדו תנובה לבג"ץ. בעתירה טוענת החברה כי הימנעות כחלון מחתימה על צו הפיקוח על המחירים, מפרה את הוראות החוק, שלפיהן על המחיר המפוקח לשקף את עלויות ייצור המוצר שתחת פיקוח
סירובו של שר האוצר משה כחלון להעלות את מחיר מוצרי החלב שבפיקוח, בהתאם להמלצת ועדת המחירים, הניע את תנובה לפעולה חריגה. החברה הגישה היום (ג') עתירה לבג"ץ בדרישה להורות לכחלון לחתום על צו עדכון מחירי מוצרי החלב המפוקחים המורה על העלאתם ב-3.4%.
- מי ייקבע את מחיר החלב? התפוצצה הפגישה בין הרפתנים לאוצר
- קרב האינטרסים על החלב: חשש במסווה של לוחמנות
- טרה עתרה לבג"ץ נגד העלאת מחיר המטרה, אבל הדיון לא ימנע ההתייקרות הקרובה
בעתירה נטען כי הימנעות משרד האוצר מחתימה על צו הפיקוח על המחירים, מפרה את הוראות החוק, לפיהן על המחיר המפוקח לשקף את עלויות ייצור המוצר המפוקח.
עוד נכתב בעתירה: "הימנעות מעדכון מחיר מוצרי החלב שבפיקוח סותרת את החובה להבטיח תשואה נאותה להון המושקע בייצור המוצר שבפיקוח ולא מאפשרת למחלבות לקבל מחיר נאות עבור מוצרי החלב שבפיקוח המיוצרים על ידן. העלאת מחיר המטרה היטיבה עם יצרני החלב (הרפתנים) הממוקמים בראשית שרשרת הפיקוח; ואולם מהלכים אלה נעשים על חשבונן ובמימונן הכפוי של המחלבות. זאת, באופן מוטה ותוך התעלמות בוטה וקיצונית ממגבלות סמכותו של שר האוצר ומן החובה לשקול במסגרת מכלול שיקוליו גם את החובה להבטיח תמורה נאותה למחלבות.
"הימנעות שר האוצר מקבלת החלטה בדבר עדכון המחיר המפוקח של מוצרי חלב שבפיקוח, כאשר שר החקלאות אימץ זה מכבר את המלצת ועדת המחירים, עשויה ללמד כי החלטתו לא נשענת על אדנים מקצועיים ורלוונטיים וטעמיה אינם עניינים", נכתב בעתירה.
ברקע הדברים, עלייה מתמשכת במחיר המטרה, אשר הסתכמה מאז תחילת 2017 בכ-6.6% והמחיר עלה ל-1.99 שקלים לליטר. בשבוע שעבר עתרה טרה לבג"ץ בבקשה לצו מניעה להעלאת מחיר המטרה. השופט נעם סולברג לא נתן את הצו המבוקש ודרש את תגובת הצדדים עד ליום ראשון הקרוב.
מאז נמנעה מועצת החלב לפרסם רשמית את מחיר המטרה העדכני לרבעון בטענה כי משרד המשפטים דרש להמתין עם צעד זה עד לדיון בבג"ץ. ניתן להעריך כי אם המשבר בענף לא יפתר ביומיים הקרובים, יאוחד הדיון בשתי העתירות.
נבחן מתן סובסידיה זמנית לרפתנים
בנסיון להגיע לפתרון, כינסו אתמול אנשי האוצר בראשות סגנית הממונה על התקציבים עדי חכמון בשיתוף מנכ"ל משרד החקלאות שלמה בן אליהו את הרפתנים לדיון בנקודות המחלוקת בטיוטת ההסכם לסדרה ענפית בשנים 2025-2020. הדיון התקיים לאחר שפגישה שנערכה בין הצדדים יום קודם לכם התפוצץ על רקע סירובם להתגמש.
במסגרת ההבנות המתגבשות, בוחנים הצדדים מתן סובסידיה זמנית לרפתנים, בהיקף של עשרות מיליוני שקלים, אשר תתחלף את העלאת מחיר המטרה ב- 8.23 אגורות שנרשמה אתמול. מהלך מסוג זה אמור לתת מענה לכאורה לרפתנים, אולם הסכמתם לו, תטיל עליהם את האחריות לשבירת מנגנון התכנון הענפי. זאת ועוד, מהלך זה ישאיר את המחלבות לספוג את התייקרות החלב הגולמי שנרשמה מתחילת 2017 ועד כה.
על רקע זה, פנתה אתמול תנובה לוועדת המחירים בדרישה שתעביר את הפיקוח על המחירים לרמה נמוכה יותר. במכתב ליו"ר ועדת המחירים באוצר, לכפיר בטט, כתבה החברה: "תנובה מצפה מוועדת המחירים לעשות שימוש בכל סמכות חוקית העומדת לרשותה על מנת להבטיח כי המחיר של מוצרי החלב שבפיקוח יעודכן בהתאם להמלצתה ב-3.4%. זאת לרבות בדרך של שינוי רמת הפיקוח על מוצרי חלב או בדרך של תיאום פנים ממשלתי לשם ביטוח או השעיה של העליה במחיר המטרה על להעלאה במקביל של המחיר של מוצרי החלב שבפיקוח".
במקביל, זימן בן אליהו כל אחת מהמחלבות לדיון שיתקיים מחר, בנסיון לשלב את האינטרסים שלהן בהסכם הענפי שיחתם. זאת באמצעות שינוי במנגנון הפיקוח על המחירים עם העברתו לחובת דיווח בלבד וכן על ידי הגבלת פתיחת היבוא הכלולה בהסכם עם הרפתנים.