ועידות ניו יורק 2022 ועידת ישראל-יוון לונדון 2023 ניו יורק 2024 כלכלה ירוקה כנס מיליון להייטק Power in Diversity הוועידה הלאומית לאנרגיה פינטק 2022 עתיד הרפואה ועידת הנדל"ן 2021 פינטק 2023 TECH TLV שבוע הסטארטאפים 2023 HealthTech משפיעות על הכלכלה The next big thing כנס כלכלת הקנאביס ועידת האנרגיה 2022 פינטק דיסקונט פריפריה טק חדשנות באשראי שבוע הסטארטאפים 2024 Banking AI Mentor Class מקומי.קום 2024 פורום היוניקורנס 2022 ארכיון הוועידות The Hi-Tech Effect Meet&Tech ועידה לאומית לתשתיות אי-קומרס 2021 Agrifood Tech כנס הגיוון הכלכלית הלאומית 23 כנס יזמים ותעשיינים פורום היוניקורנס שבוע הסטארטאפים 22 כנס האיקומרס IPM SUMMIT Expanding Horizons FoodTech2023 שוק ההון 2024 AISRAEL 2024 כנס התחדשות עירונית Israeli Climate Awards המוח האוטיסטי איקומרס 2022 השקעות גלובליות כנס הענן והדאטה שוק ההון 22 TechTLV2022 Innovation Cocktail Work after Work הפורום הכלכלי ערבי כנס ביטחון המזון מיאמי 2024 ניו יורק 2021 כנס השירות 2022 גיימינג 2022 טוקיו 2023 כנס אחריות סביבתית כלכלת הנדל"ן כנס האנרגיה Roadshow Event כנס סייבר 2022 ClimateTech תחזיות 2024 מובילות את ישראל שבוע החדשנות 2022 גיימינג 2023 אקדמיה שעובדת כנס מוסדיים FOODTECH 2022 GeoInt360 שבוע החדשנות Tech@Work לוגיסטיטק Open Banking שש אחרי המלחמה כנס בילינסון לחדשנות טק עצמאות גיימינג 2024 PropTech ecommerce 360 Tech on the Beach ועידת החוסן הישראלי הייטק 2022 כנס המטרו 2023 ועידת האנרגיה 2021 צמיחה בעולמות האשראי RoadShow Event 23 כנס AI לונדון 2024 ביטחון אנרגטי Let's Talk Cyber כנס כלכלת המחר הכלכלית הלאומית 22 נגישות בטוחה Early on the spot משלחת העסקים לפריז TechTLV2024 הכלכלית הלאומית 24 Future of Higher Education לונדון 2022 Work Tech השקעות בראי גלובלי כנס הצמיחה שוק ההון 2023 מפתחים בחזית 2023 +Startup בטיחות במקומות עבודה +Startup Let's Talk Fintech ליברליות אונליין ניהול פיננסי השקעות ופיננסים כנס החלל 2024

ראיון כלכליסט

"לישראלים יש מנטליות של יזמים סדרתיים"

ג'ים וואנג, מנהל השקעות בכיר בתאגיד הסיני פוסון אומר כי היזמים הישראלים ישירים ולא חוששים מהקמת חברות חדשות; וואנג: "כמשקיע - קל יותר לנהל משא ומתן עם הישראלים"

אופיר דור, סין 16:0120.06.18

”הישראלים הם אנשים מאוד ישירים. בניגוד לסינים שרוצים להיות מנומסים ואפילו בניגוד לאמריקאים, בישראל אתה לא צריך לנחש מה אנשים חושבים. הם יגידו לך“, אומר ג‘ים וואנג, מנהל השקעות בכיר בתאגיד ההשקעות הסיני פוסון (Fosun).

”מבחינתי הישירות היא יתרון, כי הזמן של משקיעים רציניים הוא יקר ועדיף לנו לשמוע ישר האם משהו עומד למכירה או לא והאם המחיר שהצעת נכון או לא“.

 

תאגיד פוסון שנסחר בבורסה של הונג קונג לפי שווי של כ-18 מיליארד דולר הוא אחת מחברות ההשקעה הסיניות האקטיביות ביותר בשוק הבינלאומי.

 

פוסון רכשה ב-2015 את רשת המלונות קלאב מד ב-1.1 מיליארד דולר ושנה מאוחר יותר הפכה לבעלת המניות המובילה בבנק הפורטוגלי הגדול ביותר הנסחר בבורסה Millennium BCP.

 

זרוע הפארמה של התאגיד, פוסון פארמה, רכשה בשנה שעברה 74% מהשליטה בחברת גלנד פארמה ההודית תמורת 1.1 מיליארד דולר. אם זה לא מספיק, פוסון גם מחזיקה בקבוצת הכדורגל וולברהמפטון וונדררס (וולבס), שתחזור בעונה הבאה לפרמייר ליג באנגליה.

 

מלון קלאב מד בסיציליה מלון קלאב מד בסיציליה צילום: קלאב מד

 

בישראל עלתה פוסון לכותרות לאחר שסיכמה על קניית השליטה בחברת הביטוח ”הפניקס“ מקבוצת ”דלק“ ב-2015 תמורת 1.8 מיליארד שקל. העסקה לא אושרה על ידי המפקחת על הביטוח בעקבות היעלמותו המסתורית של יו“ר פוסון, המליארדר גואו גואנג‘צאנג, לשלושה ימים לאחר החתימה.

 

גם ללא רכישה זו, פוסון ביצעה מספר עסקאות משמעותיות בשוק הישראלי. בהן רכישת אלמה לייזרס (כיום סיסרם מדיקל) תמורת 240 מיליון דולר ב-2013, רכישת חברת הקוסמטיקה אהבה ב-2016 תמורת כ-80 מיליון דולר והשקעת עשרות מיליוני דולרים בחברת הפינטק בונדאיט. אשתקד גם הובילה פוסון השקעה של 30 מיליון דולר במיטראסיסט - סטארט-אפ ישראלי בתחום מסתמי לב.

 

וואנג הגיע לפוסון לפני כשנה והוא אחראי על ההשקעות בתחומי תחבורה, לוגיסטיקה ומסחר אלקטרוני. מאז שנכנס לתפקיד הוא עדיין לא ביצע עסקה בישראל. ”ניסיתי אבל לא הצליח“, הוא צוחק.

 

למרות זאת, את השוק הישראלי הוא מכיר היטב, גם הודות לתפקידו הקודם כסגן נשיא בבנק ההשקעות האמריקאי H.C. Wainwright & Co, שם עסק בגיוסים ובהנפקות של חברות ישראליות וביקר פעמיים בארץ.

 

וואנג יהיה אחד הדוברים בוועידת החדשנות וההשקעות ישראל-סין הרביעית Innonation שתערך ב-4-2 ביולי בעיר ג‘וחאי במחוז גוואנגדונג בדרום סין. בוועידה יפגשו חברות טכנולוגיה ישראליות עם משקיעים ומקבלי החלטות סינים.

 

ג'ים וואנג, מנהל השקעות בכיר בתאגיד הסיני פוסון ג'ים וואנג, מנהל השקעות בכיר בתאגיד הסיני פוסון

 

”הישראלים רוצים למכור את כל האחזקות“

 

מלבד הישירות, מוצא וואנג עוד יתרון ישראלי. ”ליזמים הישראלים יש מנטליות של יזמים סדרתיים וברגע שיש להם רעיונות חדשים הם לא יהססו להקים חברות חדשות“, הוא אומר. ”המשמעות היא שאם מציעים להם את המחיר הנכון, הישראלים נכונים יותר למכור את החברה שהקימו בהשוואה ליזמים סינים. כמשקיע קל יותר לנהל משא ומתן עם הישראלים“.

 

לדברי וואנג, ”בגלל שבסין אין הרבה חדשנות ופיתוח, אז השווי של חברות טכנולוגיה יהיה גם הרבה יותר גבוה מאשר של חברות מקבילות ישראליות“.

 

אילו חסרונות יש לעבודה מול יזמים ישראלים?

”הרבה פעמים היזמים הישראלים רוצים למכור את כל האחזקות ולא להמשיך לנהל את החברה. כיוון שיש להם מנטליות של יזמים סדרתיים, ברגע שהמחיר שמציעים להם עולה על הציפיות, הם רוצים למכור ולעבור לפרויקט הבא.

 

"הסינים מעדיפים יזמים שישארו מעורבים ויעזרו להם לנהל את החברה או לעשות אינטגרציה של הטכנולוגיה. לחברות סיניות לא קל לנהל עובדים בחברות ישראליות ומערביות בגלל פערי השפה והתרבות, והן חוששות מזה. מהניסיון שלנו גילינו שהמפתח להצלחה הוא לרכוש חברות עם הנהלה חזקה שנשארת במקומה. אם קנינו בנק בפורטוגל אנחנו רוצים שפורטוגלים ימשיכו לנהל אותו ולא סינים“.

 

הולכים בעקבות עליבאבא

 

ההשקעות והרכישות שמחפש כרגע וואנג קשורות בעיקר לחברת הלוגיסטיקה הענקית של קבוצת עליבאבא, צ‘איניאו (Cainiao), שגם בה לפוסון יש אחזקות. ”מייסד עליבאבא ג‘ק מא הצהיר שהוא רוצה להגיע למצב שכל חבילה בתוך סין תגיע ליעדה בתוך 24 שעות, וכל חבילה שנשלחת מסין או לסין תגיע תוך 72 שעות“, מסביר וואנג.

 

”כדי להגשים את החזון הזה, צ‘איניאו בונה עכשיו רשת של מחסנים ומערך שליחויות מסביב לעולם, וג‘ק מא הצהיר שהוא ישקיע בכך 100 מיליון יואן. אנחנו מנסים להקדים את הגל הענק הזה ולהשקיע בטכנולוגיות שצ‘איניאו תשתמש בהן כמו רובוטים שיחליפו עובדי מחסנים או משאיות אוטונומיות. אנחנו מחפשים גם השקעות במוצרים חקלאיים, כי אם ניתן יהיה לקבל חבילה כל כך מהר הסינים יאכלו הרבה מוצרים מיובאים“.

 

מייסד עליבאבא ג'ק מא מייסד עליבאבא ג'ק מא צילום: בלומברג

 

 

מה מקבלות חברות ישראליות או מערביות אחרות שאתם משקיעים בהן מלבד הכסף עצמו?

”בוא תראה מה קרה לחברות שפוסון קנתה עד היום. אלמה לייזרס הפכה לחברה הישראלית הראשונה שהונפקה בהונג קונג, ודרכנו קיבלה גישה לכל השוק הסיני. אנחנו מחזיקים בפוסון פארמה, שהיא אחת מחברות ההפצה הגדולות של מוצרי פארמה סין, ולכן הכנסנו אותה למערכת ההפצה שלנו. אותו דבר עשינו עם חברת הפארמה ההודית שקנינו. זה טוב לכולם כי כך החולים הסינים מקבלים גישה לתרופות חדשות.

 

"כשרכשנו את קלאב מד לא היו לה בכלל מועדונים בסין, והיום המספר שלהם רק הולך וגדל. האסטרטגיה שלנו היא לקחת חברות זרות ולעשות להן מיתוג בסין, זה משהו שחברות ישראליות צריכות לקחת בחשבון. בסוף של דבר אתם לא מדינה גדולה וזה יתרון אדיר עבורן להעביר את הטכנולוגיה משוק קטן של 8-7 מיליון בני אדם ל-1.4 מיליארד“.

 

אתה רואה הזדמנות לחברות ישראליות בתחום המתפתח של בינה מלאכותית (AI) בסין?

”לסין יש היום אוכלוסיה מזדקנת, והיא כבר לא המקור לעבודה זולה שהיתה פעם. אלו שינויים גדולים שקרו בחמש השנים האחרונות. אנחנו משקיעים ב-AI כדי להאיץ את הפרודוקטיביות ולדעתי לישראלים יכולה להיות הזדמנות לקצור פירות בשוק הסיני“

בטל שלח
    לכל התגובות
    x