ועדת הכספים מאיימת בהוראת שעה שתאפשר ייקור החלב לצרכן בלי חתימת כחלון
כל חברי הוועדה תומכים בהעלאת מחיר החלב ב-3.4% כפי שהמליצה ועדת המחירים, אלא ששר האוצר כחלון לא חתם עדיין על המסמך, כמתחייב, למרות ששר החקלאות תומך בכך
הסכמה של כל חברי ועדת הכספים של הכנסת לכך שיש להעלות מחירי מוצרי חלב בפיקוח, הובילה את יו"ר הוועדה משה גפני להודיע לחברת הוועדה ח"כ מירב בן ארי (כולנו) למסור לראש מפלגתה שר האוצר משה כחלון, כי בפניו עומדות 3 אפשרויות.
- כחלון צריך לראות מבעד למחיר
- שר החקלאות: אחתום על הצו להעלאת מחירי החלב שבפיקוח - בתנאי שכחלון יצטרף
- הרפתנים והאוצר במו”מ על גיבוש עסקת חבילה
ואלה הן האפשרויות: לחתום על המלצת ועדת המחירים להעלות מחירי מוצרי החלב שבפיקוח ב- 3.4%, להעלות את המחיר בשיעור נמוך יותר של כ- 3%, או שיאלץ להתמודד עם הוראת שעה שתקבע כי המחיר לצרכן יעלה בהתאם להעלאת מחיר המטרה וללא צורך בחתימת שרי האוצר והחקלאות.
קודם לכן אמרה ח"כ בן ארי, כי הנושא קרוב לפתרון: "מתנהלים מגעים לסיים את הטיפול במחיר החלב, ששר החקלאות יחתום על המלצת ועדת המחירים ויעביר את זה חתום לכחלון ונסיים עם העניין".
ברקע הדברים, התייקרות מתמשכת של מחיר החלב הגולמי מאז 2017, אשר הובילה בחודש מרץ האחרון להמלצת ועדת המחירים להעלאת המחירים לצרכן ב-3.4%. ההמלצה הועברה לשרי האוצר והחקלאות הנדרשים לחתום עליה כדי שתכנס לתוקף, אלא שלמרות נכונות שר ההקלאות אורי אריאל לעשות כן, כחלון התעלם עד כה מההמלצה.
בדיון בוועדה אמר נציג משרד האוצר כי נושא החלב והמלצת הוועדה מצויות על סדר יומו של השר כחלון והוא צפוי לסיים את הטיפול בנושא.
מנכ"ל תנובה אייל מליס, שזכה לגיבוי מלא מצד כל חברי הוועדה והמשתתפים בדיון, טען כי החברה לא תוכל להמשיך לקיים את עצמה במתכונת הנוכחית ללא העלאת המחיר לצרכן. "לא ניתן להתמודד עם מדינה שלא מכבדת הסכמים. מחירי החלב ירדו בשנים האחרונות ב-6% וההמלצה של אותה ועדה להוריד את המחיר פעמיים - אומצה, והתאמנו את עצמנו למציאות החדשה. אבל כשהוועדה המליצה השנה להעלות את המחיר ב-3.4%, מתעלמים מהמלצתה".
מליס הוסיף כי העלאת המחיר לצרכן ב-3.4% לא מפצה על ההפסד שנגרם לתנובה מאז 2017 אותו העריך בכ-150 מיליון שקל. "אם המחיר לצרכן לא יעלה, עד סוף השנה תגיע תוספת התשלום של תנובה לרפתנים לכ-200 מיליון שקל. מחיר המטרה יעלה ביולי בעוד 9 אגורות ואין חברה שיכולה ולספוג זאת. אתם צריכים לעזור לנו להתמודד עם זה ולהבין שלא מדובר בגריפת רווחים עודפים אלא בפיצוי על ההפסדים".
מליס חתם את דבריו בבקשת עזרה: "התעשייה הישראלית היא חלק מבשרה של המדינה ואני מבקש את עזרתם להתקיים בכבוד ולא שעננת בחירות תטיל חשש על יכולתנו להתקיים ולקיים את המחויבות שלנו לעובדים ולרפתנים".
אל מליס הצטרף אחיאב שמחי, יו"ר ועד עובדי תנובה, שתקף את שטראוס וטרה על שאינן עומדות בחזית המאבק להעלאת מחירי המוצרים המפוקחים: "להיות מנהיג זה לגלות אומץ. לא ייתכן שכחלון יחתום על הורדת מחיר כשנוח לו, ויתמהמה וימרח כשלא נוח לו, והעובדים שלנו ישארו בחוסר ודאות. האגורות שנלחמים עליהן כאן זאת הפרנסה של העובדים שלנו ולא ייתכן שישחקו איתנו. אנחנו מבקשים לאשר את העלאת המחיר ולתת לכל התעשייה מענה. תנובה היתה לאורך כל שנות קיומה של המדינה בכל מלחמה ובכל נקודה ברחבי הארץ. לא ראיתי את המתחרות שלנו עושות זאת".