פרסום ראשון
הממשלה מרחיבה את הטבות המס למספר ישובים ב-200 מיליון שקל
הצעת החוק הפרטית של יו"ר ועדת הכספים מציעה 3 שינויים: הרחבת ההגבלה הקובעת כי הטבות מס לא ינתנו לישובים של מעל 75 אלף תושבים, הרחבת הטבות מס לישובים עירוניים בצפון ביניהם נהריה, עכו ומספר ישובים ערבים, והרחבת ההטבות לרשויות המדורגות באשכול 4
ועדת השרים לענייני חקיקה אישרה היום את הצעת החוק הפרטית של יו"ר ועדת הכספים משה גפני שתרחיב את הטבות המס מהם נהנים תושבי מספר ישובים, זאת למרות התנגדות הדרגים המקצועיים. על פי ההערכות בממשלה עלות המהלך (כלומר אובדן ההכנסות ממסים לשאר הציבור) תעלה מעל 200 מיליון שקל.
- גפני מקדם: מניעת הטבות מס לעמותות - ברוב של שני שלישים בוועדת הכספים
- הכנסת תעמיק את הטבות המס לעידוד השכרה ארוכת טווח
- מוכרי דירות שיעבירו כספם לבורסה יקבלו הטבת מס
הצעת החוק מציעה 3 שינויים. הראשון מרחיב את ההגבלה הקובעת כי הטבות מס לא ינתנו לישובים של מעל 75 אלף תושבים (שכן אלו מספיק חזקים ומבוססים ולא צריכים את הסיוע היקר מהמדינה) ל-85 אלף תושבים. הסיבה לשינוי היא הסכם הגג שנחתם עם נהריה לבניית 8,000 דירות, שאמור להוציא אותה ממסלול הזכאות. נהריה איימה כי תבטל את ההסכם, מה שהביא לכך שגם שר האוצר כחלון, שיכול היה למנוע את אישור החוק לא עשה זאת.
שינוי שני שצפוי לעלות כמעט 100 מיליון שקל קובע כי ישובים בצפון הזכאים להטבות מס ומוגדרים ישובים עירוניים נהנים מתוספת של 2% להטבות המס שלהם תחת הטענה כי הישוב שלהם מקנה שירותים שונים לישובי הסביבה. כעת מבקש גפני להרחיב את אותה הטבה גם לישובים העירוניים בצפון, ביניהן נהריה, עכו ומספר ישובים ערבים.
שינוי שלישי שמרחיב את הטבות המס קובע כי רשויות המדורגות באשכול 4 במדד הפריפריאליות יקבלו את אותו היקף הטבות כמו ישובים המדורגים באשכול 3, מה שירחיב את ההטבות לישובים כמו נתיבות, נהריה, כרמיאל ועוד.
למעשה גם רשות המסים וגם משרד האוצר הביעו בעבר התנגדות עזה להטבות המס הקיימות, אולם מאז הקמת הממשלה הנוכחית אלו רק הורחבו שוב ושוב בוועדת הכספים, זאת לאחר שכחלון ונתניהו סירבו להסדיר את הנושא בחוק ההסדרים עם הקמת הממשלה, לאחר שבג"ץ ביקש מהממשלה להסדיר את העניין, בטרם הוא יידרש לעשות זאת. גפני, הרחיב בוועדה את הטבות המס בהיקף אדיר מ-182 ישובים למעל 400 ישובים. תחילה היקף המימון עמד על 1.2 מיליארד במקום 800 מיליון שקל, אולם בכל פעם מרחיבים בוועדת הכספים את המימון ללא התנגדות של הממשלה שחוששת להרגיז לקראת הבחירות את תושבי אותם ישובים. כך כבר הרחיבו למשל את ההטבות לכפר ורדים, למרות שלפי הקריטריונים הישוב לא זכאי כלל להטבות מס מאחר והוא בדירוג סוציו אקונומי 9.