1. למה בכלל ישראלי צריך אזרחות של מדינה אירופאית?
מעבר לתחושת הביטחון הכללית ו"תעודת ביטוח" שאזרחות נוספת מספקת , לאזרחות של מדינה החברה ב"איחוד האירופאי" יש מספר רב של יתרונות ייחודים פרט לתנועה החופשית ולקבלת תנאים סוציאליים. היתרון המשמעותי הוא שאת שלל ההטבות יוכלו בעלי האזרחות לממש בכל אחת מ28 המדינות של האיחוד האירופאי, כך שללא כל ספק, רבות האפשרויות שייפתחו בפני ישראלים המחזיקים באזרחות זו.
2. מהם היתרונות של דרכון אירופאי?
למעשה, יתרונות הדרכון נוגעים לכל פלחי האוכלוסייה . בין אם מדובר בהורים שמעניקים לילדיהם את הנכס המשמעותי ופותחים עבורם אפשרויות ללימודים וקריירה בחו"ל או לחילופין קבלת אזרחות אוטומטית לילדים שנולדים אחרי התאזרחות הוריהם, אנשים מבוגרים,סטודנטים, בעלי עסקים או אפילו חיילים משוחררים, כולם ייהנו מדרכון המגלם בתוכו הטבות וזכויות ששוות ערך כספי רב. למשל, חייל משוחרר שמעוניין לעבוד בחו"ל יוכל לעשות זאת ללא חשש, באופן חוקי ומאושר. צעירים המעוניינים ללמוד לימודים אקדמאים מקבלים הטבה של לימודים ללא עלות או בסבסוד כמעט מלא ברוב האוניברסיטאות באירופה. לאחרונה אף פורסמו על ידי אנשי נדל"ן קרקעות בעלויות נמוכות המניבות רווחים גבוהים בפורטוגל כך שלכל אדם שידו אינה משגת רכישת קרקע להשקעה או למגורים בארץ, זו תהיה עבורו הזדמנות מדהימה. גם בתחום העסקי,קיימת האפשרות להקים עסק או חברה וכן ישנן הטבות מס, מימון והקלות מבנקים אירופאים. פקטור נוסף המהווה יתרון עבור מחזיקי האזרחות הוא "אשרת הכניסה" - הדרכון הפורטוגלי
נמצא כיום במקום חמישי בדירוג הדרכונים החזקים בעולם , הוא מאפשר כניסה ל 173 מדינות שלא ניתן להיכנס עם דרכון ישראלי ואף פותח את שער הכניסה לארצות הברית ללא צורך ב"ויזה" כלל.
|
פורטוגל
|
צילום: דיפוסיטפוטוס
|
3. מה הסיכוי שיימצא ישראלי זכאי לאזרחות פורטוגלית או ספרדית?
העיקרון בבסיס החקיקה החדשה בספרד ופורטוגל הוא שכל נצר למשפחה שגורשה מספרד בעקבות צו הגירוש מ-1492 רשאי לקבל אזרחות במסלול מיוחד. בפועל נמצא כי כמעט כל יוצאי הקהילות הספרדיות בצפון אפריקה, טורקיה, יוון, בולגריה, סוריה ולבנון נכנסים בהגדרת החוק. ישנם קהילות קטנות שגורשו למדינות אחרות שעבורם הזכאות תימצא על פי בדיקה מדוקדקת של שמות משפחה. כיום ,קיימים על פי נתונים ממשרד הפנים כ3 מיליון זכאים. נטל ההוכחה מקל,אין צורך להציג אילן יוחסין של 12 דורות אחורה. הדרישה החדשה של הקהילה היהודית היא פירוט של תאריכי לידה ופטירה עד 4 דורות אחורה בלבד ממבקש הבקשה. במרבית המקרים זה נעשה בעזרת החברות שמתמחת בתהליך.
4. האם ההליך בפורטוגל זהה להליך בספרד?
למרות שבעלי הזכאות לאזרחות ספרדית הנם זהים לבעלי הזכאות לאזרחות פורטוגלית, הרי שההליך עצמו שונה. בעוד שמסלול קבלת האזרחות בספרד דורש לימוד ושליטה בשפה ובהיסטוריה הספרדית וחלק משלבי התהליך מחייבים הגעה פיזית לספרד, החוק הפורטוגלי דורש רק הוכחת זיקה למגורשי ספרד ופורטוגל. ללא כל דרישה או הוצאות נוספות מעבר לעלות התהליך. המגבלה היחידה היא בהימצא רישום פלילי, במהלך התהליך מוציאים תעודת יושר ממשטרת ישראל בכדי לבחון אם קיים רישום פלילי ואם הוא מהווה סיכון לקבלת האזרחות.
5. האם ההצלחה מובטחת?
באופן מעשי כל מי שעבר את בדיקת הסינון הראשונית של הגנאלוגיים ויחליט להמשיך בתהליך יקבל אזרחות. על פי בדיקה מול נתוני שגרירות פורטוגל, מתוך כל הלקוחות שהתחילו תהליך 98.9% קיבלו אזרחות פורטוגלית . אם תהיתם, אז הלקוחות היחידים שלא זכו באישור נפסלו עקב 'רישום פלילי' שצברו אחרי שיצאו לדרך. הישראלים כמובן אינם מחמיצים את ההזדמנות לקבל אזרחות בתנאים כל כך מקלים ונוחים והנתונים הם הראייה לכך, כבר 20,000 ישראלים נמצאים בעיצומו של התהליך לקבלת האזרחות.
6. האם אפשר לעשות את התהליך לבד?
תיאורטית כן. בפועל בלי הכרת השפה והרגולציה ובלי רקע במחקר גנאלוגי היסטורי זה מאוד מסובך וכולל ביצוע פעולות משפטיות, תרגומים נוטריוניים והגשות בפורמטים ספציפיים שמי שאינו בקי בהם יתקשה מאוד לעמוד בנטל וספק אם בכלל יצליח להשלים את ההליך. עבודה מול חברה מתמחה הופכת את המשימה להרבה יותר פשוטה ואינה דורשת מכם שום פעולה אקטיבית עד הרגע שאישור האזרחות יגיע ואתם תצטרכו בסך הכל לגשת לשגרירות פורטוגל בתל אביב בכדי לקבל את הדרכון
הנכסף.
הנ"ל מבוסס על מחקר עצמאי אשר לא אושר ע"י גורמים רשמיים. הנ"ל אינו מהווה תחליף לייעוץ מקצועי בתחום. (משפטי, חשבונאי, מיסוי בינ"ל, הגירה ואחרים).