מונדיאל 2018
הכדורגלן שארה"ב מתייחסת אליו כמו אל איראן
ייתכן מאוד שרפא מארקס המקסיקני הוא לא רק השחקן השלישי בלבד שהופיע בחמישה מונדיאלים, הוא גם הראשון בהיסטוריה שמשחק במונדיאל כשהוא מוחרם כלכלית על ידי ארה"ב
בדקה ה-74 בניצחון של מקסיקו על גרמניה עלה למשחק רפא מרקס בן ה-39 וכך עשה היסטוריה והפך לשחקן השלישי בלבד שעלה לשחק בחמישה מונדיאלים שונים. מארקס הצטרף למועדון המצומצם שכולל את אנטוניו קארבחל המקסיקני (ברזיל 1959, שווייץ 1954, שבדיה 1958, צ'ילה 1962 ואנגליה 1966) ולותר מתיאוס, אגדת הכדורגל הגרמני (ספרד 1982, מקסיקו 1986, איטליה 1990, ארה"ב 1994 וצרפת 1998). מרקס עצמו השתתף בטורנירים שנערכו ביפן ובדרום קוריאה ב-2002, בגרמניה 2006, בדרום אפריקה 2010, בברזיל 2016 ובטורניר הנוכחי. ואולם, בניגוד לאגדות האחרות - מארקס לא היה יכול לעשות דבר פשוט כמו לשתות מאותם בקבוקים ממותגים שמהם שותים חבריו לקבוצה. גם נאסר אליו לחגוג את האירוע כשברקע הלוגואים של הספונסרים של המונדיאל.
- המונדיאל מחליש את המשטר האיראני מבפנים
- המונדיאל מתקיים ללא חלק מהספונסרים הגדולים ביותר
- פנדל, שער עצמי, קרן? כדורגל יכול לחיות על תזונה דלה של אירועים מרגשים בודדים
הסבר:
מארקס נמצא ברשימה השחורה של משרד האוצר של ארה"ב. לפי האשמות - שלא הוכחו - מארקס סייע לקרטלי סמים מקסיקניים להלבין כספים ולכן הוטלו עליו סנקציות שאוסרות על חברות אמריקאיות ואנשי עסקים להיקשר אליו בכל צורה. על פי הערכות, למארקס אכן היו קשרים עסקיים וחבריים עם ראול פלורס הרננדס, אחד מראשי הקרטל. הסנקציות הוטלו עליו כחלק מהחוק האמריקאי שמוכר כ- Kingpin Act. או בקיצור, כפי שהאמריקאים הטילו סנקציות על איראן - מה שמונע מנייקי להעביר ציוד ספורטיבי לשחקני נבחרת איראן, שקיבלו ממנה ציוד עד הסנקציות - הם הטילו סנקציות על מארקס בעצמו. מה שהופך אותו לגוף כלכלי שרוב החברות הגדולות בעולם לא יכולות לעשות איתו עסקים.
מארקס, אחד מהמנהיגים של נבחרת מקסיקו בעשורים האחרונים, לא יכול להתאמן עם אותם הבגדים כמו חבריו לקבוצה, הוא לא יכול להצטלם עם הספונסרים של המונדיאל או של הנבחרת. ובשביל להגיע למונדיאל הוא ויתר על כל סוג של תשלום מהתאחדות הכדורגל המקסיקנית - אפילו לא אש"ל או בונוסים. פיפ"א הנחתה צוותי תקשורת לא לראיין אותו. ואם הוא מרואיין, אז להסתיר כל ספונסר של הארגון. הכל כדי לא להסתבך עם האמריקאים. כמו כן, עובדים אמריקאים של פיפ"א לא יכולים ליצור קשר כלשהו עם מארקס - אפילו אם הדבר נועד רק ללוות אותו למסיבת עיתונאים או לצילום.
כמו כן, לפי פרסום של הניו יורק טיימס, מקסיקו קיבלה 1.5 מיליון דולר מפיפ"א דרך בנקים שאינם קשורים למערכת הפיננסית של ארה"ב - כדי לא להסתבך. ההתאחדות לכדורגל המקסיקנית מסרה לבלומברג כי "עשתה התאמות" כדי להתאים את עצמה לסיטואציה. "אנחנו לוקחים ברצינות את הצעדים של משרד האוצר האמריקאי והתאמנו את הפעולות שלנו במונדיאל כך שלא יפגעו בחוקי הסנקציות של ארה"ב", כך לפי התאחדות הכדורגל המקסיקנית, לה יש קשר ישיר גם עם זרוע השיווק של הכדורגל האמריקאי, Soccer United Marketing.
מארקס, ששיחק בעבר בברצלונה וגם בניו יורק רד בולס, לא יכול להוציא כסף מבנקים שמחזיקים בכספו ובעלי קשר כלשהו עם ארה"ב. הנכסים שלו בארה"ב וחלק מהם שבמקסיקו, כולל תשעה בתי ספר לכדורגל, הוקפאו או הוחרמו, ועורכי הדין שלו עובדים כדי לפתור זאת.
ומה מרקס אומר על העניין? הוא לא אומר הרבה - אם בכלל. הוא אחד מהמנהיגים הוותיקים בקבוצה שצריכה מנהיג. הוא לא השתתף במשחקי ידידות בארה"ב - כי אסור לו להיכנס למדינה. ספונסר שכן יצטלם עם מארקס עשוי לספוג קנס של 1.5 מיליון דולר עד 10 מיליון דולר. עבודה עם מארקס עשויה להוביל למאסר של 30 שנה. חברות לא אמריקאיות - כגון פומה ואדידס (המלבישה של מקסיקו) יותר רגועות בקשר למארקס ולשימוש בדמותו אבל בכתבות שעשו עליו אף חברה לא רצתה להגיב.
מארקס, אחד מהכדורגלנים הפופולריים ביותר במקסיקו, עומד בלחצים כרגע. יהיה מרתק לראות אם יצליח לקחת את מקסיקו מעבר לשמינית הגמר ואולי גם לזכות ב"שחקן המשחק" - תואר במיתוג של אנהויזר-בוש, חברת הבירה האמריקאית - שמחולק על סמך הצבעת הקהל. ייתכן מאוד שהקהל המקסיקני, רק בשביל לעצבן את האמריקאים, יצביע עבורו.