גרוניס: צריך חוק מסים חדש, כמו הרפורמה בחדלות הפרעון
נשיא בית המשפט העליון לשעבר על חוק חדלות פירעון: כדי לשקם חייבים, דרוש שינוי תפיסתי של השופטים
נשיא בית המשפט העליון לשעבר אשר גרוניס אמר שיש צורך להחליף את פקודת המסים כמו שהוחלפו חוקי פשיטת הרגל המנדטוריים בחוק חדלות פירעון. לדבריו, "יש לנו פקודת מס הכנסה שעברה מאות תיקונים. לטעמי צריך לעשות גם שם עבודה יסודית ולהחליף הפקודה בחקיקה יסודית".
גרוניס אמר את הדברים בכנס שארגן משרד המשפטים במכון ון ליר בירושלים לרגל העברת חוק חדלות פירעון בתחילת השנה. מדובר ברפורמה מרחיקת לכת בדיני פשיטת הרגל, המשתרעת על מאות עמודים וסעיפים שהעברתה ארכה לוועדת החוקה של הכנסת כשלוש שנים.
- גרוניס יגשר בין אליעזר פישמן, ילדיו, הבנקים ורשות המסים
- בראש ההרכב שידון בקובלנה נגד השופטת פוזננסקי: אשר גרוניס
חוק חדלות פירעון מנסה לשנות את הגישה של מערכת המשפט מענישת חייבים לשיקומם והחזרתם למערכת הכלכלית. כן הוא מנסה להגדיל את החלק שמקבלים הנושים הקטנים בעיקר ספקים בחובות. את הרפורמה העבירו המשנה ליועץ המשפטי לממשלה לשעבר עו"ד אבי ליכט וכן עו"ד ספי זינגר. בדיון ציינו הדוברים ששניהם סיימו להעביר את הרפורמה ועזבו את המשרד.
גרוניס התריע על העובדה שתיקונים קודמים בחוקי פשיטת הרגל שניסו להוביל לשיקום חייבים התקבלו בחוסר התלהבות על ידי בתי המשפט. "אני חושש שיש לנו בעיה לא פשוטה כי צריך לבוא שינוי תפיסתי. לא מספיק שבחוק נאמר מה שנאמר אלא כל המעורבים כולל השופטים, גם אלה שהגישה של החוק איננה תואמת את האידאולוגיה שלהם חייבים לעשות שינוי".
שרת המשפטים איילת שקד ציינה שההצלחה להעביר את החוק הענק מראה כמה חשוב שממשלה תחזיק קדנציה שלמה. היא הודיעה שהמשרד מכין בימים הקרובים תקנות שיסדירו את הליך שיקום החייבים וכן מינוי נאמנים "בדרך שוויונית ושקופה". אחת הטענות העיקריות כנגד חוק חדלות פירעון היא שהוא אינו מסדיר את הבעיה של מתן פירוקי החברות הגדולים לאותם עורכי דין.