הקטר רק מאיץ: זינוק של 14% במדד ההייטק לעומת 2017
מדד חדש של התאחדות התעשייניים חושף שהזינוק בייצוא השירותים סוחף את ההייטק לשיא, בעוד יצוא הסחורות מתרחב באופן מתון מאוד
מדד חדש שמציגה התאחדות התעשיינים מציג את הגאות בענף ההייטק הישראלי, ובעיקר בענף השירותים הכולל את חברות התכנות, הייעוץ והמו"פ. מדד ההייטק, שפותח באגף הכלכלה בהתאחדות וחושב לאחור מאז 2013, זינק ברבעון הראשון של 2018 בשיעור שיא של כמעט 14% לעומת הרבעון המקביל ב־2017. התאחדות התעשיינים מרבה להזהיר מהעדפת השירותים על פני הייצור, אך דווקא היא קובעת עתה שענף השירותים מובילים לשגשוג.
המדד החדש משקלל משתנים שונים בהם תפוקת שירותי ההייטק, יצוא סחורות ושירותים, שיעור התעסוקה וגיוס ההון. הדו"ח מציין שהזינוק במדד ברבעון הראשון של 2018 משקף שיפור בכל אחד מהפרמטרים שנכללו בו. בנוסף ברור שאין מדובר בשיפור זמני, כשהמדד עולה כמעט ברציפות כבר ארבע שנים: מאז הרבעון הראשון של 2014 רק ברבעון אחד נרשמה ירידה במדד לעומת הרבעון המקביל שנה פני כן. בשנתיים שחלפו בין הרבעון הראשון של 2016 לרבעון הראשון של 2018 נרשמה עלייה של 17% במדד, ומאז הרבעון הראשון של 2014 - זינוק של 24%.
- מה המייל שלכם? אצל ההייטקיסטים שיא היוקרה הוא מייל עם שם פרטי בלבד
- יוסי ורדי על ICQ: "כשנתתי את הכסף חשבתי שזה מגוחך"
- מחמש יוצאת אחת? קרנות ההייטק מגיעות לקו הסיום ונראה שלא כולן יצליחו לגייס
השיפור אמנם נמדד בכל פרמטר, אבל כוכב הדו"ח הוא בלי ספק ענף השירותים. ייצוא שירותי ההייטק זינק ביותר מ־30% ברבעון הראשון של השנה (בהשוואה ל-2017), בעיקר הודות לצמיחה בשיעור דומה בייצוא שירותי תכנות וייעוץ. זהו המשך לעלייה החדה של כ-20% שנרשמה בתחום זה ברבעון האחרון של 2017.
מנגד, יצוא סחורות הייטק רשם עלייה מתונה הרבה יותר, של כ־4% בלבד בין הרבעון הראשון של 2017 לרבעון הראשון של 2018. יצוא ענף המחשבים והמכשור האלקטרוני והאופטי אמנם זינק ב־28%, אלא שהעלייה קוזזה בצניחה של כ־36% בייצוא כלי טיס וירידה של כ־14% ביצוא תרופות.
"התפתחות נתוני היצוא בתחילת השנה ממשיכים את המגמה של השנים האחרונות שלפיה ייצוא שירותי ההייטק תופס תאוצה, בעוד יצוא סחורות ההייטק התעשייתיות אינו מתפתח בקצב דומה", כתבו כלכלני התאחדות התעשיינים, "מגמה משליכה גם על נתוני הייצוא של כלל המשק".
יש לציין כי כאשר כלכלני משרד האוצר שהכינו את תוכנית "נטו תעשייה" הציגו עמדה דומה, בכירים בהתאחדות התעשיינים הביעו מורת רוח על כך שהייצור התעשייתי ויצוא הסחורות נזנח לטובת תחומי השירותים. אלא שהנתונים שעולים מסקירת ההתאחדות לא מותירים מקום לשאלה: שירותי ההייטק תפסו ב-2017 כבר 49% מכלל ייצוא ההייטק, לעומת 40% ב-2012 וכ-30% לפני עשור. בענף מעריכים שהשנה יחצה ענף השירותים את רף ה-50% מייצוא ההייטק התעשייתי.
לפי הסקירה של ההתאחדות, גם מרבית עובדי תעשיית ההייטק מועסקים בענפי השירותים: 50% בתכנות וייעוץ ו־17% במחקר המדעי והפיתוח.
כותבת המחקר ומנהלת תחום המחקר הכלכלי בהתאחדות התעשיינים, מילה סוויפר אמרה כי "התעשייה הישראלית משנה את פניה והופכת למבוססת טכנולוגיה עילית, המאופיינת בפריון עבודה גבוה ושכר בהתאם. תעשיית ההייטק הישראלית רשמה בתחילת השנה ביצועים גבוהים ביותר על רקע צמיחה בכל המדדים".
מירב קינן, מנכ"ל איגוד ההייטק בהתאחדות התעשיינים הוסיפה כי על אף הנתונים הגבוהים של הרבעון הראשון, "המדינה צריכה להתערב ולהקל על סטארט-אפים בתחילת דרכם במימון ורגולציה, וליצור סביבה מיוחדת עבורן".