מונדיאל 2018
נבחרת אנגליה מציגה: לכבוש ממצב נייח - ולנוח
6 מ-8 השערים של אנגליה במונדיאל הגיעו ממצב נייח. שבע הערות על הניצחון הגדול של נבחרת שלושת האריות על פנמה
1. כ-15% מהשערים בכדורגל מועדונים מובקעים ממצבים נייחים. זאת למרות שבין 40% ל־50% מהזדמנויות ההבקעה בכדורגל מגיעות ממצבים נייחים, שהם, בעצם, הזדמנות להתקפה קולקטיבית על רחבת היריבה. כך שלהיות בעל ארסנל גדול של תרגילים שאפשר לעשות במצב נייח, בעיטה חופשית, קרן או אפילו הוצאת חוץ, זה יתרון משמעותי על קבוצות שלא מתמקדות בעניין.
- שוב מרמים? השחקנים הרוסים מובילים את המונדיאל במרחק ובמהירות
- כדורגל משחקים 95 דקות ואז...
- הכדורגלן שארה"ב מתייחסת אליו כמו אל איראן
כמו כן, לפי מומחה המצבים הנייחים האיטלקי גי'אני ויו (Gianni Vio), מצבים נייחים יכולים להגדיל את הסיכוי לנצח ב־30%. לויו יש מאות תרגילים שהוא משתמש בהם, ולפי הניתוחים שלו, "מצב נייח, חלוץ של 15 שערים בעונה".
2. גארת' סאות'גייט, מאמן אנגליה, מכיר את כל הסטטיסטיקות הללו. הוא נובר בהן ויודע את חשיבות המצבים הנייחים. לפי ג'ונתן נורת'קרופט מ"הטיימס", המאמן למד תרגילים מענפים שונים כדי לקבל רעיונות למצבים נייחים, ואת הריצות שהוא עשה מדי יום עד שנפל וכתפו יצאה מהמקום, הוא הקדיש למחשבה על מצבים נייחים. המצב הנייח מלווה את סאות'גייט כל הקריירה. כבלם הוא היה צריך להגן ממצבים נייחים מול החלוצים הטובים בעולם, ולמגזין "פור-פור-טו" אף כתב טור מסייע למאמנים חובבנים על "איך להתמודד עם מצב נייח". "כשהייתי שחקן, רובי פאולר (חלוץ ליברפול לשעבר) היה מחכה עד שהבלם היה מסתכל על הכדור ואז היה עושה את התנועה המפתיעה", גילה סאות'גייט. ללא ספק, זה אחד מהטיפים הרבים שהעביר לשחקניו בנבחרת האנגלית.
3. אנגליה של סאות'גייט הגיעה למונדיאל הזה - בו יותר מ-45% מהשערים מובקעים ממצבים נייחים - מוכנה מאוד למצבים הנייחים שלה. מצבים שאין ספק שבנבחרת האנגלית סבורים כי הם מעניקים להם יתרון גדול על היריבות. סאות'גייט ושחקניו עבדו קשה כדי להגיע מתואמים. באימון במרץ, על פי דיווח של "הדיילי מירור", הם עשו תרגיל 28 פעמים רצופות אבל החמיצו כל אחת מההזדמנויות. העיתון כינה את הניסיונות הללו "מביכים". ואולם נראה שאם רוצים להגיע לרמה גבוהה חייבים "להביך" באימון כמה שיותר פעמים. להיות מובכים באימון זה בטח טוב יותר מאשר לעשות את מה שרוי הודג'סון עשה ביורו 2016, כאשר נתן להארי קיין להרים את הקרנות של אנגליה "בשביל להפתיע" את היריבות. מי שסייע לאנגלים לעבוד על הסיומת שלהם בכלל ועל הסיומת שלהם במצבים נייחים הוא אלן ראסל, מאמן חלוצים מיוחד שאולי לא היה חלוץ מבריק בעצמו, אבל למד על התמחות באימון ב-NFL. נראה שאנגליה הביאה רעיונות למצבים נייחים מכל העולם כדי לכבוש את העולם.
4. אנגליה כבשה את שני שעריה הראשונים בטורניר ממצבים נייחים. קיירין טריפייר, המגן הימני שמרים את רוב הכדורים במצבים הנייחים, הוא יצרן ההזדמנויות המוביל במונדיאל. נגד פנמה אנגליה כבשה 4 מ-6 שעריה ממצבים נייחים. כן, אנגליה כבשה 6 שערים. כשכבשה את השני שלה היום, זו היתה הפעם הראשונה מאז 2006 שהיא כובשת מעל שער אחד ביותר ממשחק אחד במונדיאל; כשכבשה את הרביעי זו היתה הפעם הראשונה שהיא כובשת 4 שערים במשחק במונדיאל מאז הגמר ב-1966 נגד גרמניה. כשכבשה את החמישי - זו היתה הפעם הראשונה בהיסטוריה שאנגליה כובשת חמישה שערים במשחק אחד במונדיאל. כשכבשה את השישי - זה כבר היה יותר מאשר כבשה במונדיאל 2010 ובמונדיאל 2014 יחד. בקיצור, היסטוריה.
5. אנגליה כבשה את הראשון מתרגיל קרן שנראה כאילו נלקח מעולם הכדורסל - כולל חסימה של אשלי יאנג לג'ון סטונס שנכנס לרחבה ללא בלם עליו בזמן שהבלמים של פנמה עסוקים עם חבריו החסונים להתקפה. השער השני נכבש על ידי הארי קיין מפנדל, השלישי מתרגיל מבריק של ג'סי לינגארד וראחים סטרלינג - הראשון של אנגליה במונדיאל מהשדה. הרביעי הגיע מתרגיל נוסף ממצב נייח. ראחים סטרלינג היה זה שאמור לכבוש, אבל פספס; ואולם, כחלק מהתרגיל, ג'ון סטונס היה תוכנית הגיבוי לסטרלינג וכבש את השני שלו. השער החמישי גם כן היה מפנדל של קיין, ואת השישי קיין כבש בטעות אחרי שבעיטה של רובן לופטוס צ'יק פגעה בו.
6. קיין כבש 30 שערי ליגה העונה ופספס את מלכות השערים בזכות העונה ההיסטורית של מוחמד סלאח (32 שערים). במונדיאל הזה נראה שהוא הולך חזק על מלכות השערים. יש לו כבר חמישה והוא האנגלי הראשון שכובש שלושער במונדיאל מאז שג'ף הרסט עשה את זה בגמר 1966 וגארי לינקר עשה זאת נגד פולין ב-1986. אפרופו פולין, קיין הוא השחקן הראשון שכובש שני צמדים בשני המשחקים הראשונים שלו בטורניר המונדיאל מאז שגז'גוז' לאטו עשה זאת עבור פולין ב-1974. הוא השני שכובש שני צמדים משחק אחר משחק במונדיאל הזה אחרי רומלו לוקאקו הבלגי אתמול. האחרון שעשה זאת לפני המונדיאל הנוכחי? דייגו מראדונה ב-1986. יש לו חמישה שערי מונדיאל ב-144 דקות. לשם השוואה, לליאו מסי יש חמישה שערי מונדיאל ב-1,444 דקות.
7. פנמה חגגה בתום התבוסה, מאחר שפליפה באלוי כבש את השער הראשון של האומה במונדיאל. ועוד נגד אנגליה. הוא השלישי הכי מבוגר שכובש שער במונדיאל (37 ו-12 יום). רק גונאר גרן השבדי (37 ו-236 יום) ורוז'ה מילה הקמרוני (42) היו מבוגרים ממנו. השער ההיסטורי מאוד מרגש, והאוהדים הפנמים חגגו וכך גם השדר, אבל זה גורם לאנשים לגרד את הראש. מה הקשר שלהם לטורניר הכדורגל הנצפה ביותר בעולם? וכמה עוד פנמות כאלה נקבל במונדיאל של 48 קבוצות?