$
בורסת ת"א

לוין הוציאה את כלל מהקרן של נוה ונותרה מחוץ למירוץ על כלל

באחרונה יצאה זרוע ההשקעות של כלל בראשות ענת לוין מההשקעה בקרן אגת - לאחר שבתקופת דנקנר היתה כלל המשקיעה הגדולה באגת והפסידה 60%. כעת בוועדת האיתור למנכ"ל כלל, שבראשה נוה, מובילים מתמודדים אחרים

גולן חזני 08:2211.06.18

ענת לוין, שפרשה במפתיע מכלל ביטוח בשבוע שעבר, קיבלה לפני כמה חודשים החלטה יוצאת דופן: לצאת מההשקעה בקרן ההשקעות אגת של דני נוה. כנף, זרוע ההשקעות של כלל בראשות לוין, קיבלה הזדמנות ויצאה מההשקעה בקרן. חודשים ספורים לאחר מכן, ועדת האיתור, שבראשה עומד יו"ר כלל נוה, נטתה שלא לבחור בלוין לתפקיד המנכ"ל - וזו פרשה מהחברה.

 

 

הלכה בניגוד לרוב

 

מהקמתה של אגת ב־2008 היתה כלל למשקיעה הגדולה בה. תחת שליטתו של נוחי דנקנר השקיעה כלל באגת 30 מיליון דולר: 15 מיליון מכספי הנוסטרו, 10 מיליון מהפוליסות המשתתפות ו־5 מיליון דולר מכספי הפנסיה. הפסדי הקרן עלו לכלל בקרוב ל־60% מההשקעה. בהיותה משקיע עוגן, שילמה כלל לקרן דמי הצלחה של 12.2% לעומת 20% משאר המשקיעים.

מה דעתך על מניית כלל עסקי ביטוח:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
קנייה חזקה קנייה המתן מכירה מכירה חזקה

 

הקרן סיימה שבע שנות פעילות באוגוסט 2014, ומאז הוארכה בשלוש שנים - שנה בכל פעם. הקרן, שגייסה 64 מיליון דולר, היתה הפסדית, ורשמה תשואה פנימית (IRR) שלילית של 8.7%.

 

הקרן השקיעה בתשע חברות: שלושה ביצעו אקזיטים, שתיים נמחקו וארבע נותרו בידיה, בהן שלוש עם פוטנציאל. לפני מספר חודשים פנתה הקרן למשקיעים שלה כלל; בית ההשקעות הלמן אלדובי, שהשקיע 3 מיליון דולר; הכשרה ביטוח עם 2 מיליון דולר, בנק לאומי והראל עם 5 מיליון דולר כל אחד, ופסגות עם מיליון דולר. היא העמידה בפניהן שתי אפשרויות. הראשונה, לפרק ולהנזיל את הקרן ולחלק למשקיעים את המזומנים שינבעו ממימוש כספיה בתקופת זמן לא מוגדרת. האפשרות השנייה, חלוקה בעין של מניות חברות הפורטפוליו. הקרן המליצה על האפשרות הראשונה. בשני המקרים הקרן מפסיקה לגבות דמי ניהול, אולם באפשרות הראשונה היא גובה דמי הצלחה, בעוד שבאפשרות ב' המשקיע יקבל אותם.

 

 

מימין: ענת לוין ודני נווה מימין: ענת לוין ודני נווה צילומים: אוראל כהן, עמית שעל

 

 

כל המשקיעים בחרו באפשרות א'. כולם - חוץ מכלל ביטוח. את ההחלטה הובילה לוין. גורמים שהיו בסוד ההחלטה סיפרו שהיא לא האמינה במודל של הקרן וביכולות שלה, והעדיפה לצאת עם המניות ולקבל אותן כדיבידנד בעין על פני לאפשר לקרן לנהל אותן.

 

התגובה של כלל, שנמסרה כמה שבועות לאחר המקרה בעקבות פניית כלכליסט, היתה: "בעקבות פניה שקיבלה החברה ממנהלי הקרן, שלפיה תקופת הקרן עומדת להסתיים, הוצעו למשקיעים שתי חלופות: הראשונה, חלוקה בעין של הנכסים, והשנייה, טיפול במימוש הנכסים על ידי מנהלי הקרן. ועדות ההשקעה וועדת הביקורת של כלל ביטוח בחרו בחלופה השנייה, בעיקר מתוך רצון למנוע ניגוד עניינים לנוכח העובדה שמייסד הקרן הוא דני נווה - יו"ר כלל ביטוח”.

 

מעורבות מוגבלת

 

קרן אגת להשקעות בחברות ביומד ומכשור רפואי ביקשה לגייס 100 מיליון דולר אך גייסה 64 מיליון בלבד. היא הוקמה על ידי נוה וצחי ברנר, שעזב לאחר שנה והוחלף על ידי חנן שניידר. בשלב זה החזיק נוה ב־100% מהשותף הכללי בקרן, וב־2009 מכר מחצית לאיש הביטוח רוני דווידוף.

 

ב־2011 עזב שניידר ובמקומו מונה אריאל מוזס. ב־2013 רכש נוה בחזרה את מניותיו מדווידוף. כשמונה ליו"ר כלל ביטוח פנתה זו לאוצר בשאלה כיצד לנהוג: כיצד נוה ינהל קרן שהחברה שבראשה הוא עומד היא משקיע העוגן שלה? באוצר וברשות שוק ההון הנחו כי ההשקעה בקרן תיחשב כ"חריגה פסיבית" מתקנות ההשקעה ביחס לכספי עמיתים; נקבעו מגבלות לדמי ניהול והצלחה של העמיתים בקרן. נקבע שהמניות של נוה יועברו לנאמנות ותוגבל מעורבותו בקרן.

 

מכלל נמסר כי אין שום קשר בין המועמדות של לוין לאירועי הקרן.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x