$
מגזין ספורט יוני 2018
הפניות מגזין ספורט יוני 2018 גג עמוד

מרוב עצים כן רואים את היער

ניתוח נכון של ביג דאטה מסייע למקבלי ההחלטות להבטיח עתיד טוב לקבוצתם

רוני לידור 09:3112.06.18
מייקל לואיס, מחבר רב המכר מאניבול (Moneyball), שיצא לאור בשנת 2003, לא ידע עד כמה ספרו עתיד להגביר את המודעות הציבורית לשימוש בחקר ביצועים ובניתוחי ביג דאטה (קבצי נתונים גדולים) בספורט. ספק אם ידע שספרו יעורר דיון ער באקדמיה על התרומה של שימושים אלו לתהליכי קבלת החלטות בקרב מאמנים ומנהלי מועדונים. הספר, ואחר כך הסרט בכיכובו של בראד פיט, מספרים את סיפורו של בילי בין, הג'נרל מנג'ר של קבוצת הבייסבול אוקלנד את'לטיקס, שהודות לשימוש במדדים סטטיסטיים שקבוצות אחרות לא השתמשו בהם, מצא שחקני בייסבול שהשוק לא העריך והפך את אוקלנד לאחת מהקבוצות הטובות בליגה – למרות תקציב שכר זעום. שיטה זו היוותה דוגמה לקבוצות אחרות, שינו את הדרך בה הן ניגשות לסקאוטינג וגיוס שחקנים.

 

בספרו האחרון "ענן של אפשרויות", המתאר את מערכת היחסים בין שני הפסיכולוגים הישראלים עמוס טברסקי ודניאל כהנמן (זוכה פרס נובל בכלכלה), מקדיש לואיס את הפרק הראשון לסוגיית ניתוחי הביג דאטה דרך סיפורו של דריל מורי, הג'נרל מנג'ר של יוסטון רוקטס, אחת מקבוצות ה-NBA הטובות ביותר. גם מורי, כמו בין, השתמש בביג דאטה כדי לבנות את אחת מהקבוצות הטובות בליגה.

 

פרופ' רוני לידור פרופ' רוני לידור

 

אנחנו חיים כיום בעידן המאפשר לאסוף מידע ממקורות רבים ומגוונים, ליצור קבצי נתונים כמעט אינסופיים בגודלם ולנהלם ביעילות, לחצוב מתוכם סטטיסטיות מתקדמות ובעיקר, להנגיש נתונים אלו למקבלי החלטות – מנהלים וקובעי מדיניות – בשפה בהירה ומובנת. זאת ועוד, ניתן לשמור קבצים אלו לאורך זמן כך שיעמדו לרשות מקבלי ההחלטות בכל עת.

 

ביג דאטה בספורט מעלה שתי סוגיות מאתגרות חשיבה: בחירת שחקנים לקבוצה וניבוי יכולת עתידית של ספורטאים/קבוצה. סוגיות אלו מבטאות קושי אמיתי של מקבלי החלטות בספורט – הקושי "לראות קדימה": מנהלים ומאמנים יודעים שזה כמעט בלתי אפשרי לחזות במדויק את השתלבותו של שחקן זה או אחר בקבוצה. אף לא אחד מהם יכול לנבא כיצד ישתלב הספורטאי בתכנית האימונים וכיצד יגיב לדרישות המאמן. אף מאמן לא יכול לחזות מה תהיה הלכידות החברתית בקבוצה ואף אחד לא יכול לחזות בוודאות הצלחה עתידית בספורט. לכן, מנהלים ומאמנים, הנתקלים בקשיים אלו מדי עונה, מנסים לאתר כלים שיסייעו בידם להתמודד איתם. בעידן הביג דאטה אכן ניתן לסייע למאמנים ומנהלים להתמודד ביעילות רבה יותר עם קשיים אלו. כך לדוגמה, האמצעים הטכנולוגיים והשיטות המתקדמות לניתוח נתונים מאפשרים לאנליסט הספורט לאתר את המשתנים להם תרומה משמעותית לביצועים כמו גם להצביע על קשר בין כמה משתנים בעלי פוטנציאל לנבא הצלחה עתידית.

 

איסוף נתונים על ביצועי הספורטאי והישגיו, על דפוסי התנהגותו עם חבריו לקבוצה, עם מאמניו והתמודדותו עם קשיים (פציעות, יכולת ירודה, כישלונות) לאורך זמן – מהשלב בו עשה את צעדיו הראשונים בחוג לספורט, דרך אימוניו בקבוצות ובנבחרות ועד הגעתו לשלב בו הוא מתמודד על מקום ב"קבוצה/נבחרת של הגדולים", ניתוח נתונים מגוונים אלו ופיתוח מדדי ביצוע בעלי פוטנציאל ניבויי, עשויות לאפשר למנהלים ומאמנים לקבל החלטות מושכלות כאשר הם נדרשים לחזות התנהגות עתידית של ספורטאי/קבוצה. לעיתים, מרוב עצים (נתונים) אולי כן ניתן לראות את היער (העתיד).

 

פרופ' לידור הוא נשיא המכללה האקדמית בוינגייט

בטל שלח
    לכל התגובות
    x