ה-VAR חדשני, משבש ומגוון
האם הנבחרות הגדולות יסבלו לטווח הארוך בגלל הסיוע הטלוויזיוני לשיפוט (VAR)? על פניו, ככה זה נראה במונדיאל הנוכחי
המונדיאל הנוכחי רצוף הפתעות, כשבראשן ההדחה המוקדמת של נבחרת גרמניה,והכמעט הדחה של ארגנטינה. אנשי מקצוע רבים מנסים להסביר בדיעבד את הסיבות להפתעות ולחולשות של החזקות; ניתוחים מעמיקים על הרכבים, שחקנים, דינמיקה בין שחקנים, היבטים לאומיים ועוד. אבל נדמה שבמונדיאל הזה אפקט ההפתעה עלה מדרגה. כן, כולנו ידענו על הסטטיסטיקה העגומה של הנבחרות המובילות בעולם שלא עברו מוקדמות במונדיאלים הקודמים (ספרד, איטליה, צרפת ועכשיו גרמניה), אך הדבר לא מנע ממחקרים מלומדים ומסוכנויות ההימורים לדרג את גרמניה לפני המונדיאל בצמרת הרשימה.
לצד עלייה בגרף ההפתעות, המונדיאל הנוכחי הוא הראשון בו הוכנסה מערכת ה-VAR (Video assistant referee) שעושה רושם שמשפיע על עלייה במספר הפנדלים, יותר חופש ברחבה ועלייה כתוצאה מכך בסיכוי להבקעה ממצבים נייחים.
טרנדים משותפים
האם יש קשר בין שני הטרנדים? יכול מאוד להיות שכן.
השנה 1997, פרופ' קלייטון כריסטנסן מאוניברסיטת הווארד מביא לעולם את המושג "חדשנות משבשת" וקונה לו תהילת עולם אקדמית ועסקית. בקצרה, המונח "חדשנות משבשת" מסביר כיצד חדשנות טכנולוגית מסייעת לשחקנים קטנים להצליח ולאיים על השחקנים הגדולים ובכך משבשת את הסטטוס קוו של השוק הקיים. תיאורה זו סייעה להסביר כיצד נוקיה הגדולה נפלה במעבר לסמארטפונים, איך קודאק לא הסתגלה לעידן הצילום הדיגיטלי והגיעה עד פשיטת רגל, ועוד דוגמאות נוספות שהמחישו כי מספיק שינוי קטן שיערער וישבש את ההגמוניה של הגדולות ויצמיח חברות קטנות.
נשמע מוכר? זו לא הקבלה מלאה כיוון שהשינוי של ה-VAR לא הגיע כמובן מהצד של הנבחרות הקטנות אלא כשינוי מוכתב מלמעלה של פיפ"א, אבל העיקרון של "שיבוש" שוק בעקבות הכנסה של טכנולוגיה חדשה הוא עיקרון דומה. אנחנו עדיין בשלב בו מנסים להבין כיצד ה VAR משפיע על המשחק אבל מתחיל להיות ברור שהוא מערער על הקיים ומייצר הזדמנות למשהו חדש. עבור הנבחרות הקטנות מדובר למעשה בהזדמנות; נבחרות אלו לא בהכרח מנצלות יותר טוב את החידוש, אבל החידוש הזה כשלעצמו מעין "טורף את הקלפים", וכאשר נטרפים הקלפים זה נחמד יותר למי שהחזיק קלפים פחות טובים. הכנסת ה-VAR לא מסבירה ישירות את ההתרסקות של גרמניה אבל כן ניתן להגיד שה-VAR כנראה מגדיל את הסבירות שאירועים מפתיעים כאלו יקרו כאשר משהו חדש נכנס לזירה ומייצר שינוי.
חשוב לציין שהטיעון של הכתבה הוא טיעון לוגי אבל יש להוכיח אותו אמפירית, מלאכה לא פשוטה בגלל הקושי להוכיח "הפתעה" בדיעבד. זה יכול להוביל לשורת מחקרים שיבדקו האם הכנסה של שינוי חוקתי כלשהו שהשפיע על המשחק (שינוי קו השלוש בכדורסל, האיסור על השוער בכדורגל לתפוס כדור שנמסר אליו מההגנה וכיוב') מייצר בטווח הקצר הפתעות גדולות יותר כתוצאה מהערעור על המצב הקיים. בכל אופן, ההיבט היישומי מעניין יותר כי בסופו של דבר יש כאן יישום ברור – כאשר יש שינוי צפוי, צריך לתרגל את השינוי כדי להבין את המשמעויות שלו ולהתרגל אליו. נשמע פשוט, לא? כנראה שלא - האם הנבחרות הקפידו לארגן משחקי אימון עם ה-VAR? האם נבחרות בדקו כיצד הטכנולוגיה השפיעה על המשחק בליגות בגרמניה ואיטליה שם בוצע פיילוט של המערכת באופן שיטתי ונרחב? האם הנבחרות היו עסוקות בהתאמת חלקים מהמשחק שלהן לשינוי החדש?
למיטב ידיעתי, לא רק שהנבחרות לא היו עסוקות בזה אלא כל עולם הכדורגל היה עסוק בהשפעה הצפויה של ה-VAR על השופטים ולא על המשחק עצמו. זה מוזר, לא? משתנה רכיב במערכת, אתה לא יודע איך הוא ישפיע אבל במודע מעדיף להתעלם ממנו כדי למצוא עצמך מופתע מההשלכות של הנושא בזמן אמת. נשמע מוכר? גם קודאק ונוקיה שהוזכרו בתחילת הכתבה לא ייחסו חשיבות לטכנולוגיה החדשה ומצאו את עצמן מחוץ לסיפור. במלים אחרות, זה יכול לקרות לכולם, אלא שבמקרה של הכדורגל הכל היה צפוי, ואפשר היה להסיק מהפיילוטים שנערכו בעולם ולייצר יתרון תחרותי מלמידה זו.
חדשנות משבשת
תיאוריית ה"חדשנות המשבשת" זכתה בהמשך לביקורות רבות, כאשר אחת הביקורת היא שהמחקר התמקד בתעשיית כונני הדיסק בשנות ה-80, שוק שבו הארגונים החזקים שעסקיהם שובשו ממשיכים כיום להוביל (חברת סיגייט), והקטנות המצליחות (המשבשות) נעלמו מהשוק לאורך השנים. ביקורת זו חשובה כיוון שניתן ללמוד ממנה ש"שיבוש" של שוק מערער על הסטטוס קוו באופן זמני, ומי שחזק ביכולת הלמידה וההתאמה למציאות משתנה יישאר חזק לאורך זמן גם אם חווה ירידה זמנית כאשר "נטרפו הקלפים". לאור זאת, יהיה מעניין לראות לקראת השלבים הבאים האם יש נבחרות שמשנות משהו מסגנון המשחק שלהן כדי למנף את הטכנולוגיה החדשה. איך בדיוק? להגביה יותר לרחבה ממצבים נייחים כיוון שכל תפיסה של השחקן מזוהה בבירור, להעלות בהרכב חלוצים גבוהים שאזור המחייה שלהם הוא רחבת היריב, לשלוח יותר שחקנים לרחבת היריב במצבים נייחים, ועוד. זו גם ההזמנה של כתבה זו - לנסות לראות אם נבחרות משנות משהו מהמשחק שלהן כדי לבחון את יכולת הלמידה וההתאמה שלהן למציאות החדשה. בתחרות עסקית, ספורטיבית ואבולוציונית החזק ששורד הוא זה שיודע להתאים עצמו למציאות משתנה.
הכותב הוא יועץ ארגוני בספורט ובחברות עסקיות