משקיעים במטבעות דיגיטליים? אלו הכללים שחייבים לזכור
רכשו מחברה רשומה, סחרו רק בזירת מסחר מסודרת, הימנעו מעסקאות במזומן ובחנו את היבטי המס. לפניכם כללים מומלצים להתנהלות נכונה למשקיעים בענף המטבעות הדיגיטליים
מעבר לשערי המטבע התנודתיים ולסגנון המסחר הספקולטיבי, גם יחסם של רשויות המס, הבנקים, רשות ניירות ערך וגופים נוספים בישראל ובעולם למטבעות הדיגיטליים משתנה וצפוי להשתנות עוד מספר פעמים, עד שיוסדרו באופן סופי כלל הנושאים הכלכליים והמיסויים סביב המסחר והחליפין במוצר חדש זה.
משקיעים רבים בענף ה'מטבעות הדיגיטליים' נתקלו לאחרונה במכתבי דרישה מרשויות המס שמטרתם בירור חבות המס שלהם וחלקם אף קיבלו הודעה כי נפתח להם תיק עוסק מורשה ברשות המסים.
במטרה להימנע מטעויות, להלן רשימת כללים מומלצים להתנהלות נכונה למשקיעים בענף המטבעות הדיגיטליים:
רכשו מחברה רשומה: הקפידו לרכוש מטבעות דיגיטליים רק מחברות ייעודיות בעלות רישיון "נותן שירותי מטבע" הנתונות לפיקוח משרד האוצר והימנעו מרכישה מאנשים פרטיים.
סחרו רק בזירת מסחר מסודרת: הקפידו על מסחר בזירות מסחר מסודרות, כדוגמת בורסות בישראל ו/או בחו"ל הנתונות לפיקוח הדוק וכפופות לכללי רגולציה, לרבות חקיקה בדבר איסור הלבנת הון והימנעו ממסחר מול משקיעים פרטיים.
הימנעו מעסקאות במזומן: מומלץ להימנע מעסקאות מזומן בתחום ובמקרה שהמסחר נעשה מול אדם פרטי, מומלץ לבצע את המסחר באמצעות העברה בנקאית ולהקפיד לשמור תיעוד מתאים (מספר העברה ומספר העסקה של הבלוקציין).
בחנו את היבטי המס: מומלץ לבחון את היבטי המיסוי הרלבנטיים קודם לביצוע המסחר במטבע הדיגיטלי. יש לשים לב כי ככל שמדובר בעסקאות בעלות סממנים עסקיים (לפי המבחנים שנקבעו בפסיקה דוגמת -היקף ההשקעות, תדירות עסקאות הקנייה והמכירה, דרכי מימון לפעילות, מומחיות בתחום ועוד) הן עשויות להיות כפופות למס הכנסה, לפי מדרגות המס המקסימליות של יחידים (עד 50%), לרבות מע"מ חלף שיעור מס רווח הון של 25%.
שמרו על תיעוד: חשוב ביותר לשמור על תיעוד מתאים לצורך הדיווח לרשויות המס ולצורך הדיווח בדבר מקור הכספים לבנק, כמתחייב על-פי החוק לאיסור הלבנת הון. כך למשל מומלץ לשמור תיעוד של חשבונות בנק מפורטים באמצעותם הועברו הכספים לרכישה, צילום מסך המחשב בו תוצג המכירה והקניה, חוזים רלבנטיים, מכתב
מבהיר מהרוכש בו מפורטות דרכי רכישת המטבע, טבלאות אקסל, מיילים וכדומה.
דווחו לרשויות: חשוב להקפיד על הוראות הדיווח הקפדניות לרשויות המס, עד 30 יום מיום ביצוע העסקה.
חשוב להדגיש כי בהעדר גורם מרכזי מפקח דוגמת בנק, כפי שקיים במסחר בשוק המטבעות ה'רגילים' ומתוך מטרה להגן על ציבור המשקיעים ולאפשר מסחר הוגן במוצר פיננסי חדש זה מטילות הרשויות בישראל את חובות הדיווח והתיעוד הרגולטוריות על כתפי המשקיע הבודד. לכן, עמידה בדרישות התיעוד המקיפות של הרשויות היא קריטית בעת מתן דיווח על המסחר במטבע דיגיטלי.
נציין שגם במקרה שמדובר בסוחרים עצמאיים ופרטיים, ייתכן שרשויות המס רואות בפעילות שלהם עסק לכל דבר, לכן חשוב לבחון היטב את אופי הפעילות, למול החוקים והוראות השעה המשתנות.
הכותבת רו"ח ועורכת דין, מומחית בתחום המסים ותכנון עסקאות במשרד עורכי דין קרן זרקו זמיר