$
כלכלה ומדיניות

מסייבר ועד דיונונים: הכירו את הכלכלה האפלה של צפון קוריאה

המשקיעים כבר על הגדרות, אבל בינתיים המשק הצפון קוריאני נותר המסוגר ביותר בעולם. גם אם תושג פריצת דרך מול ארה"ב, פיונגיאנג צפויה לאמץ את המודל הכלכלי הסיני, שמותיר את הכוח בידי המשטר

רן אברמסון, עדי ברק ותמר טוניק 08:2512.06.18

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ ומנהיג צפון קוריאה קים ג'ונג און קיימו היום (ג') בסינגפור פסגה שעשויה לשנות את משוואת הסחר העולמית.

 

 

 

התקווה לפתיחתה של הדיקטטורה החשוכה בפני משקיעים יצרה אפקט של מרוץ סוסים. "עבור רוב המשקיעים השערים היו נעולים במשך שנים, אבל האפשרות שהם יוכלו להיפתח מקרבת את כולם לעמדת הסתערות", כך לפי קיילי פרייר, מנהלת מחקר במכון האמריקאי לכלכלת קוריאה, שאמרה את הדברים אתמול ל"וול סטריט ג'ורנל".

עם זאת, פתיחת השערים עלולה גם לסכן את מעמדו של קים, שמשפחתו אוחזת בחוזקה במושכות השלטון זה עשורים. בשבועות האחרונים אף הגבירה התקשורת הממשלתית את התבטאויותיה נגד השפעות חיצוניות ובכתבה שפירסם העיתון של המפלגה המרכזית הוזהרו האזרחים מפני חברות קפיטליסטיות "הנידונות לכלייה".

אם תיכשל הפסגה, צפון קוריאה תמשיך לבסס את קיומה על סחר מוגבל עם סין וקשת של התנהלויות מפוקפקות. מאידך, אם ייפתח המסך, למשקיעים גלובליים צפויות שלל הזדמנויות, מהקמת תשתיות ועד לחציבת אוצרות טבע ששוויים מוערך ב־10 טריליון דולר. כלכליסט ממפה כיצד התנהל המפעל הצפון קוריאני עד כה, ומה עשוי לקרות מחר.

 

מצעד צבאי בכיכר קים איל סונג, בצפון קוריאה. בכירים מפיונגיאנג כבר קיימו סיור בסין כדי ללמוד מהשכנים על פריצות דרך בתחומי המדע, הטכנולוגיה והתחבורה מצעד צבאי בכיכר קים איל סונג, בצפון קוריאה. בכירים מפיונגיאנג כבר קיימו סיור בסין כדי ללמוד מהשכנים על פריצות דרך בתחומי המדע, הטכנולוגיה והתחבורה צילום: איי פי

 

כסף מזויף

מעצמה של רמאויות

 

האסימון נפל רק אחרי שהבנק הדרום קוריאני KEB Hana שכר שורה של מומחים בדצמבר 2017. שטר של 100 דולר שעורר את חשדו של עובד הסניף בסיאול היה זיוף באיכות גבוהה במיוחד - הוא החליף צבעים עם שינוי הזווית שבה הביטו בו והמרקם המעט גס של הכסף האמריקאי שוחזר במדויק - כך דיווח בשעתו היומון הדרום קוריאני "צ'וסון אילבו". הרמזים הוליכו אל צפון קוריאה, המדינה היחידה בעולם שמזייפת מטבעות רשמיים של מדינות אחרות.

 

 

 

 

בדרום קוריאה לא ידעו כמה "סופר־שטרות", כפי שמכונים הזיופים המעולים מתוצרת צפון קוריאה, כבר נכנסו לשימוש במדינתם, וגם לא מתי החלה שכנתם הצפונית להפיצם. זו לא היתה הפעם הראשונה שזה קורה. המשק המסוגר של צפון קוריאה ובידודה מן העולם הפכו את המדינה למובילה עולמית בזיוף דולר אמריקאי, יואן סיני וין יפני, שדרושים לה כדי לייבא סחורות. לפי הערכות שירותי ביון מערביים, הנשיא לשעבר קים ג'ונג איל, אביו של קים ג'ונג און, ניהל אישית את המבצע הראשון לזיוף דולרים עוד בשנות השבעים. מאז היו עוד כמה מבצעים כאלה, שהשתנו בהתאם לכדאיות הכלכלית שלהם ולמידת הלחץ הכלכלי שבה נתון המשק. מאמר שהתפרסם בכתב העת הנחשב “דיפלומט”, טען שהחזרה של צפון קוריאה לזיוף דולרים מלמד על הצלחת הסנקציות שהוטלו עליה. סיבה אחרת עשויה להיות רצונו של הנשיא הצעיר להבטיח נאמנות של המקורבים אליו.

 

 

הבוקר בסינגפור הבוקר בסינגפור צילום: גטי

השכבה המצומצמת מאוד של עשירי צפון קוריאה שמקיפה את קים לא מוכנה לוותר על החיים הטובים שאליה הורגלה, במיוחד לאחר שהתעשרה עוד יותר בעקבות שורת רפורמות שיזם קים עצמו במטרה לעודד יזמות במדינה, באופן יחסי כמובן. זיוף הדולרים הוא עוד דרך מבחינתו לשמר את המעגל הקרוב אליו מרוצה באמצעות דאגה לאספקה של מוצרי מותרות ומזון, שהרוב המוחלט של תושבי צפון קוריאה לא חולמים עליהם.

 

אפיק הכנסה נוסף של צפון קוריאה, שפותח בשנים האחרונות הוא פשעי סייבר. האקרים צפון קוריאנים ביצעו כמה התקפות מוצלחות על SWIFT, המערכת הבינלאומית להעברת סכומי כסף גדולים בין בנקים. לפי הערכות מומחי סייבר, התקפות כאלו העלימו מאות מיליוני דולרים מבנקים בבנגלדש, בפיליפינים, באקוודור, בווייטנאם, ברוסיה, באוקראינה ובפולין. שוד הסייבר הגדול ביותר המיוחס לצפון קוריאה התרחש בתחילת 2016. כ־30 הוראות להוצאת סכומים בגדלים שונים שהצטברו ליותר ממיליארד דולר הגיעו לחשבון של מדינת בנגלדש בפדרל ריזרב של ניו יורק. השודדים הצליחו להעביר לידיהם כ־150 מיליון דולר, לפני שההונאה התגלתה. לפחות חלקם, לפי חשדות ה־FBI, הגיעו לצפון קוריאה.

 

דולנד טראמפ וקים ג'ונג און דולנד טראמפ וקים ג'ונג און צילום: אי פי איי

 

עוד מקור להכנסות עבור פיונגיאנג הוא מכירת נשק וידע. לפי דו"ח שפרסם המכון למחקר וביטחון לאומי שיושב בוושינגטון, עם המדינות שרכשו נשק מצפון קוריאה נמנות קובה, נמיביה, אנגולה ואריתריאה. הכור הגרעיני שהפציצה ישראל ב־2007 בסוריה נבנה גם הוא, לפי החשד, בעזרתה של צפון קוריאה.

 

 

מסחר מוגבל

פחם, דגים ומעילים

 

מקור מפוקפק פחות להכנסות של צפון קוריאה הוא יצוא של מחצבים כמו פחם, שאחראי על 41% מכלל היצוא שלה, כך לפי נתונים שאסף המצפה לסיבוכיות כלכלית (OEC) של המכון הטכנולוגי של מסצ'וסטס (MIT). היעד המרכזי ליצוא הפחם הצפון קוריאני הוא השכנה סין. בעקבות הניסוי הגרעיני שביצעה פיונגיאנג בפברואר 2017 הודיעה סין על הצטרפותה לסנקציות שהטילה מועצת הביטחון של האו"ם על צפון קוריאה, והפסקת יבוא הפחם ממנה, כדי לגרום לה לסגת מתוכנית הגרעין.

 

עם זאת, סוכנות רויטרס דיווחה בינואר כי בידי גופי ביון מערביים ראיות לכך, שיצוא הפחם מצפון קוריאה אמנם פסק דרך הגבול היבשתי, אך המשיך דרך הים, אל נמלים ברוסיה ומשם למדינות אחרות, ביניהן גם דרום קוריאה.

 

צפון קוריאה מייצאת גם בגדים, בעיקר מעילים לגברים. לפי OEC, אלו אחראיים על 8.2% מהיצוא שלה ומהווים את מוצר היצוא השני בחשיבותו של המדינה. סין היא שותפת הסחר הכמעט בלעדית של צפון קוריאה, והיא היעד או המקור לכ־85% מהיצוא והיבוא שלה. מדינות אחרות שמקיימות קשרים כלכליים עמה הן רוסיה, תאילנד, הפיליפינים והודו, אך בהיקף זניח ביחס לסין.

 

גם מאכלי ים מצפון קוריאה משווקים בסין, זאת למרות סנקציות שהטילה מועצת הביטחון של האו"ם באוגוסט 2017 - כך על פי פרסומים ביומון המקוון “דיילי NK” הרואה אור בדרום קוריאה. על פי הדיווחים, כמויות גדולות של מאכלי ים שמקורם בצפון קוריאה הוברחו לסין והגיעו לידי רשויות המכס הסיניות לביקורת, זאת תוך עקיפת איסור היבוא שהטילה סין. צילום של סוחרים מתגודדים סביב משאיות עמוסות בדגים מיובשים מצפון קוריאה בערים סיניות שונות, לאחר ששוחררו מהמכס, תמכו בטענות הללו. התיעוד מראה סוחרים מתחרים ביניהם על הדגים, שהם מעדן מבוקש בסין אך הפכו לנדירים בעקבות הסנקציות. מקורות בדיילי NK מסרו כי מאז ועידות הפסגה שהתקיימו בחודשים מרץ ומאי בין מנהיגי שתי המדינות, סין "מעלימה עין" מהאיסורים החלים על יבוא מוצרים צפון קוריאנים, ובהם דגים, צדפות ודיונונים מיובשים.

 

שיטה אחרת שבה מכניסה צפון קוריאה מטבע זר לקופתה היא שליחת אזרחים לעבוד מחוץ למדינה. כך למשל, פועלים צפון קוריאנים הועסקו בבניית המתקנים למונדיאל ברוסיה, ולפי דיווח ב”גרדיאן” צפון קוריאנים מועסקים גם בבניית האצטדיונים לקראת המונדיאל בקטאר שיתקיים ב־2022. לפי הערכות מחלקת המדינה האמריקאית, רבבות צפון קוריאנים נשלחים לעבוד במדינות זרות בתמורה לסיוע מדיני מסוגים שונים, כמו נשק או חומרי גלם. הפועלים רשאים לשמור לעצמם רק נתח קטן מהשכר שהם מקבלים, והיתר מועבר לקופת האוצר בפיונגיאנג.

 

שליט צפון קוריאה קים ג’ונג און. אביו יזם את זיופי הדולרים שליט צפון קוריאה קים ג’ונג און. אביו יזם את זיופי הדולרים צילום: רויטרס

 

ואם זה יצליח

בייג’ינג וסיאול יסתערו

 

הנשיא טראמפ הבטיח כי צפון קוריאה תתעשר מהשקעות אמריקאיות אם תתפרק מנשקה. עם זאת, על פי הערכות אנליסטים ומומחים לצפון קוריאה, סין היא זו שצפויה להיות מנוע הפיתוח העיקרי שלה.

 

"קים נפגש עם טראמפ כי הוא רוצה שארה"ב תסיר את הסנקציות מפיונגיאנג", אמר השבוע לרויטרס ג'ון גיונג־מאו, כלכלן במכון לשילוב קוריאה. "אחרי זה, כל הכותרות ידברו רק על קים ושי". מאז חודש מרץ התקיימו, כאמור, שתי פגישות בין קים ג'ונג און ונשיא סין שי ג'ינפינג. סיור בן 11 יום שערכו בכירים מצפון קוריאה בסין בחודש שעבר, התמקד בפיתוחי ההייטק של סין בעיקר בתחום התחבורה העירונית, ובפריצות הדרך המדעיות שלה. "בהתחשב בקרבה הגיאוגרפית, במערכת הכלכלית ובגודל השוק, לשיתוף פעולה כלכלי בין סין וצפון קוריאה יש יתרונות שאין להם אח ורע במדינות אחרות", אמר לרויטרס ז'אנג אניואן, כלכלן בכיר בבנק דונגשינג סקיוריטיז הסיני.

 

בינתיים, בעיר הסינית דאנדונג שעל גבול צפון קוריאה זינקו מחירי הנדל"ן החודש ב־30% תוך ימים ספורים, זאת בציפייה להאצת המסחר בין שתי המדינות והשלמת גשר שיאפשר שינוע סחורות ביניהן.

 

גם דרום קוריאה מחכה להפשרה. נשיאה מון ג'יאה־אין מקדם בחודשים האחרונים תוכניות להידוק הקשרים הכלכליים בין הקוריאות. אלה כוללות הצעות שהגישה סיאול לפתיחת נתיב אווירי בין המדינות, מסילות רכבת וכבישים והחייאת פרויקטים תעשייתיים שעשויים לתמרץ את הצפון. כינון שלום בין הקוריאות יפתח הזדמנויות חדשות עבור התאגידים בדרום, אחרי שאלה צמצמו את פעילותם מול הצפון בשנתיים האחרונות, ברקע המתיחות הבטחונית. חברות דרום־קוריאניות בתחומי הבנייה, הטלקומוניקציה והתחבורה, כמו SK Group, יונדאי וסמסונג, תרות עתה באופן פעיל אחר השקעות ובכוונתן להסתמך על כוח העבודה הזול הקיים בצפון.

 

קפיטליזם?

תאמץ את המודל הסיני

 

גם אם צפון קוריאה תיפתח להשקעות זרות ותתחיל להשקיע משאבים באזרחיה המדוכאים, היא לא צפויה לבחור בשיטה הקפיטליסטית, שתהיה מעבר חד מדי עבור הדיקטטורה החשוכה. במקום זאת, סבורים אנליסטים כי פיונגיאנג תעבור תהליך דומה לזה שעברה סין. "המודל הסיני למעבר מכלכלה מתוכננת לכלכלת שוק הוא מודל אטרקטיבי עבור פיונגיאנג", הוסיף ז'אנג, מבנק דונגשינג סקיוריטיז. לדבריו, התהליך שהחל ב־1978 תחת הנהגתו של דנג שיאופינג, נתפס כמחולל הנס הכלכלי של סין - צמיחה אדירה תוך חיזוק אחיזת המפלגה הקומוניסטית במדינה.

 

אדם קת'קארט, מומחה ליחסי סין־צפון קוריאה מאוניברסיטת לידס, תומך בהנחה הזאת וסבור כי אם תעבור צפון קוריאה תהליך ליברליזציה, הרי שהוא צפוי להיות אטי. לדבריו, פיונגיאנג תיזהר מנטילת סיכונים פוליטיים שעלולים להתעורר כתוצאה מהקלת מגבלות על הגירה ועל המטבע המקומי.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x