בלעדי לכלכליסט
טדי שגיא במו"מ מתקדם לרכישת קבוצת סקאל ב־35 מיליון שקל
העסקה נעשית במסגרת הסדר חוב - האחים סולי ומאיר סקאל שייסדו את החברה יעבירו לבנקים 7‑8 מיליון שקל. חיים סקאל, בנו של סולי, ימשיך לנהל את החברה גם תחת שגיא. שגיא לא מעוניין בפעילות הצעצועים של סקאל, שעדיין עומדת למכירה
טדי שגיא קרוב לחתימה על עסקה לרכישת קבוצת סקאל בהסדר חוב מול הבנקים. ל"כלכליסט" נודע כי במסגרת העסקה שגיא יעביר לבנקים כ־35 מיליון שקל במזומן בתמורה לנתח ממניות החברה. חיים סקאל, בנו של אחד ממייסדי הרשת סולי סקאל, יישאר לנהל את החברה ויקבל אופציות לרכוש לפחות חלק מהמניות בחזרה.
המיליארדר טדי שגיא בוחן בתקופה האחרונה כמה רכישות בישראל. לדברי גורמים בענף, כניסתו לתחום הקמעונאות נחשבת למעט מפתיעה.
- טדי שגיא מימש חלק ממניות דקסיה - ורשם רווח של כ-150 אלף שקל
- אחרי שמכר את בראק אן וי: טדי שגיא רכש בניין במרכז לונדון במיליארד שקל
- טדי שגיא השקיע 6.5 מיליון דולר ב-Actiview
עוד נודע ל"כלכליסט" כי חובותיה של סקאל לבנקים עומדים על 70 מיליון שקל. סקאל אינה עומדת בפירעון החובות זה כמה שנים והבנקים החליטו לפעול מולה. בנק לאומי מחזיק בכ־50% מהחוב, הפועלים בכ־35% ומזרחי־טפחות בכ־15%.
הבנקים ימחקו במסגרת ההסדר יותר מ־15 מיליון שקל מהחובות. במסגרת המגעים בין הצדדים שגיא גם היה אמור לרכוש גם את פעילות הצעצועים של החברה, אבל לבסוף החליט לוותר עליה. פעילות זו תימכר בנפרד תמורת כ־15 מיליון שקל, אם כי כרגע אין בה מתעניינים רציניים.
האחים מאיר וסולי סקאל יתרמו להסדר החוב כ־7‑8 מיליון שקל. בתמורה, הם עשויים להמשיך להחזיק בחלק קטן מהמניות.
החולשה של החברה היתה סוד גלוי בשוק הקמעונאות. למרות זאת, בראיון ב־2015 הצהיר חיים סקאל: "נחזיר את כל החובות". סולי סקאל עשה מאמץ גדול להחזיר את חובותיו ובעשר השנים האחרונות אף החזיר לבנקים כ־700 מיליון שקל.
מחזור של 1.5 מיליארד שקל
בעבר, לפני שנקלעה לקשיים, סקאל היתה אימפרית עסקים ישראלית. החברה, שהוקמה בשנות ה־70, שלטה בחנויות הדיוטי פרי בארץ, ברבע מענף קמעונאות החשמל ובעשור הראשון של המילניום גילגלה מחזור של 1.5 מיליארד שקל.
ביוני 2005 הגיעה הקריסה, שנחשבת לאחת הגדולות בתולדות שוק הקמעונאות הישראלי. לקריסה קדם רצף של אירועים שפגעו בחברה: נתב"ג 2000 נפתח באיחור של חמש שנים, האינתיפאדה השנייה השפיעה לרעה על העסקים ואירועי הטרור של 11 בספטמבר פגעו בתיירות. במקביל, הממשלה החליטה להוריד מכסים על יבוא מוצרי חשמל, שבשיאם הגיעו ל־80%. תחילה הם הורדו ל־40% ולאחר מכן ל־12%, ועל חלק ממוצרי החשמל המכס בוטל כליל. בעקבות אירועים אלה הקבוצה איבדה חלק גדול מהונה ונאלצה לסגור את רשת סקאל אלקטריק, שבשיא הפעילה 26 חנויות, וכן את חנויות הדיוטי פרי שלה.
בעבר החזיקה הקבוצה בזכיינות של קבוצת ארכדיה העולמית, עם המותגים TOPMAN ,TOPSHOP, דורותי פרקינס ומיס סלפרידג'. בנוסף הפעילה את רשת A&F, שמכרה המותג אברקרומבי אנד פיץ' והחזיקה במותגים או'ניל וקוויק סילבר.
בקיץ 2013, קבוצת אלשרד רכשה מידי סקאל את המותג טומי הילפיגר, שהכניס כ־17 מיליון שקל בשנה. לפי הערכות, סקאל קיבלה בתמורה 20 מיליון שקל. בתחילת 2015 מכרה 67% מפעילות מותגי ארכדיה לקבוצת גולף תמורת 37.5 מיליון שקל.
כיום הקבוצה פעילה בתחום האופנה, ההנעלה והצעצועים. מחזור הפעילות שלה מוערך ב־200 מיליון שקל והיא מחזיקה בחנויות דיוטי פרי בנמל התעופה בחיפה ובנמל אשדוד.
החברה־הבת הרווחית
סקאל מחזיקה באמצעות החברה־הבת SBN בין היתר בזיכיון לשיווק אופנת ראלף לורן, פולו ג'ינס, נעלי קדס, נאוטיקה, קנת קול, דונה קארן, בבה, גסט, פיילס ועוד. סקאל מחזיקה ב50% מ־SBN, כאשר ב־50% הנותרים מחזיקה חברת נעלי בריל הבורסאית. המחזור של SBN עמד ב־2017 על 155 מיליון שקל. עם זאת, מדובר בירידה בהכנסות לעומת שנים קודמות. ב־2016 הכניסה SBN כ־159 מיליון שקל וב־2015 הכניסה כ־161 מיליון שקל. החברה אחראית לרוב הכנסות סקאל, הנאמדות ב־200 מיליון שקל.
SBN היא חברה רווחית. לפי דו"חות בריל, הרווח התפעולי שלה ב־2017 עמד על 14 מיליון שקל. הרווח הנקי לא מצויין בדוחות אולם לפי הערכות הוא הגיע למיליון עד 2 מיליון שקל.
תחום הצעצועים, שלא נכלל בעסקה, כולל את רשת סקאל טויס, שמחזיקה בחנויות הצעצועים בנמלי התעופה בישראל וכן מייבאת צעצועים, בעיקר של חברת Mattel, יצרנית הצעצועים הגדולה בעולם.
המיליארדר שגיא ממקד את עסקיו בתחום הנדל"ן, לאחר שמימש חלק מהותי מחברת פלייטק שאותה הקים ושעסקה בהימורים באינטרנט. שגיא הוא גם הבעלים של קמדן מרקט בלונדון ושל נכסים נוספים באנגליה, גרמניה ובישראל.