אורן סמדג'ה: "אני מרגיש כאילו אני שולט באימון בג'ויסטיק"
הג'ודוקא האולימפי אורן סמדג'ה מתאר בראיון ל"כלכליסט" את ההתנסות שלו עם טכנולוגיית הספורט של המאה ה-21. כיצד הכלים החדשים עוזרים בהכנת ספורטאים לתחרויות? ומה הוא חושב על שופטי הוידאו?
במכון וינגייט לוקחים ברצינות שילוב של טכנולוגיה בספורט ומביאים אותה לידי ביטוי בהצלחות על המגרש. קפצנו לבקר בבניין לספורט הישגי שבמכון, שם פגשנו באמצע אימון הבוקר האינטנסיבי את אורן סמדג'ה, מדליסט אולימפי בעבר ומאמן נבחרת ישראל בג'ודו בהווה שתחת ניהולו הקפדני הצליחה הנבחרת לייצר לנו מדלית ארד באולימפיאדת ברזיל 2016 ואלוף אירופה כחול לבן בתחרות שהתקיימה בישראל מוקדם יותר השנה.
כנס "כשטכנולוגיה וספורט נפגשים" יתקיים ב-10ביולי במתחם לאבס במגדל שרונה עזריאלי.
לפרטים והרשמה לחצו כאן
"באליפות אירופה האחרונה אפשר לראות איך שגיא מוקי העפיל לגמר בזכות החלטה של שופטי הוידאו, טכנולוגיה שקיימת כבר ארבע שנים בענף, ופסקו עבירה ליריב", כך מספר לנו סמדג'ה בהתלהבות ומוסיף: "לפעמים התנועות של התרגילים כל כך מהירות ששופט לא מספיק להבחין, לפעמים זה פוגע בזרימה של המשחק אבל אנחנו כמובן מעדיפים שהספורט יהיה מדויק יותר. קח לדוגמא את הגול של מראדונה עם היד, היום זה לא היה עובר".
פרט לשיפוט, השימוש בווידאו הפך למשמעותי מאוד כהכנה לספורטאים לפני התחרות: "באולימפיאדה האחרונה עשינו ניסוי, ריכזנו מידע בטבלאות שכולל חולשות וחוזקות של המתמודד שלנו וכך גם של היריב, וידענו שבקרב של אורי ששון בחצי הגמר, המתמודד מולו, טדי ריינר, מתחיל להתעצבן אחרי 2 דקות בהם הוא נכשל לייצר נקודות לזכותו ואז הוא נעשה פחות יעיל, וזה היה ממש ככה בזירה". למרות שבפועל ששון הפסיד בקרב הזה, סמדג'ה יודע להעריך את המידע החיוני שאספו ועשו בו שימוש מושכל.
"הוועד האולימפי בישראלי הוא זה שרוכש את הציוד לספורטאים והוא זה שמממן את החלק הארי של החלק המדעי", כך לפי מולי אפשטיין, המנהל המדעי של הוועד האולימפיה הישראלי. "שמחתי לראות שההליך שהתחלנו מחלחל לשטח ושהמאמנים מאמינים בשילוב המדע בספורט", אמר.
"היום, בזכות היוטיוב ומאגרי וידאו שקיימים בכל מקום, ברגע שמסתיימת הגרלה ואנחנו יודעים מי המתמודדים מולנו בתחרות הקרובה אנחנו ניגשים לחפש קרבות מצולמים שלהם ולנתח מהלכים כדי לצבור מידע על היריב", כך אומר לנו טל פליקר המדורג כרגע שלישי בעולם בקטגוריית משקל של עד 66 ק"ג.
פריצקר מדגיש שהטכנולוגיה עוטפת את הספורטים לאורך כל היום, וגם בלילה: "יש לנו בסמארטפון אפליקציה שמחוברת כל הלילה למכשיר שמנטר את השינה שלנו וככה המאמנים מודדים את טיב השינה שלנו ויודעים לא להעמיס עלינו באימון ביום למחרת במידה והשינה לא הייתה טובה, כך נמנעים מפציעה".
המאמן סמדג'ה מחבק את הטכנולוגיה בחום ומצר על כך שהיא לא הייתה בשימוש קודם לכן: "הייתי יכול להתגבר מהר יותר על פציעות שהיו לי בעבר או בכלל להימנע מהן אם היו לרשותי את הכלים שיש היום לספורטאים שלי, בגלל זה אני מבין כמה הטכנולוגיה חשובה ותורמת לענף".
אורן סמד'גה ודוברים נוספים יתארחו וועידת כלכליסט "כשטכנולוגיה וספורט נפגשים" בשתתקיים ביום שלישי ה-10 ביולי 2018 במתחם האירועים של לאבס בקומה ה-60 של מגדל עזריאלי שרונה בתל אביב