ניתוח כלכליסט
מנכ"ל אינטרנט זהב דוחק את בנק הפועלים לקיר
בעוד הבנקים יושבים לשולחן המשא ומתן ודנים במכירת אינטרנט זהב, הכריז המנכ"ל שלה על מהלך מפתיע: גיוס הון בבורסה בהנפקת מניות פרטית, שפותח פתח להשתלט על בזק. אם הבנקים לא יזרימו הון, הם מסתכנים באובדן שליטה. דיסקונט בעד הזרמה
ביום חמישי האחרון, ממש כשהבנקים הנושים של יורוקום ישבו לקדם משא ומתן למכירת החברה־הבת אינטרנט זהב, הפתיעה אותם זו במהלך דרמטי. אינטרנט זהב הודיעה על גיוס הון בבורסה בהנפקת מניות פרטית. דיסקונט, הפועלים והבינלאומי, שמחזיקים ב־55% מאינטרנט זהב, נתפסו לא מוכנים, והופתעו מהמהלך שהתבשל להם מתחת לאף.
- בעלי תנופורט קיבלו מהבנקים אור ירוק לרכישת בזק
- המפרקים הזמניים של יורוקום נדל"ן: עו"ד שולי גולדבלט ושאול קוטלר
- הסתיימה מכירת מניות הבעלים - אנלייט הפכה לחברה ללא גרעין שליטה
אינטרנט זהב הודיעה על הנפקת 4 מיליון מניות במחיר מינימום של 8.3 שקל למניה, כלומר גיוס של 33.2 מיליון שקל. המניות שיונפקו יהוו 17% ממניות אינטרנט זהב אחרי הכסף. כמו כן יונפקו אופציות ל־6.8 מיליון מניות במחיר מימוש של 11 שקל למניה. מניית אינטרנט זהב סגרה את המסחר ביום חמישי במחיר של 10.17 שקל למניה, אחרי שבחמישה ימי המסחר האחרונים ירדה ב־13%.
ועל מה הדרמה הגדולה? אינטרנט זהב מחזיקה ב־65% מחברת ביקום, שמחזיקה ב־26% ממניות השליטה בבזק. המשמעות היא שמי שמחזיק בשליטה באינטרנט זהב, מחזיק בשליטה בחברת התקשורת הגדולה בארץ, בזק.
מחפשים חצי שנה רוכש למניות השליטה בבזק
עד לאחרונה היה שאול אלוביץ' בעל השליטה ביורוקום, ודרכה החזיק באינטרנט זהב ובבזק. הבנקים המלווים לקחו את יורוקום לפירוק אחרי שפיגרה בתשלומים, ועתה
מניות יורוקום מוחזקות מעשית בידיהם. זאת באמצעות המנהלים המיוחדים שנקבעו מטעם בית המשפט: פיני רובין, אמנון לורך ואורי גאון.
הבנקים מנסים חצי שנה לפחות למצוא רוכש למניות אלה, שמקנות את השליטה בבזק. הסכם למכירתן לנתי סיידוף כמעט ונחתם, אבל הוא נסוג מהעסקה. גם אדוארדו אלשטיין, בעל השליטה באי.די.בי פתוח, הציע לרכוש את המניות באמצעות דסק"שב־460 מיליון שקל, אבל המשא ומתן עמו לא הבשיל לכדי חתימה.
שווי המניות ירד בעקביות יחד עם הירידה בשוויה של בזק, וכעת אינטרנט זהב נסחרת בשווי השפל שלה בכל הזמנים - 188 מיליון שקל בלבד. באחרונה בחנו הבנקים אפשרות של הזרמת הון לאינטרנט זהב. החברה זקוקה להזרמה כזו כדי שתוכל להבטיח תשלום חובותיה לשתי סדרות האג"ח שלה, בגובה 700 מיליון שקל. בקופתה 150 מיליון שקל, ש־100 מיליון מהם היא אמורה לשלם למחזיקי האג"ח בספטמבר, ו־10 מיליון נוספים בחודש מרץ 2019. החשש של החברה הוא שאם יתרות הנזילות לא יגדלו כבר ברבעון הקרוב, היא עלולה לספוג הערת עסק חי בדו"חות והורדת דירוג, ולהגיע לרמת מינוף גבוהה של 90%.
דירקטוריון אינטרנט זהב שבר את הכלים
דורון תורג'מן, מנכ"ל אינטרנט זהב, פנה בשבועות האחרונים לשלושת הבנקים וביקש מהם להזרים 100-70 מיליון שקל לחברה כדי שתוכל להמשיך בפעילותה, לפני שמחזיקי האג"ח שלה ינקטו צעדים נגדה. דיסקונט הוא הנושה הגדול והחוב כלפיו עומד על 600 מיליון שקל. חלק מחובו מובטח בשעבודים שונים, והוא תמך בהזרמה. בהפועלים התנגדו, וכך נוטים גם בבנק הבינלאומי. לאחר שהבנקים התמהמהו במתן תשובה לתורג'מן, דירקטוריון אינטרנט זהב, בראשות עמי ברלב, שבר את הכלים.
קנייה חזקה | קנייה | המתן | מכירה | מכירה חזקה |
בערב חמישי האחרון ישבו המנהלים המיוחדים עם כידן דהרי וירון אדיב, בעלי תנופורט המנהלים משא ומתן מתקדם לרכישת אינטרנט זהב. הבנקים דרשו מהם מסמכים להוכחת יכולת ועושר אישי. מהישיבה נעדר נציג דיסקונט ממשרד יגאל ארנון, ששהה בחו"ל עם המשרד כולו.
משתתפי הישיבה דנו בסעיפים שבמחלוקת, טכניים בעיקרם, ובמהלכה הגיעה הבשורה מאינטרנט זהב ובלבלה את הנוכחים. הפועלים קיבל בכעס את הצעד של תורג'מן ודרש לדחות את הגיוס בשלושה שבועות. תורג'מן סירב.
ההנפקה צפויה להתבצע השבוע, ביום רביעי או חמישי. על הנייר, ייתכן גורם שירכוש את כל 4 מיליון המניות שיונפקו, ויחד עם האופציות שיממומשו יגיע לאחזקה של 36% באינטרנט זהב. במקרה כזה, אם הבנקים לא ישתתפו בהנפקה, תדולל אחזקתם וזו של אלוביץ', שמחזיק ישירות ב־6% - ל־35%. כלומר, יהיו בידיהם פחות מניות ממה שיחזיק בעל המניות הגדול. תנופורט עשויה להשתתף בגיוס ולרכוש את המניות בהנפקה, אבל נראה כי תעשה מאמץ לסגור עסקה מהירה עם הבנקים בשלושת הימים הקרובים.
עבור אלוביץ' מדובר בהתפתחות שלילית, משום שהוא לא יוכל למכור את מניותיו בחברה אלא לבנקים בלבד. כל מהלך אחר יהווה עבירה על היתר השליטה שבידיו.
הלחץ עובר לבנקים: יזרימו או לא יזרימו
לאינטרנט זהב יש בעיה רגולטורית: בעל השליטה בבזק מחויב להחזיק 50.01% לפחות ממניותיה, ולכן אין באפשרותה להנפיק בשלב הראשון יותר מ־4 מיליון מניות. לכן פנתה אינטרנט זהב עצמאית למשרד התקשורת, בבקשה לשנות את היתר השליטה בבזק כך ששיעור האחזקה המינימלי באינטרנט זהב לצורך שליטה יירד מ־50.01% ל־35% בלבד.
נראה שבדיסקונט לא מאמינים ביכולתם של דהרי ואדיב להעמיד את הסכומים הדרושים לעסקה. המתווה שהציעה תנופורט כולל הזרמה של 50 מיליון שקל לאינטרנט זהב; 20 מיליון שקל פיקדון לבנקים, עד קבלת היתר שליטה; ותשלום של 200 מיליון שקל עם קבלת ההיתר. זאת לצד מנגנון אפסייד של 250 מיליון שקל בעתיד. הבעיה המהותית היא בהון הנדרש להזרמה מיידית לאינטרנט זהב. דהרי ואדיב יצטרכו להוכיח שההון הזה מצוי בידם עד סוף השבוע.
עכשיו עובר הלחץ למגרש של הבנקים. הפועלים יידרש להחליט אם להזרים את ההון הנדרש. לא מדובר בסכומים גדולים: הגיוס של אינטרנט זהב במכירת 4 מיליון מניות צפוי להתבצע סביב 40 מיליון שקל. כדי לשמור על חלקם בחברה ולמנוע מאחזקותיהם להידלל, יידרשו הבנקים להזרים סכום זהה על פי חלקם בחוב: דיסקונט יידרש להזרים כ־20 מיליון שקל, הפועלים כ־14 מיליון שקל והבינלאומי כ־6 מיליון שקל.
לפני כחודש מכרו המנהלים המיוחדים את מניות אנלייט אנרגיה שהיו בידי יורוקום ב־135 מיליון שקל. מתוך סכום זה אמורה להגיע ההזרמה לאינטרנט זהב, אם יחליטו להשתתף בהנפקה. במקרה כזה יהפכו האופציות בה לחסרות משמעות.
קיים סיכון שהחברה תידרדר וההזרמה הזו תרד גם היא לטמיון. אולם, הבנקים מבינים שהיעדר תמיכה בחברה משמעותה שידור חוזר של מקרה כלכלית ירושלים: בנק לאומי החזיק בשליטה בה, החליט שלא להזרים אליה כסף, החברה ביצעה הנפקת מניות ובה דולל החלק של לאומי - ובסופו של דבר הוא מכר את חלקו בהפסד. כך המנכ"ל דודו זבידה הפך לאיש החזק בכלכלית ירושלים. במקרה של הנפקה לציבור ללא השתתפות הבנקים, עשוי תורג'מן להפוך לדודו זבידה גרסת אינטרנט זהב - ולאיש החזק בה.
להנפקת המניות לוטשים עיניים לא מעט כרישי שוק: האחים צחי וחן נוימן, ייתכן שגם נתי סיידוף, הקרנות ברוש של גיל דויטש ונוקד של רועי ורמוס, ונראה שגם לפידות של יעקב לוקסנבורג. מפתה לחטוף את השליטה בחברת התקשורת הגדולה במדינה תמורת כסף קטן, ולהוות לשון מאזניים בדרך לבעל השליטה הבא.