יאיר לפידות: "יש בעיה במבנה של חברות הנדל"ן האמריקאיות"
יאיר לפידות וארז גולדשמידט התעמתו סביב גיוסי החוב בת"א; מנכ"ל אוריון ארז גולדשמידט: "הכללות זה לא דבר בריא"
"יש בעיה בשקיפות של חברות הנדל"ן האמריקאיות. אצל האמריקאים זה הרבה פחות שקוף מאשר אצלנו הישראלים. לכן אני חושש ממצב שיבואו ויסבירו שהמבנה המשפטי עם חברה־אם שרשומה באיי הבתולה הוא בעייתי". כך אמר היום (ד') מנהל ההשקעות הראשי ומייסד ילין לפידות יאיר לפידות, בכנס הנדל"ן של ארנסנט אנד יאנג בתל אביב. הוא עצמו נמצא באי ודאות באשר לכסף שהשקיע באורבנקורפ הקנדית, שקרסה ב־2016 והשאירה את המשקיעים הישראלים עם הליך משפטי.
- מנכ"ל פננטפארק: "כשהריבית תעלה הנדל"ן ייפגע, ואנחנו נפרח"
- אחרי הקריסה: מדלי תרכוש עד 15% מהאג"ח שהנפיקה בבורסת תל אביב
- יזם חיתולים ונדל"ניסט שאפתן במרדף אחר בזק
"אם לחברה יהיו קשיים, היועצים המשפטים יגידו שזה דיפולט על כל נכס בנפרד, ובארה"ב. החשש שלי שהמודל הזה הוא של Zero recovery (ללא יכולת להחזיר את החוב, א"פ), ולכן נשתדל לא להשקיע בו", הוסיף לפידות.
הבעלים ומנכ"ל אוריון, שאחראית למרבית ההנפקות של החברות האמריקאיות ארז גולדשמידט, השיב: "הכללות זה לא דבר בריא. מרבית האג"ח שהיו בארץ עד חודק היו ללא אמות מידה - בדיוק כמו שהחברות האמריקאיות עושות היום. חלק החזירו וחלק לא - ויש לא מעט שלא החזירו. אני מקווה שאני ועופר גרינבאום (מנכ"ל פועלים אי.בי.אי, א"פ) ממזערים את הסיכונים".
גרינבאום התייחס לקרנות הריט שמקומות בישראל. "הריטים זה נדל"ן שלם, זה תחום שלא הייתי ממהר להספיד אותו. הדעה הרווחת היא שתשואה על שכירות היא 3% אבל אני חושב שנראה הפתעות לטובה".
מנכ"לית מעלות רונית הראל התייחסה גם היא לשוק ואמרה כי "כל מי שנמצא בשוק ההון מכיר את האמרה 'מגייסים כשאפשר ולא כשצריך'. המשפט הזה נכון לאקוויטי ולא לחוב. בעלי החברות הפנימו את העובדה שמינוף גבוה בעייתי מאוד, והיום אנחנו רואים ירידה ברמת המינוף".