מדוע "שפיר הנדסה" ו-RDL האמריקאית מאמינות בפרויקט, למה הן החברות הנכונות, ומה בכוונתן לעשות?
בשיתוף שפיר הנדסה03.06.18התוכנית להוצאת "גבעות עולם" מהבוץ מבוססת על שותפות חדשה ומבטיחה. מחד, חברת שפיר הנדסה הישראלית. שפיר הינה חברת התשתיות המובילה בישראל. האתגר ב"גבעות עולם" אינו מובן מאליו, התוצאה אינה ודאית, אבל אתגר כזה צריך להיות מונח לפתחה של חברה כזו: עם מוניטין של 50 שנה במשק המקומי, אשר נסחרת בשווי של כ-4 מיליארד שקל, ועם מחזור של למעלה מ-2 מיליארד שקל בשנה - שפיר אחראית לעבודות הנדסיות דוגמת כביש 6 החדש, נמל חיפה ומנהרות הרכבת לירושלים.
מנגד, ובשילוב זרועות, ניצבת חברת RDL מיוסטון, טקסס, עם ידע רב בתחום הנפט, שגם היא מציעה להשקיע מכספה במיזם גבעות עולם. ברור כי החברות הללו לא היו נותנות את שמן, הידע המקצועי שלהן וההון העצמי הנדרש לגיוס - אלמלא היו סבורות כי יש למקום פוטנציאל גילוי נפט. לאור הבדיקות שכבר התבצעו, ובהתחשב במבנה הגיאולוגי של אתר ועומקי החפירה, העבודות אכן טומנות בחובן סיכונים לא מועטים. אבל עם ההשקעה של השותפות החדשה - יעלו דרמטית הסיכויים.
"שפיר הנדסה" מנהלת אלפי עובדים, במספר גדול של אתרים, בהם מאות מהנדסים ומנהלי עבודה מהטובים במשק בתחום התשתיות. בתוך כך מנהלת החברה כספים במיליארדי שקלים, כולל מאות מיליונים שגויסו מהציבור - והיא מחזירה תמורה למשקיעים שלה. חברת שפיר הנדסה מאמינה כי במצבה הנוכחי של השותפות, ובמערכת היחסים בין מרכיביה, יש לה את הכישורים והיכולת לנווט את "גבעות עולם" לדרך חדשה.
צילום: רודי אלמוג
על פי המתווה, שפיר וחברת RDL האמריקאית (להלן השותף החדש), מוכנים להעמיד ולגייס 50 מיליון דולר לפיתוח השדה. הכסף שיתקבל מתוכנן להיות מושקע בין היתר בסקר תלת מימד ססמי וב-3-4 קידוחים, זאת בהתאם לעלויות כל קידוח.
נדגיש, כי שתי החברות הן אלו שיתוו את מדיניות הפיתוח, לפי מיטב הידע והשיפוט של אנשי המקצוע אשר יועסקו בפרוייקט. על פי ההצעה, כל ההכנסה הפנויה מהשדה תתחלק בין השותף החדש שישקיע לבין שאר חברי השותף המוגבל הנוכחי.
בנוסף, השותף המוגבל הקיים יפחית את תמלוג העל שישולם לשותף הכללי ל- 10% (מתוך התזרים הפנוי) במקום תמלוגי על של כ-20.5% שהשותף הכללי היה זכאי לו. תמלוג זה משקף, בין השאר, את הסיכון מעצם ההחלטה להשקיע בחיפוש.
בנוסף, בניגוד לשותפויות אחרות לחיפוש גז או נפט, ההצעה של השותף החדש מחסלת את ניגוד העיניים שיכול להיווצר בין בעל השליטה לבין המשקיעים בשותפות המוגבלת, שכן תמורת ההשקעה יקבל השותף החדש חזקה בשותפות המוגבלת וכך תיווצר זהות אינטרסים.