בלעדי לכלכליסט
דני נוה ומשה טרי רבים מי יקבע את זהות המנכ"ל של כלל ביטוח
נאמן מניות השליטה מטעם רשות שוק ההון, טרי, מעדיף את ראש החטיבה הבנקאית בדיסקונט יובל גביש, בעוד היו"ר נוה מצדד במנכ"ל AIG ישראל שי פלדמן. היום אמורים השניים, העומדים בראש ועדת האיתור, להיפגש לישיבה מכרעת
יותר משלושה חודשים כבר עברו מאז הודיע מנכ"ל כלל ביטוח איזי כהן על התפטרותו המפתיעה, ואף שתקופת ההודעה המוקדמת שלו תמה - וכהן יכול להחליט בכל רגע שנמאס לו - טרם נבחר לו מחליף.
- דרמה בכלל ביטוח: ענת לוין מתפטרת מתפקידה כמנהלת החטיבה הפיננסית
- הירידה בריבית העבירה את כלל מרווח להפסד של 116 מיליון שקל
- עוד אין מנכ"ל לכלל: דני נוה נפגש עם יובל גביש
ל"כלכליסט" נודע כי מאחורי העיכוב עומדת מחלוקת חריפה בין משה טרי, נאמן מניות השליטה בכלל, השייכות לקונצרן אי.די.בי, שאותן קיבל למשמורת מהפיקוח על הביטוח, לבין יו"ר כלל דני נוה. השניים, שעומדים בראש ועדת האיתור למינוי המנכ"ל החדש, חלוקים לגבי זהותו - מחלוקת שעשויה להיות מוכרעת בישיבה דרמטית שיקיימו השניים היום.
קנייה חזקה | קנייה | המתן | מכירה | מכירה חזקה |
בעוד טרי מצדד ביובל גביש, כיום מספר 2 בבנק דיסקונט, המכהן כראש החטיבה הבנקאית, נוה מעוניין במינוי של שי פלדמן, מנכ"ל חברת הביטוח AIG ישראל. השניים מתקשים להגיע להסכמות, ומי שקראה בינתיים את תמונת המצב היא ענת לוין, משנה למנכ"ל כלל וראש החטיבה הפיננסית של חברת הביטוח, שהודיעה ביום רביעי האחרון על התפטרותה.
ההחלטה על אחד משני המועמדים עשויה להשפיע גם על כוחם של טרי ונוה, שכן כניעה של אחד מהם תעיד על עוצמת מעמדו של האחר. מאז מונה נוה לתפקיד, עוד כשנוחי דנקנר שלט בכלל, הוא לא נחשב יו"ר חזק או דומיננטי במיוחד, ואילו כהן היה המוציא והמביא בחברה. זאת, בין היתר, גם הסיבה לכך שכהן נפגע עד מאוד כשהדירקטוריון ביקר לפני כמה חודשים את פעילותו, לאחר שכלל התמודדה עם הוצאות חריגות על שדרוג תשתיות המחשוב שלה. בהיעדר בעל שליטה פעיל, כהן פשוט התרגל לשלוט בכלל, ולפתע הדירקטוריון שם לו ברקס.
טרי, מצידו, אמור להיות הדמות האובייקטיבית כמי שאמור לאזן בין אי.די.בי, כבעלת האינטרס הכלכלי במניות, לבין זכויות המבוטחים והחוסכים בחברה, בהיעדר בעל שליטה פעיל. לפי כתב הנאמנות, המנדט שלו הוא "להבטיח את ניהולם התקין של גופי כלל ולשמור על עניינם של המבוטחים והחוסכים".
בעבר כבר התמודד טרי עם אתגר ניהולי, כאשר הממונה על שוק ההון דורית סלינגר הורתה באמצע 2016 לאי.די.בי להתחיל למכור את מניות השליטה בכלל בחלקים בבורסה. זאת לאחר שסירבה להעניק לבעל השליטה בקבוצה, אדוארדו אלשטיין, היתר שליטה בכלל, ואילו הוא מצידו לא איתר קונה למניות השליטה בפרק הזמן שהקצתה לו. אי.די.בי ביקשה שהות נוספת לאיתור רוכש, ואילו טרי - שנדרש להתחיל למכור את המניות - קיבל איומי תביעה מאי.די.בי על כך שמכירת המניות בבורסה תפגע באינטרס הכלכלי של אי.די.בי, שכן תיעשה ללא פרמיית שליטה. טרי, שטען אז שהוא "בין הפטיש לסדן", פנה לבית המשפט כדי שיכריע אז במחלוקת, ואמנם נקבע כי מניות השליטה יתחילו להימכר טיפין טיפין בבורסה.
עדיפות למועמד חיצוני
ועדת האיתור, הכוללת גם דירקטורים ובהם השופטת בדימוס ורדה אלשיך, מעדיפה מועמד חיצוני על פני המועמדים הפנימיים, ובהם לוין, ראש חטיבת משאבי האנוש בכלל יורם נוה וראש חטיבת הבריאות דניאל כהן. על רקע האתגרים של ענף הביטוח, בדגש על פיגור חריף מול המערכת הבנקאית בתחומי הטכנולוגיה והדיגיטל, הם מעוניינים במנכ"ל בעל ניסיון טכנולוגי, אך גם כזה שמכיר היטב את המערכת הבנקאית. הסיבה לכך היא רצונן של חברות הביטוח להשיג דריסת רגל במה שנחשב היום לנחלתם הבלעדית כמעט של הבנקים - האשראי הצרכני - במיוחד על רקע חוק שטרום ופתיחת שוק האשראי לתחרות.
היתרונות המובהקים של גביש הם ניסיונו הבנקאי והרקע שיש לו בתהליכי התייעלות. לכלל יש היום הוצאות גבוהות, בשל ההסכם הקיבוצי עם התנאים המיטיבים שיש לעובדיה, בעוד היא נדרשת להתייעל משמועתית בדומה לענף הביטוח כולו. גביש היה בעבר מנכ"ל בית ההשקעות שקרס פריזמה. הוא מונה לתפקיד לאחר שהמשבר בחברה היה עובדה מוגמרת, כדי לייעל אותה, לפטר עובדים ולבסוף למכור את הנכסים בחלקים.
בנק דיסקונט, שבו הוא מכהן בתפקיד בכיר, היה בין הבנקים הפחות יעילים במערכת, אך תחת המנכ"לית לילך אשר־טופילסקי הוא עובר בשנים האחרונות שיפור משמעותי. אף על פי כן, הזיהוי של גביש עם הכישלון של פריזמה לא פועל לטובתו.
פלדמן, לעומתו, מגיע על תקן איש הדיגיטל. AIG משלבת פעילות של מכירת ביטוחים באופן ישיר, ללא תיווך סוכנים, לצד עבודה בשיתוף פעולה עימם. בניגוד לביטוח ישיר המתחרה, שנחשבת כיום לאחת מחברות הביטוח המובילות, AIG לא יצאה באופן נחרץ נגד סוכני הביטוח והעדיפה לא להתעמת עם לובי הסוכנים החזק. החברה חזקה מאוד במכירה ישירה באמצעות האינטרנט והמובייל, וכן בפתרונות טכנולוגיים מתקדמים לחיתום איכותי (תמחור עלויות הביטוח).
החיסרון של פלדמן הוא הניהול של חברת ביטוח קטנה יחסית, ללא תיק חיסכון ארוך טווח כמו זה של כלל, שמחזיקה בתיק ביטוחי מנהלים גדול, בקרן פנסיה גדולה ובקופות גמל והשתלמות. בנוסף, במבחן התוצאה בתחרות בין AIG (הפרטית) לבין ביטוח ישיר, האחרונה ניצחה, ובגדול, תחת ניהולו של רביב צולר, שעזב לאחרונה לטובת ניהול חברת כימיקלים לישראל. פלדמן גם לא דומיננטי דיו בתהליך התאגדות העובדים ב־AIG, בעוד ביטוח ישיר היא בין חברות הביטוח היחידות שבהן העובדים לא הרגישו צורך להתאגד. בנוסף, כלל היא, בסופו של דבר, חברה שמבוססת על עבודה עם סוכני הביטוח כגורם שיווק עיקרי, ומינויו עלול להיתפס כקריאת תיגר על הסוכנים בניסיון להפוך את כלל לחברת ביטוח דיגיטלית. זאת כדי שתוכל להתחרות בעתיד עם חברות חדשות ודיגיטליות שצפויות לקום, דוגמת ליברה של אתי אלישקוב - שבה מושקע גם אדוארדו אלשטיין.
סלינגר עשויה להתערב
בעקבות המחלוקת החריפה בין נוה לטרי עשוי ליהנות לבסוף מההפקר מועמד של פשרה, ואין ספק ששעת ההכרעה קרובה. אם השניים לא יגיעו לעמק השווה בקרוב, עשויה סלינגר להתערב ולאלץ אותם לקבל החלטה.